Foto: All Over Press

Några tunga namn lämnades oväntat nog oskyddade. På onsdag kan de hamna i Vegas Golden Knights.

Idag släppte de 30 nuvarande NHL-lagen listorna på vilka spelare de valt att skydda i nästa veckas expansionsdraft, och vilka spelare som Vegas Golden Knights kan plocka när de ska bygga sin första NHL-trupp.

De flesta lagen skyddade precis de spelare som man hade förutspått, men det fanns ett par överraskningar. Värt att notera är exempelvis att Nashville, precis som det kom fram redan under natten, valde att skydda Calle Järnkrok i stället för James Neal. Den forne 40-målsskytten kan alltså hamna i Vegas.

Valde veteranen

Den kanske största överraskningen stod Detroit för. Man valde att skydda Jimmy Howard och i stället släppa Petr Mrázek, som ju ses som en potentiell världsmålvakt. Howard hade emellertid en bättre säsong än Mrázek, vilket säkert varit det som Ken Holland gått efter. Noterbart är också att Niklas Kronwall lämnades oskyddad av Detroit. Det var desto mer väntat.

Michael Grabner gjorde sin bästa säsong sedan 2010/2011 när han dunkade in 27 mål i Rangers den gångna säsongen. Det räckte dock inte för att Rangers skulle skydda österrikaren med den minst sagt frestande lönetaksträffen 1,65 miljoner dollar. Bland de övriga oskyddade Rangersspelarna hittar vi Jesper Fast, Oscar Lindberg och Antti Raanta.

Det kanske största potentiella fyndet för Vegas hittar vi i Jonathan Marchessault, som överraskande nog lämnades oskyddad av Florida Panthers. Detta trots att han sköt 30 mål den senaste säsongen och har en lönetaksträff på närmast obefintliga 750 000 dollar. Bli inte förvånade om han hamnar i Golden Knights.

Stjärnmålvakten klar för Vegas?

Ett par stora svenska namn lämnades oskyddade. Niklas Kronwall har tidigare nämnts, Carl Söderberg, Tobias Enström och William Karlsson är tre andra namn att nämna. Framför allt blev dock Carl Hagelin oskyddad av Pittsburgh. De flesta är emellertid överens om att Vegas kommer plocka målvaktsstjärnan Marc-André Fleury från Penguins.

Efter några riktigt svaga säsonger fick Bobby Ryan ett plötsligt uppvaknande i Ottawa under slutspelet, då han stod för 15 poäng på 19 matcher. Han lämnades dock oskyddad. Senators ser nog sin chans att bli av med det hutlösa kontraktet på 7,25 miljoner dollar. Frågan är hur sugna Vegas är på att plocka över avtalet.

Bland övriga namn värda att nämna hittar vi Eric Staal, Sami Vatanen, Brock Nelson och Marian Gaborik.

Här hittar ni samtliga skyddade och oskyddade spelare.