Foto: Card Cabinet

Idag bjuder vi på sista delen i sommarserien hockeykortet. Jag hoppas att ni uppskattat någon av dom 63 berättelserna. Som kronan på verket, som det så vackert heter, så avslutar vi serien med ”Kung Henrik”.

Frölunda har alltid mönstrat skickliga målvakter. När laget vann SM-guld 1965 hette målvakterna Ingemar Caris och Eine Ohlsson. Därefter har det fyllts på med Ronny Anderson (farfar till Lias Andersson), Benny Westblom, Göran Högosta, Håkan Algotsson, Micke Sandberg, Petter Rönnqvist, Fredrik Norrena, Johan Holmqvist… Listan kan göras hur lång som helst. Men den som största av dom alla är antagligen Henrik Lundqvist.

”Henke” debuterade i elitserien för Frölunda redan säsongen 2000/01. Samma säsong var han för övrigt utlånad nio matcher till Mölndal som då spelade i Hockeyallsvenskan. Han vann sitt första SM-guld 2003 och utsågs till elitseriens bästa målvakt 2003, 2004 och 2005.

Inför säsongen 2005 var förväntningarna stora på både Henrik Lundqvist och Frölunda. Det kom att bli en så kallad lockoutsäsong i NHL så Göteborgsklubben fick under säsongen in spelare så som Samuel Påhlsson, Christian Bäckman, Per-Johan ”Pebben” Axelsson, Sami Salo och inte minst Daniel Alfredsson. Frölunda vann elitserien med hela 15 poäng före tvåan Linköping. Frölunda tog sig sedan hela vägen till final och ställdes där mot Färjestad. Ett Färjestad som hade stärkt upp laget med NHL-stjärnor så som Zdeno Chára, Sheldon Souray, Marián Gáborík och Mike Johnson.

Färjestad vann första finalen hemma med 4-2, men sedan var det Henrik Lundqvist och Frölundas finalserie. Frölunda vann tre raka matcher och släppte bara in ett mål, 5-0, 4-1 och 4-0. Den femte finalen gick till sudden death efter att det stått 0-0 vid full tid. Både Martin Gerber i Färjestads mål och Henrik Lundqvist storspelade matchen igenom, men 2.51 in i förlängningen fick Niklas Andersson (Lias Anderssons pappa) tag på en retur efter det att Sami Salo skjutit och avgjorde matchen och hela finalserien.

Daniel Alfredsson berättar för hockeysverige.se:
– Frölunda hade haft en fantastisk säsong fram till jul. Efter jul ställde man in NHL och då beslutade jag att nu vill jag spela. Då tog vi kontakt med Frölunda och löste det där ganska snabbt. Jag kom in i ett riktigt bra fungerande lag med fyra riktigt starka kedjor, bra backar och en grym målvakt i Henke (Lundqvist).
– Det var verkligen en höjdpunkt att få komma hem till Sverige igen och vara med i ett sådant grymt lag. Jag kände verkligen hur jag hade utvecklats som spelare jämfört med när jag var där första gången.

Henrik Lundqvist fick Guldhjälmen som ett bevis på att spelarna i elitserien röstade fram honom till hela seriens bästa spelare. Efter säsongen reste Lundqvist över till NHL och inledde sin långa och framgångsrika resa på Manhattan tillsammans med New York Rangers.

Hockeykortet kommer från Card Cabinet elitserien 2002/03.