Brian CampbellFoto: Getty Images

En av sin generations stora backar tackar för sig. Brian Campbell har bestämt sig för att sluta spela hockey – och i stället jobba vid sidan om hockeyn för Chicago.
– Blackhawks har gett mig den här utmaningen och jag är tacksam för chansen, säger Stanley Cup-mästaren.

Brian Campbell debuterade i NHL redan säsongen 1999/2000. Nu lägger han av, efter 17 säsonger, 1082 matcher, 504 poäng och en Stanley Cup-titel. Chicago Blackhawks bekräftar på sin hemsida att 38-åringen beslutat sig för att hänga upp skridskorna någon annanstans än i omklädningsrummet framöver.

Brian Campbell inledde NHL-karriären i Buffalo och det var också där han fick sitt genombrott. Säsongen 05/06 klev han in som en av ligans bättre offensiva backar, då han noterade sin första av fem 40-poängssäsonger. Som allra vassast var han säsongen 07/08, då han stod för 62 poäng och slutade trea i backarnas poängliga. Trots genombrottet i Buffalo lär han dock bli mest ihågkommen för sin tid i Chicago. Han spelade visserligen bara fyra säsonger där, men det var där han 2010 vann sin enda Stanley Cup-titel i karriären. Under lagets två övriga titlar de senaste åren återfanns Campbell i Florida.

Vann Lady Byng Trophy

Backen återvände till Chicago inför förra säsongen men fick inte spelet att stämma som tidigare. Det blev bara 17 poäng och hans sämsta poängnotering på 13 säsonger. Nu lägger han av, för att i stället börja jobba på marknadssidan i just Chicago.
– Jag är exalterad över förändringen i både mitt jobb och i livet. Jag är tacksam för de otaliga lagkamraterna, coacherna, lagledningen och fans jag mött under åren i Chicago, Buffalo, Florida och San José.
– Blackhawks har gett mig den här utmaningen och jag är tacksam för chansen.

Gentlemannen Campbell blev 2012 den första backen sedan 50-talet att få Lady Byng Trophy, som går just till den största gentlemannen i NHL.