Markus Svensson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Han är målvakten som trivs bäst ute i det fria. Markus Svensson har inte fått mycket av den varan under sitt första år som KHL-spelare i Moskva. Men den tidigare Skellefteå-målvakten klagar inte över det.
– Det var mycket utvecklande som människa att komma till ett nytt land med en annan kultur och ett nytt språk, säger Svensson till hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Markus Svensson har verkligen gått den långa vägen till sin framgång. 32-åringen från Kalmar elitseriedebuterade som 27-åring 2011, landslagsdebuterade som 30-åring och skrev på sitt första utlandskontrakt som 31-åring förra året.

Sedan förra säsongen har han spelat för Spartak Moskva i KHL där han direkt tagit förstaspaden. Stefan Persson, Markus Svenssons målvaktstränare i Spartak, berättar:
– Han fick redan från början se vad som krävs för att spela där borta. Det är viktigt att ha spelförståelse och ta rätt beslut annars är man borta. Han har visat, när han har sina toppar, att han kan hantera det, men det gäller att kunna göra det kväll efter kväll.
– Jag visste inte heller speciellt mycket om ligan då jag åkte över så vi valde att fokusera på det vi gjorde bra säsongen dessförinnan. Bara för att vi förlorar en match kan vi inte gå in ändra. Jag har alltid jobbat med att vara konsekvent och nu har vi hittat en linje som vi vet fungerar. Sedan har det med laget att göra, hur vi spelar, men vi kan inte skylla på det. Vi måste kunna göra det bästa för hjälpa laget att vinna varje kväll. Pluset för Markus är, trots att det gick lite motigt, att vi utgick från hans prestation. Vi grävde inte ner oss för att vi hade förlorat några matcher i rad. Det var mer in i ligan och hittar han rätt så kommer han kunna spela många säsonger där.

Markus Svensson njuter i solen mellan träningspassen på campen Goaliemania när hockeysverige.se träffar honom. Han berättar att han har fått många spännande och bra erfarenheter efter sin första säsong i KHL.
– Jag tar faktiskt med mig ganska mycket från första säsongen där. Det var mycket utvecklande som människa att komma till ett nytt land med en annan kultur och ett nytt språk, där man kanske inte alla gånger kan göra sig förstådd med engelskan i och med att inta alla pratar det språket där.

Med vilka förväntningar åkte du över till Moskva?
– Jag hade faktiskt ganska låga förväntningar och visste inte så mycket. På så vis blev jag positivt överraskad av många saker. Vissa saker runt laget sköttes på ett väldigt proffsigt sätt och så.

Var även levernet i Moskva positivare än du hade förväntat dig?
– Nu hade jag varit där en kort sväng på någon landslagsgrej året innan, men det var ungefär som väntat. Det är lite mer trafik och högljutt, men det kom jag in i bra. Moskva är en jättestor stad och allt finns där så just det tycker jag inte var någon större omställning.


Foto: All Over Press/Vladimir Fedorenko/Sputnik

”JÄTTESKÖNT ATT HA HAFT STEFAN ATT BOLLA MED”

Markus Svensson har överlag fått mycket beröm för sin KHL-säsong. Han spelade 41 matcher och hade 89,8 i räddningsprocent. Det är något sämre än de senaste säsongerna i SHL med Skellefteå.
– Nu började det bra, men det var en period under hösten där jag själv tycker att jag spelade lite ojämnt och svajigt. Sedan kändes det bättre igen under avslutningen.
– Det är ändå en lagsport och är man så pass långt ifrån slutspel som vi var på slutet så är det svårt att vara nöjd. Målet var ändå att ta sig till slutspel och att få vara där, säger den 32-åriga målvakten med en allvarsam blick.

Hur har du utvecklats som målvakt under debutsäsongen i KHL?
– Det är en lite annorlunda hockey gentemot hur den är i Sverige, vilket har varit väldigt lärorikt. Samtidigt har det varit jätteskönt att ha haft Stefan där så jag har kunnat bolla mycket med honom.
– Jag har fått göra lite småjusteringar i spelet, men överlag har det har varit en kul säsong.

Markus Svensson är en friluftsmänniska ut i fingerspetsarna. Han gör gärna vandringar och låter sig njuta av naturen, men Moskva är inte direkt känt för sitt rika naturliv.
– Det är mycket sådana ljud i Moskva, skrattar Markus Svensson då en moped med extremt högt motorljud åker förbi alldeles nära oss.
– Nu finns det rätt mycket parker och sådant vi kan åka ut till då jag har en ledig dag, men det kanske inte blir så mycket av den varan. Däremot hinner jag inte åka ut på landsbygden någonting. Det blir trots allt mest hockey när jag är där borta.

Kompenserar du det här hemma under sommaren?
– Nu bor jag i Vimmerby under sommaren, vilket är jätteskönt eftersom jag då kan cykla överallt samtidigt som jag får ta vara på möjligheterna när dom dyker upp. Nu åker jag tillbaka om två veckor, men något kul ska vi se till att göra i sommar även om det inte blir några större grejer.

En av hans bästa upplevelser var då han besteg Sveriges högsta berg, Kebnekaise.
– Det var för två somrar sedan och verkligen jättehärligt och otroligt fridfullt. Jag gick tidigt på morgonen så jag var ensam där uppe på toppen. Dessutom hade jag ett otroligt flyt med vädret så det blev en grymt härlig dag, avslutar Markus Svensson med ett stort leende samtidigt som Goaliemanias allt-i-allo, Christer Höglund, far runt och fixar så alla målvakter, stora som små, ska ha dom bästa förutsättningarna för att ha en bra vecka i slitna Ulriksdals Ishall.