161126 HV71:s Ted BrithŽn under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och LuleŒ den 26 november 2016 i Jšnkšping. Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107 …
SHL

Tillbaka för en nytändning: ”Att vara med om en sådan sak tyckte jag var riktigt häftigt”

ANNONS

Han lämnade moderklubben för fyra år sedan för etablerade SHL-laget HV71. Nu är han tillbaka i Ängelholm och Rögle BK för att etablera klubben i högsta serien – och Ted Brithén trivs än så länge med återkomsten till Skåne.
— Jag älskar Rögle, så är det ju, säger han i en intervju med hockeysverige.se om varför valet föll på klubben som fostrade honom.

Ted Brithén lämnade moderklubben Rögle efter det att de åkt ur SHL 2013. Efter fyra säsonger i HV71, där avslutningen resulterade i SM-guld, vänder han nu hemåt igen.
— Känslan är att det är jättekul att komma tillbaka och hjälpa till att nå ännu mera framgång för föreningen. Jag är uppväxt i hallarna där och jag har sprungit runt väldigt mycket i korridorerna, berättar han för hockeysverige.se.
— Det går ju tillbaka till min familj och släkt som varit involverade i Rögle. Det är helt naturligt för mig att spela i den dressen, fortsätter forwarden.
Ted Brithéns far, Jim, spelade under sin aktiva karriär i Rögle och har dessutom tränat klubben. Storebrorsan Tim har spelat i klubbens juniorlag och var förövrigt assisterande tränare bakom Johan Lindbom i HV71 säsongen 2015/2016.

MÅNGA SOM BRYR SIG

Ted Brithén säger också att han tycker det är kul att så många bryr sig om Rögle nere i Ängelholm med omnejd. Det är något som förstärkt den goda känslan av att komma hem.
— Det är många som bryr sig och tycker att det är väldigt roligt att jag kommer hem. Det är klart att det triggar lite extra.
Bryr sig Röglefansen mer om Rögle än vad andra fans bryr sig om sina klubbar?
— Nu har jag varit uppe i HV och de fansen har varit helt fantastiska. Jag är uppväxt här och känner många. Det blir lite så att ju fler egna produkter en klubb har, desto fler tycker att det är roligt att komma och titta på dem. Det var samma sak i HV. Det är mest det jag har märkt.
— I Ängelholm är det ju Rögle som man ska hålla på och det lag man åker ut och tittar på. Det är en naturlig grej för folk som är uppväxta och har bott i Ängelholm att verkligen hålla på Rögle.

Ted Brithén i Rögletröjan 2012. Foto: Bildbyrån

Ted Brithén fick några strömatcher med Rögle i SHL som junior. Men det var i Hockeyallsvenskan säsongen 2009/2010 han gjorde sin första hela seniorsäsong och etablerade sig i a-laget. Totalt under två säsonger i andradivisionen spelade han 91 matcher och gjorde 69 poäng. Med det var han en högst bidragande orsak till att klubben tog steget upp i SHL våren 2012.

SHL-kostymen passade inte Rögle då, de åkte ur direkt, men den passade Brithén som gjorde en stark första säsong i högsta serien. Efter degraderingen valde han att skriva på för HV71 där han fortsatte sin utveckling som ishockeyspelare och under de fyra säsonger han spelade i Jönköping hann han med att både vara lagkapten och landslagsdebutera i tre kronor.

TILLBAKA SOM EN MER RUTINERAD SPELARE

När han nu vänder åter till Ängelholm gör han det som fyra år äldre och en betydligt mer rutinerad spelare och känslan utifrån är att han kommer tillbaka för att både vara en ledande person och ledande spelare.
— Jag har inte ens tänkt så långt, säger han när hans roll kommer på tal.
— Jag har mer tänkt att det är ett härligt gäng och väldigt stor utvecklingspotential på de grabbarna som är i laget. Det är väl egentligen det som triggar också; att kunna vara med om en utveckling som kanske kan bli lite överraskande. Det var jag med om i år i HV, det var väldigt många unga killar som tog mycket steg och att vara med om en sådan sak tyckte jag var riktigt häftigt.
— Sen att jag är mer rutinerad nu… Visst, man känner att man börjar komma till åren på vissa saker. Men jag är ändå bara 26 år. Jag försöker bara bidra med det jag är bra på och det folk vill att jag ska göra.

Uppdraget som lagkapten i Rögle är ledigt efter att Christopher Liljewall, som varit kapten de två senaste säsongerna, lämnat för Brynäs.
Så du ger mig inte avslöjandet här då att du kommer bära ”C:et” i Rögle nästa säsong?
— Jag har faktiskt inte pratat med coacherna alls. Men som jag ser det så kommer jag ner nu, och vi har många killar i laget som varit här några år och är ledare i gruppen sedan tidigare.
— Skulle frågan komma upp får jag ta det då och se hur jag ställer mig till det. Men det är inget som jag ser någon prestige i eller något sånt. Är det så att jag skulle få frågan, så skulle det vara ett ärofyllt uppdrag så klart, men det är absolut ingenting jag förväntar mig. Det får komma om det kommer, och kommer det inte så är det någon annan som kommer bära det där ”C:et” väldigt bra.

VANN SM-GULD

Tiden i Jönköping och HV71 kröntes med att Ted Brithén fick ikläda sig hjälm och medalj av guld när hans lag kunde besegra Brynäs i finalen. Centern stod personligen för en stark säsong med 31 poäng i grundserien, som han följde upp med tio nya i det lyckosamma slutspelet. Spekulationerna om var han skulle spela nästa säsong var många från fans och media och dessutom dröjde han med beskedet i över en månad.
— Jag tog väldigt lång tid på mig att landa SM-guldet, det är inte ofta man får vara med om något sådant, berättar han om varför beslutet dröjde.
Vad var det som lockade med Rögle förutom att det är din moderklubb och att du kommer hem till din uppväxtstad?
— Det var mycket det att komma hem faktiskt och egentligen komma någonstans där det blir en nytändning på något sätt. Men samtidigt en trygg miljö för mig att spela i. Det var den blandningen.
— Jag tänkte också så här att; om det är en hockeyspelare som ska spela i Sverige, och jag tror att det är väldigt många som, om de nu trivs i sin hemstad de är uppväxta i, då tror jag att det är många som hade velat spela där. Varför ska inte jag göra det då? berättar Ted Brithén om sina funderingar över klubbvalet.

Foto: Bildbyrån

HADE EN HEL DEL ANBUD

Den nygamle Röglespelaren berättar att han hade en hel del anbud från andra klubbar att ta ställning till. Men att han sållade bort dem efter hand.
— Det är mycket såna bitar som spelar in som vad det är för lag och tränare. Jag hade lite tankar på att sticka utomlands. Men beslutet var något jag kände fick växa fram. Magkänslan.
Vad kan vi förvänta oss av Rögle kommande säsong?
— Först och främst vara bättre än förra året, slår han fast och hänvisar till att Rögle då fick kvala sig kvar i SHL.
— Vad jag förstått det som så var det rätt mycket skador och sånt förra säsongen på viktiga kuggar. Kan vi hålla oss skadefria en hel säsong så är det klart vi kommer vara bättre än fjolåret.

Någon målsättning för laget är ännu inte satt.
— Det är ingenting vi har gått igenom än. Det är något vi kommer gå igenom i början av försäsongen här. Innan dess kan jag inte säga vad vår målsättning är. Det kommer säkerligen bli en underhållande och spännande hockey att se på. Vi har några lirare som kommit in i laget som är rätt roliga att titta på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan