Andreas Johnsson.
Toronto

Forne Frölunda-stjärnan hyllas: ”En kille som kanske kan ta plats i NHL han också”

ANNONS

Efter SM-guldet med Frölunda tog Andreas Johnsson chansen i Toronto Maple Leafs organisation. Nu tror farmarlaget Toronto Marlies tidigare videocoach och statistikexpert Justin Bourne att svensken kan vara redo för NHL.
– Han dödar utvisningar och är helt orädd av sig. Han är en kille som kanske kan ta en plats i NHL med Leafs han också, säger Bourne om 22-åringen i det senaste avsnittet av podcasten The Hockey PDOcast.

Han svarade för 19 mål och 44 poäng för Frölunda under sin avslutande SHL-säsong. Andreas Johnsson blev både CHL-vinnare och svensk mästare innan han tog avsked av Sverige för att testa vingarna i Nordamerika den gångna säsongen. Och trots rätt dåliga förutsättningar gjorde han en riktigt bra säsong i AHL med Toronto Marlies. Så bra att hans tidigare videocoach Justin Bourne pekar ut honom som en tänkbar genombrottskandidat nästa säsong.

I det senaste avsnittet av podcasten The Hockey PDOcast intervjuas Bourne av Dimitri Filipovic om sina två säsonger som videocoach och statistiker i Toronto Maple Leafs organisation. Där passar han på att hylla Johnsson för hans insatser i AHL förra säsongen.
– I alla tysthet gjorde han 20 mål för oss efter en riktigt långsam start på säsongen, berättar Justin Bourne.
Han drabbades av en riktigt otäck hjärnskakning med oss i slutspelet (våren 2016) efter att just ha kommit över från Europa. Han var lite för försiktig i början av säsongen och skapade inte speciellt mycket offensivt, men i slutet av säsongen och i slutspelet, där han gjorde sex mål, var han en viktig del av vårt lag.

IMPONERAD AV JOHNSSON – INTE IMPONERAD AV ALEXANDER NYLANDER

Toronto Maple Leafs har massor av unga, spännande spelare i pipelinen och konkurrensen är därför väldigt tuff för en forward som Andreas Johnsson. Justin Bourne ser ändå positivt på hans framtid i organisationen.
– Han dödar utvisningar och är helt orädd av sig. Han är en kille som kanske kan ta en plats i NHL med Leafs han också, säger han om 22-åringen som gjorde 47 poäng (20+27) på 75 AHL-matcher med Marlies.

En svensk talang han inte är lika hoppfull om är Alexander Nylander. 19-åringen tillbringade förra säsongen med Buffalo Sabres farmarlag Rochester Americans i AHL och hade svårt att producera som folk hade förväntat sig efter att ha draftats som åttonde spelare förra sommaren.
– Han är så ung och det är svårt att göra poäng, men av det jag såg var han en besvikelse, säger Justin Bourne om Nylander, som var delad etta i poängligan i JVM förra vintern.
– Det fanns ingenting jag såg av honom som gjorde att jag tyckte att han var exceptionell, men han fick verkligen chansen. Han spelade med bra kedjekamrater, fick mycket speltid i powerplay men lyckades inte göra 30 poäng. Flyktigt skulle jag säga att det finns lite anledning att vara orolig för honom.

Justin Bourne är en före detta collegespelare som gick från att blogga om hockey till att få ett jobb med Toronto Marlies i AHL inför säsongen 2015/16. Nu har han återvänt till mediabranschen för att jobba med sajten The Athletic där han från och med nästa månad ska analysera hockey i skriven form ett par gånger i veckan.

Hyllningen till svensken: ”Han gör saker med pucken som får dig att tänka ‘wow’”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games