Joel Mustonen.Foto: Bildbyrån

Han tvingades lämna Örebro efter en lite sämre säsong än året innan och jakten på en ny klubb går lite trögare än vad han förväntat sig. För det är i SHL Joel Mustonen vill vara.
— Jag skulle vilja spela kvar i SHL om det är möjligt att hitta något som jag är nöjd med, berättar han i en intervju med hockeysverige.se.

Joel Mustonen kom till Örebro 2015 efter två säsonger i Finland där han kämpade sig tillbaka efter några tuffa år beroende på en infektion i kroppen. Något han tidigare berättat om för Hockeysverige. I Pelicans gick det så bra att han fick landslagsdebutera för Finland och första säsongen i Örebro blev också en framgång för Mustonen som har Tingsryd som moderklubb.
Är det uteslutet med fortsatt spel i Örebro nästa säsong?
— Det vore väldigt konstigt om de plötsligt ville ha mig igen, säger han till hockeysverige.se och berättar att det sista året på 2+1-kontraktet han skrev med Närkelaget 2015 valdes att inte utnyttjas från klubbens sida. Men han förefaller inte direkt överraskad över att frågan kommer.
— Jag får till och med frågan från killar som spelade i laget ifjol. Det har varit väldigt otydligt hur det har gått till och lokalmedia har ställt precis samma fråga.
Enligt Joel Mustonen var frågan om det sista året helt i klubbens händer enligt kontraktet.
Vad var motiveringen till att de valde att inte utnyttja det tredje året?
— Jag vet inte. Det var egentligen ingen vidare motivering, det var ett kort möte där jag fick veta att de hade valt att gå en annan väg. Det är ju så det är, jag menar, jag har trivts jättebra i Örebro och det har varit de roligaste åren i min karriär. Men man vet om att det kan bli så. Sportcheferna har ju en del beslut att ta och de har rätt att ta vilka beslut de vill.

HADE DET PÅ KÄNN

Mustonen berättar att han hade uppbrottet på känn efter en något svagare säsong än året innan.
— Halvt förberedd måste man ju vara när man vet att man kommer ha det där mötet efter säsongen. Det var ingen jättechock, även om det var tråkigt.
— Jag hade problem med hälsan för några år sedan och var borta i ett och ett halvt år och jag har tänkt på det där i efterhand, att det var lite ologiskt att min produktion gick ner när jag kände mig som en bättre hockeyspelare, berättar han eftertänksamt och fortsätter.
— Jag var i bättre fysisk form än åren innan och kände mig starkare och piggare hela tiden. Men det är väl så, det handlar väl om kemi hela tiden och hur det bara klickar liksom. Första året hade jag perioder där jag spelade fantastiskt bra och vi hade en bra kedja med (Daniel) Viksten och (Martin) Johansson där vi kunde bidra till att laget ibland vann matcher med hjälp av våran kedja. Det var skitkul och allt rullade på.

Andra året i Örebro blev något tyngre för forwarden.
— Jag tror att det har med att göra med att hela lagets spel var lite hackigt. Det var långa perioder där vi hade det svårt. Men man ska inte skylla på det, jag var inte på samma nivå helt enkelt och det handlar inte om att man är en sämre hockeyspelare, man får inte ut det man har i sig liksom.

FINSKA ANBUD

Just nu är högst oklart var det blir spel nästa säsong. Han berättar att han för en tid sedan var nära en SHL-klubb.
— Det sket sig i de sista förhandlingarna och det har faktiskt gått segare än vad jag hade förväntat mig.
Det är också SHL som är huvudmålet för den 24-årige finländaren..
— Även om jag är finsk medborgare så är jag uppvuxen i Sverige och jag har haft det så himla kul och trivts så bra i Örebro de senaste säsongerna. Jag skulle vilja spela kvar i SHL om det är möjligt att hitta något som jag är nöjd med.
— Sen har jag varit i Finland och vet att det inte är några problem. Jag pratar språket och så, men blir det Finland kommer jag nog vänta med att ta det beslutet fram emot augusti.
Har du kontakt med klubbar i Finland?
— Ja. Det är väl det som är det kluriga här, jag har väldigt bra erbjudanden från Finland där det egentligen bara hänger på att jag ska skriva på. Men på något sätt så vill jag gärna tro att jag kommer hitta något i Sverige.

Joel Mustonen är född i Finland, men uppväxt i Sverige där hans far, Pasi Mustonen, verkat som tränare under flera år. Men han är inte svensk medborgare, vilket innebar att han inte kunde spela TV-pucken.
— Mitt år var det jag och Janos Hari som inte fick spela. Det var riktigt jobbigt för det var första gången man fick vara på TV och alla polarna fick spela. Det var surt som fan, ett jävla trauma nästan, minns han tillbaka och skrattar.

Pasi Mustonen är numera förbundskapten för de finska damerna. Foto: Bildbyrån.

Trots att han känner sig hur svensk som helst är det ändå Finland han håller på vid landskamper.
— Jag känner mig väldigt svensk, men just med hockeyn har det alltid varit Finland som gäller i och med att farsan är finsk hockeytränare och morsan också är intresserad.

Det var i Skellefteå Joel Mustonen spenderade sin juniortid och han SHL-debuterade också för klubben säsongen 2010/2011. Det är troligtvis också till Skellefteå flyttlasset kommer gå vid månadsskiftet. Anledningen till det är att Mustonens svärföräldrar bor i staden och i väntan på en ny klubb är det där han och hans flickvän kommer bosätta sig.