Filip Gustavsson.Foto: Getty Images/Bruce Bennett

Filip Gustavsson är i dagslägen den troliga ettan i JVM om ett halvår. Och innan tidsfristen för kontrakterade SHL-spelare hann gå ut ska Luleåmålvakten även ha hunnit med att skriva NHL-kontrakt. med mästarlaget Pittsburgh Penguins, meddelar klubben i ett pressmeddelande.

Enligt CapFriendly får han en lönetaksträff på 775 833 dollar.

19-åringen draftades av Pittsburgh i andra rundan för ett år sedan och var reservmålvakt i JVM den senaste säsongen. Han spelade sin andra SHL-säsong med Luleå och gjorde 15 matcher med en räddningsprocent på 91,2 och släppte in 2,7 mål per match.

Det är redan nu klart att Gustavsson kommer att spela även nästa säsong i Luleå, och att hans treårskontrakt med Pittsburgh således inte officiellt börjar rulla förrän 2018 i och med att han är junior.

Gustavsson blev under förrförra säsongen den yngsta målvakten någonsin att både starta och vinna en match i SHL.

I Pittsburgh kommer han i framtiden i första hand att stångas med Matt Murray, 23, som vunnit två Stanley Cup som rookie och slagit igenom stort de senaste säsongerna. Bakom honom har Tristan Jarry, 22, som draftades i andra rundan 2013 spelat starkt i AHL under den senaste säsongen.
Marc-André Fleury, den tidigare ettan, ser av allt att döma ut att försvinna från klubben den kommande veckan.