Henrik NeubauerFoto: Bildbyrån

Han är född i Sunne och har spelat hela sin juniortid i Färjestad, där han också var en av landets hetaste spelare i sin kull som 15-åring och gjorde ett flertal landskamper för de yngre juniorlandslaget.
Nu flyttar Henrik Neubauer till Österrike för att fortsätta karriären – och hoppas på att flytten ska innebära en chans i det österrikiska landslaget på sikt.

– Nu är det ju bara stora landslaget som gäller och där tror jag att jag har bättre chans till spel i Österrike, säger han till Värmlands Folkblad.

20-åringens pappa är från Österrike och Henrik Neubauer är både svensk och österrikisk medborgare. Han behöver göra två säsonger i Österrike innan han kan bli aktuell för spel i det österrikiska landslaget – hade han spelat U18-VM med Sverige hade det behövts fyra säsonger för att göra ett landslagsbyte. Men när hans kull nådde U18-ålder hade han fallit bort från landslagsdiskussionen.

Neubauer kommer att spela för Dornbirn i nordvästra Österrike, inte långt från varken schweiziska eller tyska gränsen. Laget tog klivet upp från andraligan till högstaligan 2012.
– Det ska bli jätteroligt. De var det lag som var mest aktiva och jag tror de kan passa mig. De slutade tia senaste säsongen och brukar vara ett mittenlag. Jag tror att jag kan få mer speltid där jämfört med om jag valt något av topplagen, och det är jätteviktigt för mig, säger han.

Neubauer går direkt från juniorhockeyn till EBEL. Den gångna säsongen sköt han 16 mål och 17 assist på 44 matcher för Färjestad i J20-serierna och var lagets tredje bästa poängplockare.
Han fick även vara med och spela i fyra SHL-matcher under säsongen.