Christian Djoos.
Washington

Gjorde jättesuccé i AHL – nu är svenskens framtid oviss

ANNONS

Han gick från 22 poäng till 58, kom trea i backarnas poängliga i AHL och hade bara en back före sig när det gäller poäng per match. Om ett par veckor står Washingtons talang Christian Djoos emellertid utan kontrakt.
– Förhoppningsvis vill de ha mig kvar, säger han till hockeysverige.se.

När Washington draftade honom i sjunderundan för fem år sedan hade de knappast vågat hoppas på en utveckling i den takt Christian Djoos visat upp. Efter ett par säsonger med mycket speltid i Sverige åkte han över till Nordamerika för spel i AHL förra säsongen. Han förde då en ganska anonym tillvaro, och stannade på 22 poäng på 62 matcher. Den här säsongen spelade han fyra matcher fler – och ökade sin poängskörd med 36 poäng till 58.

Med det var Tim Heed den enda backen i hela AHL som hade ett högre poängsnitt än den tidigare Brynässpelaren.
– Det var en bra säsong, och det är kul att det gick så bra för min egen del. Det var mindre kul att vi rök i andrarundan i slutspelet bara, men det är små marginaler, säger Djoos med en suck.
– Jag hade sett och lärt under ett år, och jag visste lite mer vad jag skulle vänta mig när jag åkte över den här gången. Jag fick spela mycket powerplay, och det hjälpte såklart, samtidigt som jag har bra spelare runtomkring mig. Jag har verkligen jättebra lagkompisar, måste jag säga.

Hur mycket betydde det att du hade fått spela en säsong på liten rink?
– Det tar ett tag att komma in i det, men inte så länge ändå. Det tog kanske någon månad innan jag kände mig riktigt inne i det. Men det blir en annan trygghet, såklart. Man lär sig lite småsaker längs vägen och det blir enklare andra säsongen.

Om några veckor löper den svenske succébackens kontrakt ut. Washington sitter samtidigt på en av NHL:s bredaste backsidor, så frågan är vilka planer klubben kan ha för Djoos. Själv känner han sig redo för spel i NHL.
– Det känns som en bra tidpunkt nu. Jag blir 23 innan nästa säsong börjar och har spelat två år i farmarlaget. Beroende på vad dom gör känns det som en jättebra möjlighet att slå sig in, absolut.

Vad vill du höra från dem för att känna dig nöjd inför hösten?
– Det är svårt för dem att garantera eller lova en plats till mig, så funkar det inte riktigt. Men jag vill höra att de vill fortsätta satsa på en, och att de tror på mig. Jag vill åtminstone få chansen att testa på spel i NHL nästa år.

”Hade jag blivit draftad av ett annat lag hade man kanske fått chansen i NHL”

Det var nära att Christian Djoos fick chansen att NHL-debutera redan den här säsongen. I februari kallades han upp till Capitals, men någon speltid blev det inte.
– När dom sa att jag skulle bli uppkallad så kände jag att jag var ett steg närmare att få spela i NHL, såklart. Men jag kan inte vara besviken på att jag inte fick chansen. Dom är jättebra där uppe och hade i princip inga skador heller. Det blir svårt då. Det finns liksom inte plats att bli uppkallad och få speltid. Men visst hade det varit kul att få chansen.
– Jag är stolt över att tillhöra ‘Caps’ organsiation. De gör allt jättebra från Washington till ända ned till ‘East Coast-laget’. Det är verkligen ett bra system att spela under. Hade jag blivit draftad av ett annat lag hade man kanske fått chansen i NHL vid det här laget, men det är svårt att tänka så också. Jag är främst stolt över att tillhöra Caps och hoppas jag får fortsätta tillhöra dem i framtiden också.

Vid månadsskiftet blir Djoos RFA, vilket innebär att hans kontrakt går ut men att Washington fortfarande har förstatjing på sin back. Själv vet han inte riktigt hur framtiden ser ut.
– Jag har mest tagit mig hem till Sverige och gått på några veckors semester. Jag vet inte så mycket vad som händer, utan jag tar det lite som det kommer. Jag får se längre fram vad som händer. Jag har inte så många planer just nu.

Har du fått intrycket att Washington vill förlänga med dig?
– Det känns så. De har varit nöjda och glada med utvecklingen jag haft sedan jag blev draftad, och förhoppningsvis vill de ha mig kvar.

Känner du någon oro att det inte ska lösa sig?
– Inte än så länge. Det känns som det kommer bli bra till slut. Min agent jobbar hårt och sköter det där bra. Jag litar på honom, och det känns bra hittills.

Marginalerna på fel sida

Christian Djoos.

Washington upplevde återigen en frustrerande avslutning på säsongen. Men vann på nytt Presidents’ Trophy som ligans bästa lag men misslyckades i slutspelet.
– Det var ganska tufft att se. Det är jobbigt att se när det blir så här varje år. Hade absolut hoppats på att de skulle gå längre. Samtidigt är det jättesmå marginaler i slutspelet. Det är studsar hit och dit som kan avgöra. Nu går det till match sju (mot Pittsburgh), så inte så att de får stryk med 4-0 i matcher heller…

Vad tror du om framtiden?
– Stommen med ‘Bäckis’, ‘Ovie’, Holtby och dom där håller ju världsklass varje säsong, så jag ser ingen anledning till varför dom inte ska fortsätta vara ett topplag.

På tal om små marginaler fick Christian Djoos från sidan uppleva Brynäs dramatiska säsong, som slutade med en övertidsförlust i match sju i SM-finalen. En finalserie han hade full koll på från andra sidan Atlanten.
– Jag såg nästan alla matcher i finalen. Det är jättetråkigt att de inte kunde vinna. Som brynäsare var det precis en sån här säsong man ville se, så de ska verkligen vara stolta.- De har väl ungefär samma lag nästa säsong. Blomqvist, Bertilsson, Gunderson och de där är bra varje år, så jag tror det ska kunna bli bra nästa år igen.

Hur hade det varit att få spela finalen?
– Det hade varit grymt kul, såklart. I Gävle kan det inte bli större än så, avslutar Christian Djoos.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL