• Publicerat 24 augusti, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Filip Larsson.Foto: Uffe Bodin

Han har inte ens debuterat för sitt nya nordamerikanska lag, men redan nu står några av de största skolorna i den amerikanska collegehockeyn på rad för att värva Filip Larsson. Annat var det förra säsongen när han redan under senhösten fick beskedet att han inte skulle få stanna i Djurgården.
– Jag ville visa att de hade gjort fel som inte ville ha kvar mig, säger Larsson till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det kan ofta vara tvära kast i hockeyns värld. Det har inte minst den JVM-aktuelle målvaktstalangen Filip Larsson fått erfara. Efter en mindre bra start på fjolårssäsongen blev han i ett tidigt skede informerad om att Djurgården inte hade för avsikt att förlänga kontraktet med honom. Han fanns helt enkelt inte med i klubbens framtidsplaner.

När hockeysverige.se nu träffar honom utanför Stockholm inför Juniorkronornas stundande fyrnationsturnering i Finland är det annat ljud i skällan. Helt plötsligt är han eftertraktad. Allt startade när Larsson tog beslutet att flytta till USA och spela juniorhockey för Tri-City Storm i den collegeförberedande ligan USHL. Under sommaren har hans agenter blivit nedringda av skolor som vill ha in den av Detroit Red Wings draftade svensken i sin verksamhet.
– Det rings mycket och jag blir till och med grattad på födelsedagen, säger Filip Larsson med ett garv när han beskriver den hajp som har uppstått kring honom i Nordamerika.
– När vi var i Plymouth med Juniorkronorna för en månad sedan var det många som kom fram och sa att jag var den enda spelaren de hade kommit för att se. De försöker smöra lite och det är så klart kul och smickrande att man får många samtal och att de berättar hur mycket de vill ha en.
– Samtidigt får man ta det med en nypa salt, för alla kommer att säga att jag kommer att bli deras förstamålvakt. Jag kommer vilja åka över och besöka skolorna innan jag bestämmer någonting, inte bara läsa deras texter eller lyssna på deras samtal.

Vad är viktigast när du gör ditt val av skola?
– Att få spela många matcher. Mitt huvudfokus är hockeyn, jag åker över för hockeyn så plugget är inte nummer ett, även om det såklart är en jättegrej att kunna kombinera hockey och skola.
– Sedan är det inte skrivet i sten att det blir college. Får man något bra erbjudande härifrån Sverige kan det vara intressant. Just nu siktar jag på college, men vi får se…

B
Foto: Bildbyrån/Russel Hons

”DE HADE BESTÄMT SIG VÄLDIGT TIDIGT”

Djurgården då? Filip Larsson säger att han aldrig fick någon förklaring till varför de inte ville förlänga kontraktet med honom.
– Det får du nästan fråga dem om, jag vet inte… Jag fick reda på i november att det inte skulle bli något. Min agent Peter Nilsson hade blivit uppringd av en av sportcheferna som sa att de inte skulle satsa på mig, så de hade bestämt sig väldigt tidigt.

När det blev känt att Larsson ratats av klubben var det en hel del supportrar som uttryckte missnöje över det. Med tanke på att det bara var ett år sedan klubben hade gjort detsamma med Linus Söderström, som sedan blev svensk mästare med HV71, fanns det de som drog den parallellen.
– Det var lite kul att folk gjorde det. Linus har ju lyckats bra, så man vill ju göra samma sak. Det är ett mål jag har, säger han med ett snett leende.

Fjolårssäsongen började knackigt för Filip Larsson, det är han den första att erkänna själv. Som av en händelse vände det efter han hade informerats om att han var tvungen att söka nytt jobb.
– Jag tror att det var motivation att jag blev tvungen att spela till mig en ny klubbadress. Sedan ville jag visa Djurgården att de hade gjort fel som inte ville ha kvar mig. Såklart har det varit en morot att göra något bra av situationen.

Var det någonsin aktuellt med en annan svensk klubb, eller tittade du omedelbart mot Nordamerika?
– Jag kollade allsvenskan, där jag hade velat spela, och hade kontakt med några klubbar. Men det kändes som man var lite av en backup-plan. Att få 10-15 matcher som reserv i allsvenskan är nog inte bättre än att åka över till USA och spela mycket fler matcher. Jag ville inte spela J20 eller division 1 och då kändes det här bättre.


Foto: Uffe Bodin

ÖVERTALADES – AV LAGETS SVENSKA POÄNGKUNG

I Tri-City Storm blir han lagkamrat med landsmännen Filip Forsmark och Hugo Blixt som flyttar över Atlanten från Örebro respektive Västerås juniorverksamheter. Det var emellertid en annan svensk som hjälpte till att sälja in klubben.
Linus Weissbach ringde och övertygade mig att komma över. Han berättade hur det var där, alla fördelar och hur allt funkar. Det var skönt att få lite inblick på det viset, säger Larsson om den tidigare Frölundaforwarden som har gått vidare till University of Wisconsin i NCAA efter att ha vunnit Storms interna poängliga förra säsongen.

Tri-City har sin hemvist i Kearney, Nebraska. Ingen metropol, men som Filip Larsson konstaterar blir det bra att kunna lägga allt fokus på ishockeyn och inte ha några distraktioner omkring sig. USHL är dessutom en liga som får allt bättre rykte om sig.
– Jag tror ligan kommer att vara mycket bättre än J20. Jag tror att det kommer att gå fortare, vara mycket bättre skott och så. Det kommer att vara utvecklande för mig att utmanas lite mer. Jag vill testa på det där med liten rink, tuffare trafik och allt sådant där. Jag tror det kommer att bli bra för mig.

Hur ser du på möjligheterna att komma med till JVM?
– De ser ganska goda ut nu. Att jag blev uttagen till den här samlingen, men även den förra känns bra. Det betyder ändå att jag har visat något bra eftersom de vill se mig igen. Men det är långt kvar, en halv säsong, så man vet aldrig. Spelar jag bra där borta ökar chanserna såklart.