Viktor Arvidsson.Foto: All Over Press

Han stod för ett gigantiskt genombrott förra säsongen i Nashville när han vann Stanley Cup-finalistens interna poängliga. Detta under sin första hela NHL-säsong. Men under den tidiga karriären fick han ofta höra att han var för liten för att spela i NHL. Nu skrattar Viktor Arvidsson hela vägen till banken och dessutom tror han på Stanley Cup-seger.
— Jag har försökt att fokusera på andra saker än min storlek, berättar han för hockeysverige.se.

Viktor Arvidsson fick ett genombrott på hemmaplan i samband med 2013 års SM-slutspel där han med sina sex mål bidrog starkt till att Skellefteå kunde vinna mästerskapet för första gången sedan 1978 och andra gången i klubbens historia. Både han och laget följde upp 2014 och efter det drog Viktor Arvidsson till Nordamerika. Men till en början hade han svårt att få fäste i Nashvilles NHL-lag. Men det var inget som chockade 24-åringen.
— Det är inte många i Nashville som tar en ordinarie plats direkt. Jag var hyfsat förberedd på att jag skulle få börja i AHL och göra ett avstamp i Milwaukee, berättar han för hockeysverige.se.

Viktor Arvidsson i Skellefteåtröjan. Foto: Bildbyrån

Under de två första säsongerna i organisationen blev det totalt 62 matcher i NHL och 16 poäng. Den senaste spelade han 80 matcher och smällde in 31 mål och serverade lagkompisarna till 31 baljor.
— Jag fick mycket förtroende och fick spela med bra spelare. Sen hamnade jag i ett flyt som gjorde att det gick så bra, förklarar Arvidsson genombrottet och fortsätter:
— Jag fick mycket istid både i powerplay och boxplay. Jag spelade med Filip (Forsberg) och ”Joey” (Ryan Johansen, reds anm.). Vi hittade bra kemi tillsammans och alla tre spelare jobbade hårt i varje match tillsammans.

GICK TILL STANLEY CUP-FINAL

Nashville gick på som tåget i Stanley Cup-slutspelet och tog sig ända till final, där Pittsburgh Penguins blev för svåra. Men det är den största framgången i den unga organisationens historia och publiken var med på noterna och skapade magisk stämning i  Bridgestone Arena.
— Det var stort och en jättehärlig känsla och en fantastisk upplevelse, berättar Viktor Arvidsson om hur det var att spela Stanley Cup-final.
När säsongen inleddes, hade du då kunnat drömma om att den skulle sluta i en final?
— Vi trodde på oss själva hela tiden, men vi visste att det skulle bli en lång väg att gå. Vi tog oss vidare som sista lag från väst och det kändes väldigt bra när vi gick in i slutspelet. Det kändes som vi hade något på gång.

Nashville nämns redan som en av flera utmanare till nästa års Stanley Cup och Viktor Arvidsson säger att känslan inför kommande säsong är bra.
— Jag tycker att vi har ett bra lag, ett lag för framtiden och det känns som att vi har en stor möjlighet att toppa det vi gjorde ifjol. Vi har ett ungt lag som är väldigt hungriga.
Du tror att ni kan vinna Stanley Cup nästa år?
— Ja, det är min tro i alla fall. Med alla killar vi har i laget så tror jag på att vi kan göra det. Med den spetskompetensen vi har kommer vi bli väldigt farliga.

DÖRRÖPPNARE

I samband med SM-slutspelet intervjuades HV71:s Filip Sandberg av Hockeysverige och i den artikeln diskuterades det bland annat att ”små” spelare verkar ha fått ett uppsving i NHL. Sandberg, nu i San José, berättade då att han trodde att såna spelare som Arvidsson fungerat som dörröppnare för de som inte är över 180 centimeter.
— Han är inte så jäkla stor, men där är en kille med jäkla speed på rören och det är väl dit man måste komma för att kunna skapa sig tiden i en såpass bra liga. Han har ett riktigt bra skott och bra spelsinne också. Han sätter ju ett litet avtryck: Små spelare kan också, sa Sandberg då.

Även Viktor Arvidsson känner till och har hört snacket om små spelare. Han själv är 176 centimeter och väger strax över 80 kilo.
— Det har varit en sån där nisch hela tiden att att små inte kan spela i NHL för att det är så tufft och såna saker, inleder han på sin klingande norrländska.
— Spelet har utvecklats och reglerna har ändrats genom åren. Det är flera spelare som visat att man kan vara liten men lyckas ändå.
Har du fått höra om din storlek mycket under din karriär?
— Ja, det har jag hört hela tiden och att jag inte är så stark. Men jag har jobbat på med andra saker som kan göra mig framgångsrik. Jag har försökt att fokusera på andra saker än min storlek.
Vad är det du har jobbat med då? Typ snabbhet och teknik?
— Ja, precis. Och ändå spela tufft trots storleken, om du förstår hur jag menar.
— Vända bort spelare framför mål och snurra lite.
Det här snacket om din litenhet, är det någonting som fått dig att knyta näven ännu hårdare?
— Så kan det ha varit också. Att någon vräkt ur sig en kommentar och att man vill motbevisa det.

SKREV GULDKANTAT SJUÅRSKONTRAKT

Som belöning för sin fina säsong lades ett guldkantat sjuårskontrakt fram för Viktor Arvidsson att signera. Bläcket på papperet ger honom närmare 250 miljoner svenska kronor. Beskedet att det var klart fick han på en flygplats i Toronto för ett par veckor sedan.
— Ja, det stämmer. Det var snabba ryck där och det var skönt att få det beskedet innan jag skulle åka hem.
250 miljoner för sju år. Klassiska frågan: Hur känns det?
— Det känns bra att veta att man ska vara på ett ställe i flera år och det är en trygghet för familjen. Det känns jättebra.
— Jag vill bli bättre och bättre som hockeyspelare och försöker inte tänka så mycket, men det är klart att det är mycket pengar och man har inte kunnat drömma om så mycket pengar i hela sitt liv. Så det är klart att det är kul.

Slutspelssuccé – då vill NHL-klubbar titta på HV-stjärnan: ”Det är bara att bjuda in mig så åker jag dit”