David Suvanto
Nyheter

Äventyren i Ryssland och Danmark förde honom till Hockeyallsvenskan: ”Inte redo att åka dit”

ANNONS

Han har tagit något av en omväg till Hockeyallsvenskan. Efter att ha fostrats i Leksands juniorverksamhet har David Suvanto hunnit med stopp i både Ryssland och Danmark innan han nu blivit klar för Bik Karlskoga.
– När jag nu blickar tillbaka på den tiden var jag nog inte redo att åka dit, säger han till hockeysverige.se om sina två år i Ryssland.

Man brukar säga att vissa spelare går lite under radarn innan de upptäcks av de bredare massan. En sådan spelare är BIK Karlskogas nyförvärv från danska Rungsted, David Suvanto.

Trots allt har den 23-åriga backen från Hedemora hunnit med en match i SHL med Leksand, två säsonger i ryska andraligan och en säsong i Danmark. I Ryssland spelade han för regerande mästarklubben SKA Sankt Petersburgs farmarlag, Neva. Det var utvecklande för Suvanto, men det blev inte riktigt som han hade förväntat sig.
– När jag nu blickar tillbaka på den tiden var jag nog inte redo att åka dit. Jag kände mig ganska oerfaren, men nu i efterhand är jag ändå glad över att jag har gjort det. Jag skulle inte byta det mot någonting annat och det var ett äventyr för både mig som person och hockeymässigt, säger David Suvanto till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det handlade mest om den sociala som jag inte var redo för. Jag hade föreställt mig att det skulle vara lite annorlunda. Vi var inte i Sankt Petersburg, vilket jag trodde att vi skulle vara samtidigt som det var en så stor skillnad mot i Sverige.

Vad var den största kontrasten mot Sverige?
– Det största var nog just den sociala biten. Där levde man med laget. På försäsongen åkte man med laget på turnéer, bodde tillsammans på hotell och så vidare.
– Hockey är ändå hockey och där var det lika som hemma men, som jag sa, just den sociala biten var den stora skillnaden.

Hur var intresset för ligan?
– Intresset var bra. Sedan berodde det var vi kom. Var vi i en stor stad som exempelvis Moskva så var intresset mest på KHL. Kom vi däremot till en lite mindre stad i exempelvis Sibirien och laget vi spelade mot var det bästa i stan då var det riktigt mycket folk på matcherna, säger Suvanto.


Foto: Bildbyrån

FICK STOR HJÄLP AV BJÖRN HELLKVIST

Efter två säsonger i SKA St. Petersburgs organisation valde David Suvanto att flytta till danska liga. Där blev det i fjol spel för Rungsted tillsammans med bland andra Morten Green och Fabian Brunnström.
– Jag hade en liten plan att försöka komma till Hockeyallsvenskan redan inför den säsongen. Jag började leta efter lag, men det var ingen som tyckte att jag var tillräckligt attraktiv då. Då föll valet på Danmark och jag hade en jättebra tid där också.

Suvanto hade en bra säsong i Danmark där han bland annat blev cupmästare, men framför allt utvecklades mycket som spelare under en svensk tränares ledning.
– Jag hade en jättebra coach i Björn Hellkvist. Han gav mig en stor roll som gav mig chansen att utvecklas och spela mitt spel. Jag fick spela powerplay och boxplay, men framför allt fick jag som en import en viktig roll och ta mycket ansvar. Det här tycker jag gjorde att jag utvecklades mycket under säsongen.

Hur var nivån på den danska ligan jämfört med den ryska andraligan?
– Jag skulle nog säga att den var ganska lika. Det Danmark saknar är nog bredden i lagen. Visst, dom bästa lagen har en ganska bra bredd, men det fallerar lite där i mitten.
– Första femman och toppen i laget är väldigt bra. Sen kanske lagen inte har någon fjärdefemma och det skulle jag säga är vad som skiljer.

Vilken nivå håller Morten Green?
– Han var bra och vår förstacenter samtidigt som han producerade mycket poäng. Han gör nog sin sista säsong nu, men han krigade på och var väldigt nyttig för oss. Dessutom är han jättesnäll och en riktigt bra kille.


Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

”HAR PERSONLIGA HÖGA KRAV PÅ MIG”

Till den här säsongen har alltså David Suvanto fått sitt eftertraktade kontrakt med en svensk klubb, Bik Karlskoga i Hockeyallsvenskan.
– När vi hade åkt ur slutspelet i Danmark, Karlskoga spelade ett litet tag till mot Rögle, men när det var klart och allt lagt sig tog dom kontakt med mig. På den vägen hamnade jag i Karlskoga.

Var det många klubbar i Sverige som visade intresse?
– (Skratt) Nej, så var det inte. Allt gick så fort. När BIK hörde av sig kände jag att det inte fanns någon tvekan eftersom jag ville hit. Om jag hade väntat så vet jag inte om någon ytterligare klubb hade hört av sig, men då Bik dök upp kände jag att det var dit jag ville.

Hur är dina intryck av Bik Karlskoga så här långt?
– Det är en jättebra organisation. Killarna som varit här ett tag och gjort några säsonger har tagit hand om oss nya väldigt bra. Jag har kommit in i gänget, vi har haft jätteroligt och så vidare.

Hur är atmosfären att komma in och spela och träna i gamla och ganska ruffiga Nobelhallen?
– Jag tycker att den är speciell. När man varit bortalag och åkt för att möta Bik har det alltid varit jobbigt. Det är lite äldre omklädningsrum där man byter och så vidare. Men nu då jag vant mig med Nobelhallen så tycker jag den är riktigt mysig.
– Exempelvis är det inte många lag som har en så pass stor ståläktare, så jag kan tänka mig då det blir en del folk i hallen så blir det ett bra tryck.

Hur ser dina förväntningar ut på säsongen?
– Jag vet faktiskt inte eftersom det här är min första säsong i Hockeyallsvenskan och som senior i Sverige. Jag har personligen höga krav på mig själv och det tror jag även Torsten (Yngvesson, klubbchef) har på mig, men det tycker jag bara är kul. Jag vill ha lite krav på mig och etablera mig här hemma.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch