EN SPELARE SOM FANNS HÖGT PÅ LISTAN. Mark Hunter ser en ljus framtid för Timothy Liljegren i NHL.
Toronto

”Han kan bli en publikfavorit i Toronto som får fansen att resa sig från sina stolar”

ANNONS

Han hade en säsong som inte alls blev som han tänkt sig och rasade i draften. Men Toronto Maple Leafs ser Timothy Liljegren som en spelare kan göra skillnad för dem.
– Han kan bli en publikfavorit i Toronto som får fansen att resa sig från sina stolar, säger den assisterande general managern Mark Hunter. 

CHICAGO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Innan säsongen startade var Timothy Liljegren rankad tvåa efter Nolan Patrick på flera olika draftlistor. Förra hösten inleddes dock på värsta möjliga vis med att Rögles backtalang drabbades av körtelfeber. Det satte hela säsongen på fel kurs.

När Liljegren slutligen draftades natten mot lördag var det Toronto Maple Leafs som plockade upp skåningen som 17:e spelare.
– Vi gillar verkligen Timothy Liljegren. Vi tror på hans skicklighet, han är den där moderna, nya typen av NHL-back som rör sig bra upp och ned längs isen och är bra på att starta anfall, säger Mark Hunter, Torontos assisterande general manager.

Med tanke på vad Liljegren hade visat upp föregående säsong säger Hunter att han ”hade varit chockad” om någon hade påstått att han skulle finnas tillgänglig som 17:e spelare.

”EN SPELARE VI TROR ATT VI KOMMER ATT BEHÖVA”

– Han har en väldigt hög skicklighetsgrad i sitt spel och det han gjorde som 17-åring innan den här säsongen var overkligt bra. Det bevisade för oss att han har alla verktyg man behöver för att bli en bra hockeyspelare, säger Hunter som tycker att man måste bortse från svenskens sjukdomsbesvär när man tittar på hans spel.
– Man kan inte bedöma en spelare på att han inte var så bra som han skulle kunna vara under en tremånadersperiod. Man måste se till helheten. Det finns många bra saker han har gjort. På U18-VM i North Dakota för ett år sedan var han en av de bästa backarna i hela turneringen. Vi är imponerade av honom, väldigt glada att vi har kunnat plocka honom och det är en spelare vi tror vi kommer att behöva i vårt försvar i framtiden.
– Han kan bli en publikfavorit i Toronto som får fansen att resa sig från sina stolar.

Han är också imponerad av den unge backens personlighet och hur han har pratat om sig själv och sitt spel
– Han är väldigt ärlig i sitt sätt att prata om sitt spel. Det är viktigt. Många unga killar kan tycka att de är bra när de har varit dåliga, men han är väldigt ödmjuk och ärlig kring vad han behöver förbättra.

”SVENSKAR ÄR BRA MÄNNISKOR MED BRA KARAKTÄR”

Var Liljegren spelar nästa säsong är fortfarande oklart. Han har visserligen kontrakt med Rögle, men fick till en följd av sjukdom, skada och formsvackor inte speciellt mycket förtroende i SHL förra säsongen. Mark Hunter vill se honom på klubbens camp innan man tar ett beslut kring var han ska spela.
– Det är något vi får prata om. Just nu känns det som vi kommer att låta honom stanna i Sverige, men han kommer till vårt utvecklingsläger den 7 juli. Vi ska ta en titt på honom då och ta det därifrån. Det vore förhastat att säga något innan dess. Han måste komma någonstans där han får spela, där han får istid och kan utvecklas, säger han.

Toronto Maple Leafs håller återigen på att bli något av en svenskklubb. Efter att Börje Salming och Mats Sundin banat väg för en hel del blågula spelare har William Nylander nu fått sällskap av en hel del landsmän i organisationen. Förra säsongen hade Leafs sex svenskar som fick speltid i farmarlaget Toronto Marlies. Nu har man dessutom sajnat backduon Calle Rosén och Andreas Borgman innan man draftade Liljegren.
– De är bra människor med bra karaktär som har en vilja att jobba på sitt spel för att bli bättre. Det är bara att titta på första rundan av draften här. Det var inte bara Timothy utan flera svenska killar som gick tidigt, konstaterar Mark Hunter.

LÄS ÄVEN: Liljegren till Toronto – men vill stanna i Sverige: ”Det bästa för mig”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL