Joe Thornton och Patrick Marleau
San José

Vad händer med ikonerna? ”Betyder jättemycket för oss”

ANNONS

Den första juli hamnar Patrick Marleau och Joe Thornton på den fria marknaden. Två åldrande veteraner som fortfarande har en del att tillföra i NHL. Frågan är, vilken klubb kommer de spela i?
– Vi försöker fatta de bästa besluten för den här organisationen, säger San Josés GM Doug Wilson.

Två av de riktigt stora ikonerna i NHL kommer om bara några veckor stå utan kontrakt. De  båda 37-åringarna Patrick Marleau och Joe Thornton, som kommer vara 38 när nästa säsong inleds, har en oviss framtid.

Marleau har varit en storstjärna och en ikon i San José sedan han draftades av klubben redan som nummer två i draften 1997. På 1493 matcher för klubben har det blivit 508 mål och totalt 1072 poäng. Han har dessutom stått för 120 poäng på 177 slutspelsmatcher för klubben. Men nu är hans tid i klubben av allt att döma slut. Veteranen sitter på ett avtal värt 6,67 miljoner dollar per säsong – vilket han förstås inte är värd idag. Den senaste säsongen blev det 46 poäng för den dubble olympiska mästaren. Med sina 27 mål visade han emellertid att det alltjämt finns bra saker att hämta i Marleau.

Joe Thornton har, som bekant, varit en superstjärna i ligan ända sedan han sprängde 100-poängsvallen i Boston säsongen 2002/2003. Han chocktrejdades till San José tre säsonger senare och vann poängligan i hela NHL med sina 125 poäng. Så sent som förra säsongen kom han fyra i hela NHL:s poängliga. En skada gör att hans framtid också är osäker.

”Ingen kommer glömma hur viktiga de varit för den här klubben”

San Josés General Manager Doug Wilson har således ett par tuffa beslut att fatta. Å ena sidan rör det sig om två spelare som fortfarande kan anses som bärande för ett lag som har chans att gå långt i slutspelet. Å andra sidan kommer de aldrig få en bättre chans att bli av med de två åldrande pjäserna, som ryktats bort från klubben under många år.
– De har betytt mycket för oss. De betyder mycket för oss. Det känns jättebra när spelare av deras kaliber vill vara här, för att sätta standarden för alla andra.
– Vi försöker fatta de bästa besluten för den här organisationen. De har förstås också alternativ att välja bland, men de vet hur vi känner för dem, säger Wilson till CBC.

Det är förstås lönetakssystemet som försvårar Wilsons försök att få in de båda klubbikonerna i laget.
– De här killarna har varit hörnstenar för den här klubben. Men vi jobbar under ett lönetak, vilket är annorlunda mot hur det varit förut. Ibland måste du fatta tuffa beslut.
– Ingen kommer glömma hur viktiga de har varit för den här klubben. När det handlar om rena hockeybeslut måste vi ta hänsyn till lönetaket, säger Wilson utan att rätt ut förklara att Marleau och Thornton kommer lämna.

När Marleau gick som tvåa i draften för 20 år sedan var det Joe Thornton som gick etta. Deras vägar har sedan dess mötts – och nu är frågan om de kommer spela ihop igen eller om karriären tar dem åt olika håll.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL