Johan Larsson och Phil HousleyFoto: Getty Images

Förra säsongen tog slut redan kring årsskiftet. Nu är Johan Larsson tillbaka i ett nytt Buffalo som till slut ska ta det där steget in i slutspelet efter en rörig säsong som slutade med missnöje mot ledningen.
– Det är klart man märkte av att det där, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det blev bara 36 matcher förra säsongen innan en tackling i en match mot Boston gav Johan Larsson en allt för tidig semester. Han skadade såväl axeln som handleden och tvingades till operation. I torsdags, ungefär åtta månader efter tacklingen, gjorde han en efterlängtad comeback i Brynäs internmatch i Gavlerinken.

Efter matchen var det en lättad Johan Larsson som träffade hockeysverige.se. Hans skadade arm klarade av testet.
– Det kändes rätt bra faktiskt. Det var första riktiga testet eftersom det var en match och generellt kändes det bra. Det är mest mentalt det är en utmaning att man inte ska tänka för mycket på det.
– Det är klart det är ringrostigt eftersom det var ett tag sen jag spelade match. Det tar tid innan passningarna sitter och man verkligen vet var man ska vara.

Även om rehabiliteringen varit lång har allt gått precis som planerat för Buffalocentern från Gotland.
– Det har gått riktigt bra faktiskt. Jag har inte haft några bakslag utan allt har gått problemfritt. Det är ett stort plus såklart.

Johan Larsson.

Men skadan kom vid värsta tänkbara tillfälle. Johan Larsson var inne på sitt sista år på kontraktet med Buffalo. Trots det valde klubben att förlänga svenskens kontrakt med två ytterligare år.
– Det är extra surt att det hände just då, såklart. Men det är sånt som händer och det känns bra nu. Jag har försökt lägga det bakom mig för att komma tillbaka ännu bättre.
– Det är inte kul att det händer men någon gång gör det det. Jag är nöjd med dealen jag fick med Buffalo ändå.

Var det självklart för dig att stanna i Buffalo?
– Ja, det var det. Vi har en ny stab och allting och om de vill ha mig kvar så… Jag trivs riktigt bra där. Det känns som att vi har ett bra lag på gång.

Det var inte bara Johan Larsson som stötte på problem under fjolårssäsongen. Hela Buffalo hade på nytt en tung säsong och lyckades inte ta samma steg som exempelvis Edmonton och Toronto.
– Det var en tuff säsong. Vi hade många skador på bra spelare och fick inte riktigt ihop det. Det var lite upp och ned hela tiden och då går det inte. Man måste vara bra hela tiden och det var vi inte.

Går det att säga något konkret som inte funkade?
– Vi måste lära oss att vinna. Vi vinner två och sen förlorar vi två och det går inte. Man måste vinna flera matcher i rad och inte förlora flera i rad. Vi får ta med oss lärdomar från det som hänt.

Under säsongen rapporterades det att det fanns ett missnöje kring coachen Dan Bylsma och i viss mån också general manager Tim Murray. Efter säsongen fick båda sparken.
– Det är klart man märkte av det där, men inte så jättemycket ändå. Vi spelare fokuserar på spelet och gör det vi kan där, sen får andra sköta om de där bitarna.

Housley.

Hur är känslan kring den nya ledningen, med Phil Housley som coach och Jason Botterill som general manager?
– Det är lite spännande. Nu får man chansen att visa upp sig igen. Det ska bli roligt att se vad det är för typ av tränare och sådär. Det är alltid kul med något nytt.

Har du fått någon bild av Housley?
– Nej, inte riktigt. Det blir att upptäcka det när man kommer dit. Men Nashvillekillarna (Calle Järnkrok och Mattias Ekholm) har ju haft honom och de har bara haft gott att säga om honom. Så det ska bli kul att se vilken typ av coach han är.

Målet för Buffalo är att nystarten ska leda till slutspel. Helst redan under kommande säsong.
– Det måste vara målet. Det är det enda rimliga. Det är en jämn liga och vi ser att alla lag som tar sig till slutspel kan gå långt. Det vore kul att få uppleva det.
– För egen del hoppas jag att jag får spela så mycket som möjligt även om jag tar den roll jag får. Vi har som sagt en ny stab och det ska bli spännande att se hur de ser mig som spelare, avslutar Larsson.