Janne PesonenFoto: Bildbyrån

Trots skadeproblem lyckades Janne Pesonen spruta in poäng i Skellefteås tröja. Nu är den finske veteranen tillbaka i SHL – men inte i Skellefteå.

Under slutdelen av säsongen 14/15 anslöt den finske världsmästaren Janne Pesonen till Skellefteå. Succén blev omedelbar. Finländaren sköt 16 (!) mål på 20 matcher och adderade dessutom tio passningspoäng. Säsongen därefter kantades av skador men på de 21 matcher han hann spela blev det 22 poäng.

Förra säsongen blev det spel i Ambrí-Piotta i Schweiz, där Pesonen fortsatte sin fina poängproduktion och landade på ungefär 0,7 poäng per match. Nu återvänder 35-åringen till Sverige efter bara en säsong i alplandet.

Saknar SM-guld

Men någon återkomst till Skellefteå blir det inte. Det blir i stället en av västerbottningarnas förmodade guldkonkurrenter som säkrar upp finländarens tjänster. Växjö bekräftar på sin hemsida att Pesonen är klar.
– Jag trivdes verkligen med att spela i SHL, så jag kände att jag ville tillbaka. När jag fick höra att Växjö var intresserade av mig pratade jag med tränaren och insåg att det här passar mig perfekt. Därefter var det inget svårt beslut för mig att ta. Växjö är ett topplag som jag verkligen ser fram emot att spela i, säger Janne Pesonen.

I Växjö kommer han få inleda som center.
– Vi har idag skrivit ett tvåårsavtal med Janne Pesonen. Janne har till absolut största delen av sin karriär spelat på kanten men under några relativt långa perioder vikarierat som center. Både vi och Janne har tyckt att de här perioderna sett så bra ut att vi i det här läget vill ge det en ordentlig chans på mer permanent basis. Janne är alltså den centern vi har sökt ett tag, säger sportchefen Henrik Evertsson.

Janne Pesonen har ett VM-guld, en Gagarin Cup-titel, fyra finska mästerskapstitlar – men inget SM-guld.