Magnus Hellberg.
Nyheter

Redo för ett kinesiskt äventyr: ”Fick säga till publiken att inte gå hem efter första perioden”

ANNONS

Fem år i Nordamerika fick räcka. Nu väntar ett helt nytt sorts äventyr för målvakten Magnus Hellberg. Nästa månad flyttar han till Kina för spel i KHL-laget Kunlun Red Stars. Det kommer av allt att döma bli en annorlunda upplevelse.
– Jag hörde en lite rolig historia från förra säsongen. Då fick man säga åt publiken att inte gå hem efter första perioden eftersom laget kommer tillbaka ut på isen till andra perioden, berättar Hellberg för hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Under fem säsonger har Magnus Hellberg krigat på för att chansen i NHL. Det har blivit något inhopp för Nashville Predators och något för New York Rangers, men inte mer än så. Efter att ha tillbringat större delen av tiden i AHL valde han efter den här säsongen att skriva kontrakt med KHL-laget Kunlun Red Stars – och flytta till Kina.

Hockeysverige.se reste ut till Ritorp i Solna där Goaliemania pågår för att träffa den före detta Almtuna- och Frölundakeepern för en intervju. Men för att få en bild av Hellbergs framtida arbetsplats passade vi på att fråga Stefan Persson, målvaktstränare i Spartak Moskva, vad han kan förvänta sig.
– Det kommer bli annorlunda för honom eftersom han kommer från en liga med mindre rinkar och med mer skott. Nu kommer han till en liga med mycket skickliga spelare där man som målvakt tror att dom ska skjuta men i stället kommer det tre passningar innan skottet kommer. Tar du ett felbeslut blir du ofta straffad. Han kommer att få lära sig även det, men jag är övertygad om att han kommer kunna hantera även den biten.

När Magnus Hellberg slår sig ner i solen på bänkarna vid uterinken på Ritorp erkänner han direkt att han aldrig varit i Kina tidigare.
– Inte en enda gång, säger han med ett leende.

PUBLIKSNITT PÅ 7-8 000 ÅSKÅDARE I PEKING

Han såg till att göra sin hemläxa och ta reda på mer om klubben och förutsättningarna innan han gav tummen upp för en flytt till Kina.
– Innan jag skrev på visste jag inte mycket om hockeyintresset där. Nu har jag tagit reda på lite, men jag har inte hunnit prata med dom som spelade där förra säsongen. Det jag har hört är att publikintresset var ganska stort i Peking. Där låg snittet på 7-8 000.
– När laget sedan spelade i Shanghai var det kanske inte lika bra. Det verkar ändå som kineserna gillar hockey och vill lyfta fram den. Jag tror laget i alla fall har blivit lite välkomnade. Sedan tar det lite tid, säger han och skrattar till:
– Jag hörde en lite rolig historia från förra säsongen. Då fick man säga åt publiken att inte gå hem efter första perioden eftersom laget kommer tillbaka ut på isen till andra perioden.

Du har gjort fem säsonger i USA, varför väljer du att lämna just nu?
– Jag kände att det var dags att testa på något nytt. När det här erbjudandet dök upp började jag tänka kring att jag varit i USA under fem år. Mestadels har jag spelat i AHL men har ändå varit uppe i NHL nu på slutet.
– Jag fick spela lite den här säsongen, men det svårt att slå sig in. Eftersom det bara är två platser så är det tufft att ta en ordinarie plats.


Henke och Hellberg. Foto: David Hahn/Icon Sportswire

FICK SPELA MED IDOLEN LUNDQVIST: ”INSPIRERANDE”

Under sina år i New York Rangers organisation har Magnus Hellberg fått chansen att träna en hel del med Henrik Lundqvist, något som har utvecklat den 26-åriga målvakten från Uppsala en del.
– Jag har haft honom som idol, precis som alla svenska målvakter i min generation antagligen har haft. Han är den enda förstamålvakten i NHL som har presterat under en så lång tid.
– Att sitta nära honom i omklädningsrummet och se hur han jobbar och förbereder sig är väldigt inspirerande.

Vad är det för egenskaper han har som gör att han är bäst då det gäller?
– Hans tävlingsinstinkt och vinnarskalle. Lundqvist kör 110 procent hela tiden. Han har inget mellanläge utan kör stenhårt på varje träning.

Hur har det här inspirerat dig?
– Han är där alla vi andra vill vara. Han är förstamålvakt i NHL och har varit det i över tio års tid. Dessutom har han presterat varje säsong så någonting bra måste han göra.
– Nu har jag fått sett honom på nära håll under en längre period och vi har fått en bra relation. Sedan är inte jag Lundqvist. Vi har inte samma stil, men jag kan självklart lära mig mycket av honom. Till exempel är hans tålamod extremt bra. Hans skalle är också bra. Det är aldrig så att han gör två dåliga matcher i rad utan han studsar alltid tillbaka. Att fått tävla med honom varje dag är något jag tar med mig.


Foto: Ronnie Rönnkvist

FÅR ”IRON MIKE” SOM COACH: ”HÖRT LITE HISTORIER”

Åter till Kina och Kunlun. Där får Magnus Hellberg ingen mindre än legendaren Mike Keenan som coach.
– Jag har faktiskt inte tänkt på det speciellt mycket. Jag har hört lite historier om att han är en tuff coach och så vidare, men jag tycker att det ska bli kul och inspirerande att komma till ett ställe där man har en stor press på sig.
– Han har varit NHL-coach under en längre tid, men även general manager, så han har bra koll på hockey. Nu kommer även han till ett nytt ställe, men samtidigt är det så att pucken ser likadan ut i Kina som den gör någon annanstans.

Vilka förväntningar har du på KHL som liga?
– Förväntningarna är ganska stora. Jag vet att KHL är en extremt bra liga. Det är många som tror att jag bara åker dit för pengarna, men så är det absolut inte. Klart att det är bra pengar där borta, men samtidigt har jag spelat min mesta tid i AHL. Jämför man AHL med KHL så är KHL betydligt bättre. Så det är inget nerköp i kvalitén på hockeyn.
– Det kommer bli en utmaning, men jag är extremt laddad. Sedan vet inte vi spelare så mycket om var vi ska spela. Det har varit mycket snack om vi ska spela i Peking eller Shanghai. När jag skrev på skrev en kvällstidning att laget skulle flytta till Shanghai, men det är inget som någon av oss spelare vet något om.
– Jag tror att man får gå in med ganska slappa förväntningar och det kommer inte vara som det varit i USA. Jag tror ändå att jag blivit härdad med alla bussresor i AHL. Nu vet jag att det blir långa resor från Kina…

Det kanske blir buss till Moskva…
– (Skratt) Det hoppas jag inte för det lär ta flera veckor.
– I alla fall ska det bli roligt. Det blir ett äventyr och det kanske inte kommer vara som det alltid har varit. Det kommer säkert vara saker som jag tycker är lite skruvade, men har jag rätt inställning och tar det på rätt sätt kan det bli riktigt roligt. Nu har (Richard) Gynge och (Andreas) Thuresson skrivit på också. Gynge har varit och skjutit på mig några dagar här så vi har pratat ihop oss lite.
– Sedan har jag en finsk backkompis som jag spelade med i Millwaukee mitt första år där borta, Joonas Järvinen, som jag också har pratat lite med. Kollar man på spelarna vi har så verkar det som att vi får ett ganska bra lag.
– Det är inte så att jag flyttar till Kina och inte vet någonting. Klart att jag måste lära mig språket lite i alla fall, men det ska bli otroligt spännande och motiverande att testa något nytt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch