Adam Almqvist.
SHL

Dubble guldbacken tror på nytt guld: ”En av anledningarna till att jag valde Frölunda”

ANNONS

I våras bytte han moderklubben och regerande mästarna HV71 mot Frölunda. För hockeysverige.se berättar 26-åringen att skiftet till stor del berodde på att han sökte ett miljöombyte. Dessutom reder han ut det där med stavningen av hans efternamn. En stavning som inte verkat få fäste i hans nya klubb där efternamnet är felstavat på matchtröjan.
— Jag får säga till dem att byta det, berättar Adam Almquist för hockeysverige.se.

Adam Almquist har äntligen kommit i ordning efter flytten från huset i Jönköping till Göteborg och han berättar att han funnit sig tillrätta i sin nya hemstad.
— Det funkar bra hittills och det är skönt. Det tar ett tag innan man får ordning på allting när man flyttar. Men nu har vi kommit i ordning och det känns bra.

Redan i torsdags stötte han på sin gamla klubb för första gången när de bägge lagen träningsspelade i Kungsbacka i torsdags.
— Det var lite speciellt att möta HV, det var det absolut och det kändes innan matchen att det skulle bli konstigt. Men när det väl började var det ganska lugnt, säger han till hockeysverige.se.
26-åringen bistod sina nya lagkamrater med tre målgivande passningar i 8-1-segern. Detta i sin andra match för klubben.
— Det var lite flyt,det var någon som styrde in något skott och sådär. Men det var kul och jag tycker vi spelade ganska bra. Så det var en rolig match att spela.

Man skulle kunna tro att gliringarna mot Almquist haglade på isen från de gamla lagkamraterna. Men enligt honom själv var det lugnt.
— Det var inte så mycket snack under själva matchen. Vi ”tjötade” lite på uppvärmningen och efter matchen. Men det var ganska lugnt, det var ju bara en träningsmatch.

SLOG IGENOM SOM UNG

Adam Almquist kom fram i HV71 säsongen 2009/2010 som en ung och talangfull back som spåddes en mycket bra framtid. Trots spel i NHL, AHL och KHL har han inte lyckats ta det där sista klivet till att bli en etablerad toppback på internationell nivå.
— Man ska ha lite tur på vägen, lite flyt och någon som tycker om en. Speciellt när det är lite annat tänk som det framförallt är i USA, berättar Almquist och syftar på sina två säsonger i Detroits organisation där han gjorde 84 poäng som back i farmarlaget, men ändå bara fick spela två NHL-matcher.
— Det är lite mer politik där. Jag tyckte om att spela där borta och det gick ganska bra också. Men jag fick bara spela två NHL-matcher och fick inte riktigt chansen mer.

Första säsongen i AHL var han med att vinna AHL-mästerskapet (Calder Cup) med Grand Rapids och han blev både mål- och poängbäste back i det slutspelet. Säsongen efter gjorde han mål i sin blott andra NHL-match för Detroit. Målet kom mot Dallas, men efter det fick han inte någon mer chans i Red Wings.
Istället drog utlandsäventyret vidare till KHL och Severstal Cherepovets. Men säsongen förstördes efter en allvarlig knäskada.
— Jag kanske skulle stannat ett år till och se vad som hade hänt. Istället valde jag Ryssland och det är lite tillfälligheter som gör att det blir som det blir. Allt från självförtroende till att man får kemi med de man spelar med, berättar Adam Almquist om sina tankar.

TRÄNAR MER I FRÖLUNDA

Han har bara spenderat en kortare tid i Frölunda och han tycker inte att det är så jättemycket som skiljer de båda klubbarna åt. Men en sak har han tänkt på: Träningsmängden.
— Vi tränar två pass om dagen nästan varje dag i stort sett och har gjort ända sedan i somras. Det kanske man inte gör på alla ställen, kör dubbelpass varje dag.
Han ser fram mot den nya säsongen och berättar att han gillar Frölundas sätt att spela hockey, ett sätt som kan passa hans egna spelstil.
—  De spelar alltid en rolig hockey. Fartfylld med mycket passningsspel, som jag tycker om.

Adam Almquist under träningsmatchen mot HV71. Foto: Bildbyrån

Almquist har två SM-guld på meritlistan. 2010 och nu senast 2017. Han ser en god chans att få fira sitt tredje guld i Göteborg.
— Som Frölunda har gått ut med så siktar vi absolut på att vinna. Sen måste man vara ödmjuk och ha lite medgång på vägen, det är en lång säsong och mycket kan hända.
— Vi siktar på att komma så långt som möjligt och jag tror att vi har väldigt goda chanser till det. Det var väl en av anledningarna till att jag valde Frölunda, att vi har chans att vinna. Det är det man spelar för.
Kände du inte att chansen fanns i HV?
— HV har ett bra lag och de kommer säkert gå långt. Det var inget sånt utan lite andra grejer som gjorde att jag inte spelade kvar där.

BEHÖVDE ETT MILJÖOMBYTE

Adam Almquist berättar att en av anledningarna till klubbytet var att han kände att han behövde ett miljöombyte.
— Det kändes som att jag skulle vilja hitta på något nytt och då var det verkligen Frölunda jag ville till. Vi har hus och barn, och det är ändå ganska nära hem till Jönköping där vi har huset och familjen.
En annan anledning var det faktum att många spelare tagit nästa kliv i Frölunda. Oscar Fantenberg, Johan Sundström och Jacob Larsson är bara tre exempel i närtid.
— De har haft spelare som har lyckats och kommit vidare. Det är det man vill, spela i de bästa ligorna i världen. SHL är en av de bästa ligorna i världen, men man kanske vill ett steg längre och ser man till de spelare som varit här innan så har de haft bra förutsättningar för att lyckas.
— Jag hoppas att det kanske kan bli så för mig med. Men det får vi se.

En detalj som många kanske inte noterat är att backens efternamn stavas olika från tillfälle till tillfälle. Han tar tillfället i akt att reda ut vilken bokstav av V och U det egentligen är som gäller.
— U är det som gäller, säger Almquist bestämt.
— Det står i passet, men det är lite oklart. Det har varit både V och U lite överallt, fortsätter han och avslöjar att det inte blivit rätt på matchtröjan i hans nya klubb.
— Nu är det V, så jag får säga till dem att byta det, skrattar han.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch