Anders Nilsson.
Vancouver

”Det betydde något för mig att komma till ett lag där man har chans att spela”

ANNONS

Han lämnade Luleå 2011 för att försöka slå sig in i världens bästa liga. Efter ett omtag i KHL och nu senast en stabil säsong i Buffalo är han nu redo att spela fler matcher för sitt nya lag Vancouver Canucks – där han kommer bilda målvaktspar med en gammal JVM-kompanjon.
— Det betydde något för mig att komma till ett lag där man har chans att spela, jag och Jacob kan pusha varandra och den som spelar bäst får spela, berättar målvakten Anders Nilsson i en intervju med hockeysverige.se.

Igår blev det klart att Anders Nilsson byter klubb från Buffalo till Vancouver i NHL.
I sin nya klubb får han kampera ihop med målvaktskollegan från junior-VM 2010, Jacob ”Markström, där Sverige tog brons.
— Jag har spelat med honom och mot honom eftersom vi är i samma ålder. En jättebra kille och fantastiskt duktig målvakt, berättar Nilsson för hockeysverige.se.

FICK ETT BRA INTRYCK

27-åringen är hemma i Sverige och Luleå under sommaren och han utvecklar varför valet tillslut föll på Vancouver Canucks, som förutom Markström även har svenskarna Alexander Edler, Loui Eriksson, Anton Rödin och såklart bröderna Daniel och Henrik Sedin, i sin trupp nästa säsong.
— Jättekul att komma till Vancouver. Det kändes som ett bra läge för mig att komma dit, en bra chans och Vancouver visade stort intresse från början. Jag pratade både med huvudtränaren (Travis Green) och målvaktstränaren som jag fick ett väldigt bra intryck av.
— Jag har hört mycket gott om honom och att han ska vara en riktigt bra målvaktstränare, berättar Nilsson om den förre NHL-målvakten Dan Cloutier.
Men det var inte bara Vancouver som var intresserade. En hel del NHL-klubbar hörde av sig.
— Jag vägde för- och nackdelar, men kom fram till att Vancouver kändes bäst ur många aspekter.
En av dessa aspekter berättar Nilsson var att klubben håller på att bygga upp något och har ett ungt lag. Han är sugen på att vara en del av den resan där han till att börja med har kontrakt till 2019.

Jacob Markström. Foto: Getty Images

Spekulationerna runt Vancouvers målvaktsfråga har de senaste veckorna rört huruvida målvakten Ryan Miller skulle skriva på för någon annan klubb och om så blev fallet, skulle Jacob Markström i så fall bli uttalad förstemålvakt i Vancouver? Ryan Miller blev igår klar för Anaheim och Vancouvers GM Jim Benning har uttalat att Markström och Nilsson får göra upp om det.
— Det känns väldigt ”fair” tycker jag och så som det ska vara. Den som spelar bäst ska få spela matcher och sen om det blir jag eller Markström, det får vi väl se. Jag tror att det gynnar laget också när inget är förutbestämt. Både jag och Jacob måste ju spela bra nu och det mår nog laget bra av också, säger Anders Nilsson.

FINAL I GAGARIN CUP

Anders Nilsson draftades som nummer 62 totalt av New York Islanders 2009 och två år senare åkte han över Atlanten där han mest fick hålla till i farmarlaget Bridgeport under de tre år han var i Islanders organisation. 23 NHL-matcher blev det innan han tog ett år i KHL med AK Bars Kazan där han gjorde succé och tog sitt lag till final i Gagarin Cup.
Samma höst, 2015, tog han på nytt chansen i NHL, först i Edmonton där han gjorde 26 matcher, och sedan avslutade han säsongen med tre matcher i St.Louis.

Nilsson i Edmonton. Foto: John Cordes/Icon Sportswire

St.Louis trejdade honom sedan vidare till Buffalo för nästan på dagen exakt ett år sedan. I Buffalo kamperade han ihop med landsmannen Robin Lehner som stod de flesta matcherna, men på de 26 framträdanden Nilsson fick mellan stolparna gjorde han sin statistiskt bästa säsong hittills i NHL. Men det var aldrig nära att han skulle stannat i klubben.
— Jag fick inget konkret förslag eller kom in till några förhandlingar. Jag trivdes väldigt bra i Buffalo. Men jag är väldigt glad över att komma till en så fin klubb och organisation som Vancouver är.
Efter de två senaste säsongerna, känner du att du är på gång att etablera dig nu?
— Jag kände redan förra säsongen att jag hade mer matcher i kroppen och att jag ville spela mer matcher. Det är en målsättning jag har i år att spela bra och hålla en hög nivå. Göra mig förtjänt av att spela fler matcher, sen får man ju se hur det blir. Markström är ju fantastiskt duktig men jag känner mig redo för fler matcher.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL