Eddie Läck.
Nyheter

Eddie Läck: ”Det känns som att jag har stått still lite de senaste två åren”

ANNONS

Eddie Läck kan summera en oerhört svängig säsong. Avslutningen var det dock inget fel på. 29-åringen hann med både VM-guld, giftemål och att få en ny klubbadress.
– Det kunde inte ha blivit så mycket bättre än vad det blev. Det känns som att jag har stått still lite de senaste två åren, berättar han för hockeysverige.se. 

Eddie Läck fick beskedet om trejden till Calgary Flames mitt under sin smekmånad. Nu är målvakten tillbaka i Nordamerika och ett liv som på många sätt blir annorlunda.
– Jag tycker flytten till Calgary känns jättebra. Det känns som en liten nystart för mig. Det känns som att jag har stått still lite de senaste två åren.
– Så att komma tillbaka till Kanada igen och till västkusten känns kanon. Jag vet att jag har gjort det riktigt bra här tidigare.

Beskedet om en flytt från Carolina kom dock knappast som en blixt från klar himmel. Även om Läck kom tillbaka starkt efter huvudtränaren Bill Peters offentliga sågning av sin målvakt så valde klubben valde ändå att efter säsongen förstärka på målvaktssidan. Scott Darling hämtades in från Chicago som den nya förstamålvakten.
– När Carolina signade Darling så visste jag att jag skulle bli killen som får åka.
– Jag var väldigt taggad på att få veta vart jag skulle spela men som sagt så tror jag inte att det skulle kunna ha blivit mycket bättre än vad det blev.

”DET HAR VARIT MYCKET UPP OCH NED”

Totalt blev det två säsonger i Carolina. Två minst sagt händelserika år med både skador och petningar.
– Det har varit mycket upp och ned. Men framför allt så har jag många minnen med grabbarna och det var väl de som jag kom bästa överens med. Vi trivdes jättebra ihop. Svenskarna i Carolina är förhoppningsvis kompisar för livet.
– Rent hockeymässsigt vet jag inte om jag tar med mig så mycket, säger han och skrattar skönt.

Fanns det andra klubbar som var intressanta för dig?
– Jag och min agent pratade lite fram och tillbaka. Vi sa väl redan för några månader sedan att det bästa vore nog Calgary ifall det blir det. Men det är mycket grejor som ska klaffa.

”EN VÄLDIGT BRA BILD AV ORGANISATIONEN”

Eddie Läck är alltså tillbaka på västkusten där han mellan 2013-2015 spelade för konkurrenten Vancouver. I Calgary återförenas han med Glen Gulutzan som var assisterande under målvaktens tid i Vancouver. Nu är Gulutzan huvudansvarig för Läcks nya lag.
– Jag har bra kontakt med ”Gulu” som jag känner från Vancouver tiden och nu har jag även hängt lite med min nya målvaktstränare.
– Det känns som jag har fått en väldigt bra bild av organisationen. Jag är väldigt sugen på att dra igång säsongen.

Calgary gör också stora förändringar på målvaktssidan. Båda klubbens målvakterna från förra säsongen har nya klubbadresser. Istället bildar Läck målvaktspar med Mike Smith, senast i Arizona.
– Det känns jättebra, jag känner honom lite sedan innan också. Vi har tränat lite ihop och så där. Jag smsade honom direkt när jag fick reda på det.
– Vi är båda jättesugna att dra igång. Han har ju lirat i Phoenix så pass länge så han har saknat trycket som det blir runt laget i en kanadensisk stad. Jag tror att vi båda är väldigt sugna på att känna på det igen.

JAGAR FÖRSTASPADEN: ”TROR ATT JAG HAR MÖJLIGHETER ATT SPELA MÅNGA MATCHER”

Många ser Mike Smith som den givna ettan. Men Eddie Läck tror att han har goda chanser att ta förstaspaden.
– Det är alltid svårt säga innan. Man kan alltid säga att jag ska spela X antal matcher och sen så blir det alltid saker som gör att man spelar mer eller mindre. Jag fokuserar på mitt nu bara så får vi se hur många matcher det blir.
– Men jag tror att jag har väldigt stora möjligheter att  spela många matcher. Men hur många det blir så småningom vi får se i april, säger han och ler stort.

I Calgary får Läck även en ny svensk vän och lagkamrat. Mikael Backlund är en av klubbens största profiler och viktigaste spelare.
– Han hade en fantastiskt fjolår. Vi har pratat mycket och han har hjälpt oss med boende och annat. Det känns jättebra att man känner någon där sedan innan.

Känns det som att din nya klubb har allt för att gå hela vägen?
– Jag tror absolut att vi har en jättebra chans, speciellt med nya spelarna kommer in med (Travis) Hamonic och allting. Det känns jättebra. Nu är det väldigt tidigt att prata om att gå hela vägen. Men på pappret ser det verkligen jätteoptimistiskt ut.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch