Hampus Lindholm.
Nyheter

Hampus Lindholm: ”Det långsiktiga målet är en Norris Trophy”

ANNONS

Han beskrivs ofta som NHL:s bäst bevarade hemlighet. Men Hampus Lindholm har inte för avsikt att stanna i skuggan av de största. Anaheim Ducks-backen vill bli världens bästa back.
– Det långsiktiga målet är att vinna en Norris Trophy, säger han till hockeysverige.se.

Hampus Lindholm försöker suga i sig det sista av den svenska sommaren. Hård träning kombineras med socialt umgänge med kompisarna i Helsingborg, pappa Jonas och mamma Petra hemma på Lerberget utanför Höganäs och kanske inte minst familjens senast nytillskott, den charmiga lilla taxen Malva.

Sommarmånaderna har också gett honom en möjlighet att rehabilitera och bygga upp den trasiga axel han opererade 30 maj.
– Den känns bra. Jag fick upp rörligheten på någon vecka. Nu är jag ganska rörlig i lederna redan från början och det hjälpte till. Operationen var tänkt att göra mig lite stelare så att axeln inte hoppar ur led, berättar han för hockeysverige.se.

Skadan han ådrog sig under Stanley Cup-slutspelet var omfattande, men trots det spelade Lindholm vidare, till synes oberörd, och klarade av att hålla problemen i schack med bra rehabträning mellan matcherna.
– När man väl spelade märkte man det inte. Det var först när man satt på bänken efter ett byte som man känner av det. Men jag är lite sådant att har läkarna sagt att jag kan gå ut och spela, då kör jag, säger Hampus Lindholm.
– I det här fallet kom doktorn till mig efter att jag hade blivit röntgad och frågade ”vill du verkligen veta?” Och det ville jag ju: ”Det ser inte alls bra ut, men du kan köra för det kan inte bli värre.” Nu fick jag tillbaka styrkan ganska snabbt och kunde fortfarande spela hårt, passa samtidigt som min skridskoåkning såklart inte blev lidande. Så länge man tillför något och inte skadar laget har jag inga problem att spela skadad så mycket det nu går.

Den ursprungliga prognosen efter operationen löd fyra till fem månaders vila och rehab. Det skulle innebära att han missar inledningen på säsongen. Själv är han osäker på hur det kommer att bli.
– Jag har träffat sjukgymnaster och de säger att jag ligger långt före i planen. Min doktor har ändå sagt att de mindre musklerna runt axeln kommer att behöva en viss period för att läka, så även om det känns bra nu är det inte givet att jag kan spela när säsongen startar. Det beslutet får jag ta efter att ha rådgjort med doktorerna.


Foto: Getty Images/Sean M. Haffey

EXPERTEN HADE TAGIT LINDHOLM SOM ETTA I DRAFTEN 2012

Hampus Lindholm upplevde sin minst produktiva säsong i NHL-karriären. På 66 matcher blev det 20 poäng. Det har inte hindrat många från att tokhylla den unge skåningens spel. När Sportsnets hockeyanalytiker Dimitri Filipovic nyligen släppte ett avsnitt av podcasten The Hockey PDOcast där han rankade om alla NHL-drafter mellan 2006 och 2015, placerade han svensken som etta i draften 2012. Detta baserat på hur han har presterat för Anaheim under sina första fyra NHL-säsonger.

Lindholm har blivit vad man inom nordamerikanska hockeykretsar kallar en ”analytics darling”. Hans underliggande statistiska siffror, som bland annat mäter puckinnehav, förmågan att begränsa motståndarnas avslut och förmågan att få pucken till den offensiva zonen, tillhört eliten i NHL.

Filipovic går så långt att han ställer frågan när Lindholm på allvar ska få ett erkännande i form av röster till Norris Trophy som NHL:s bästa back. Själv sticker backen inte under stolen med att det finns i bakhuvudet.
– Jag vill bli jämförd med de stora grabbarna, Victor Hedman, Erik Karlsson, Drew Doughty… De killarna, säger han bestämt.
– Det långsiktiga målet är att vinna en Norris Trophy, men det viktigaste är såklart att vinna något med laget och nå framgång på det sättet. Men långsiktigt vill jag konkurrera med de allra bästa. Jag tycker inte att man kan ha något annat mål som hockeyspelare.

Hampus Lindholm inser att han aldrig kommer att bli en back som påminner om Erik Karlsson, eller producerar på den nivån. Men han vet att han har ännu mer i sig än han har fått utlopp för under inledningen av karriären.
– Jag kollar mycket på Erik och de där killarna, hur de gör för att få in de där myrorna på mål och skapar grejer den vägen. Det kan vara det, en liten dragning eller det snabba skottet som gör skillnad. Jag försöker ta lärdom av det. Nu hade jag en del skador som hämmade mig förra säsongen, men när jag väl är frisk känner jag att jag har mycket offensivt i mig, att jag kan använda mig storlek och följa med upp i anfallen och fylla på.
– Jag kommer nog alltid att vara den där solida tvåvägsbacken som är jobbig att möta, en spelare som folk förhoppningsvis ska vara medveten om när jag är på isen, vare sig det är defensivt eller offensivt.


Foto: Bildbyrån/Daniel Stiller

HADE JACOB LARSSON INNEBOENDE

Anaheim Ducks har under ett par års tid räknats som en Stanley Cup-utmanare, men utan att få till den där riktiga fullträffen i ett slutspel. Hampas Lindholm känner att laget tack vare den mix av ungdom och rutin man har är ett lag som kommer att bli att räkna med under många år till.
– Vi har jättemånga unga spelare som ser jättelovande ut. Ta Ondrej Kase till exempel, han kan bli en riktigt bra spelare om han får växa in i ligan och få mer förtroende. Sedan har vi kaptener som (Ryan) Getzlaf och (Ryan) Kesler, de gubbarna som alltid är bra. Kan vi unga ta ett steg till och bli ännu bättre samtidigt som de äldre visar vägen, då tror jag att det kan bli jättebra.

Bland de unga finns en svensk rookie i Jacob Larsson. Den före detta Frölundabacken från Ljungby spelade fyra NHL-matcher redan i fjol, innan han återvände till Göteborg. Nu förväntas han vara med och slåss om en NHL-tröja på allvar.
– Han är väldigt skicklig. Kolla bara på matcherna han gjorde med Frölunda i SM-slutspelet. Han såg riktigt bra ut, berömmer lagkompisen.
– De säger att han påminner om mig, att han är en back som kan bidra i båda ändarna av isen. Nu gäller det att han verkligen sätter foten på gaspedalen och kör och inte bara doppar tån i vattnet.

Larsson rehabade sin knäskada i Anaheim i början av sommaren och var inneboende hos Lindholm. Det medförde en del plikter för ynglingen.
– Han bodde med mig i en månad och fick lite uppgifter av mig då och då, som att städa toan och sådana grejer, skrattar Hampus Lindholm.
– Nej då, han är jättetrevlig och det var kul att ha någon att umgås med medan man rehabade. Vi kommer väldigt bra överens och det är kul att ha en till svensk i laget.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch