Nyheter

HOCKEYKORTET: ”Welcome to the league, kid”

ANNONS

Just nu krigar Jonathan Dahlén om en plats i NHL, Det är långt ifrån säkert att han åker över och spelar i världens bästa liga redan till nästa säsong men det mesta talar för att han har en lysande framtid i Vancouver.

Jonathans pappa, Ulf Dahlén, hade en fantastiskt fin NHL-karriär. Han spelade inte mindre än 966 matcher, gjorde 301 mål och totalt 655 poäng. Sin sista säsong gjorde han 2002/03 då han representerade Dallas Stars.

Debuten gjorde Ulf Dahlén redan säsongen 1987/88. Då svarade han för fina 29 mål och totalt 52 poäng på 70 matcher. Men själva debutmatchen minns han lite extra väl.

Efter två säsonger i Björklöven flyttade Ulf Dahlén in i Madison Square Garden. Där blev han lagkamrat i New York Rangers med storspelare som bland andra Marcel Dionne, John Vanbiesbrouck, Brian Leetch, Kelly Kisio och Ron Greschner. I laget fanns även svenskarna Tomas Sandström och Jan ”X-et” Erixon.
– Även då gick allting så fort. Jag älskade att spela hockey och jag ville inte göra något annat heller. Sedan hade jag turen att hamna på rätt ställe och hade en bra utveckling hela tiden. Dessutom slapp jag mycket skador och så vidare.
– Det var annorlunda att komma till Rangers eftersom man då slogs om jobbet på ett helt annat sätt där borta mot vad du gör i Sverige. Här i Sverige finns det en trygghet som inte finns där borta. Jag fick lära mig ganska snabbt vad som gällde. Bland annat har tränarna en hårdare mentalitet där borta.

Var det skönt att ha två svenska på plats när du kom över?
– Ja, absolut. Det betydde mycket. Jag tror att jag förstod att jag var tillräckligt bra för att spela i NHL, men när man kommer dit och möts av den mentaliteten som var där så kanske alla inte riktigt klarar av den. Jag tror att den stora saken för att lyckas där borta är att man har ett starkt psyke.
– Sedan är det alltid så att du hittar kompisar när du håller på med lagidrott. Klart att det ändå är lite tryggt med killar från Sverige, men du blir även bra kompisar med killar från andra länder.

Hur minns du idag debuten i NHL?
– Jag fick en riktig propp och var på väg till fel bås när jag skulle byta. När jag sedan kom in i vårt bås och satte mig på bänken tittade Lucien Deblois på mig och sa ”Welcome to the league kid” och sedan började han skratta.
– Vi spelade 1-1 mot Pittsburgh Penguins och efter matchen kom tränaren, Michel Bergeron, in i omklädningsrummet och skrek att vi vann inte en poäng utan vi förlorade en poäng.

Numera har Ulf Dahlén flyttat tillbaka till sin hemstad Östersund, men under närmsta åren kommer han med stor sannolikhet åka flera vändor över till Vancouver.

Hockeykortet är hämtat från O-Pee-Chees serie 1989/90.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL