SDHL 1

En finsk superstjärna som tagit över showen i Sverige: ”Vet att det finns förväntningar på mig”

ANNONS

Sedan hon kom till Sverige har det inte varit något snack om saken. Michelle Karvinen är SDHL:s största stjärna. I en intervju med hockeysverige.se berättar hon revanschlustan efter Luleås fiaskosäsong – och pressen hon känner att prestera.
– Jag tror ingen sätter en större press på mig än vad jag själv gör. Så har det alltid varit, säger Karvinen.

I en artikel i nästa nummer av Svenska Ishockeyförbundets Tidningen HOCKEY rankar SVT:s Dusan Umicevic Luleås Michelle Karvinen som SDHL:s bästa spelare.
– Bästa spelaren i ligan. Komplett anfallare med bra fart, fantastisk teknik, vet exakt vart hon har sina medspelare, vet exakt vart hon har målet samt har en vinnarinstinkt, säger Umicevic.

Karvinen, som nu ska inleda sin tredje säsong i Luleå, vann SDHL:s poängliga förra säsongen i överlägsen stil. På 31 matcher svarade hon för 30 mål och totalt 70 poäng. Tvåa var Linköpings Jennifer Wakefield som på 30 matcher svarade för 34 mål och totalt 53 poäng.
– Jag hade aldrig förväntat mig att det skulle vara så bra som det har varit under mina två säsonger här i Luleå. När jag kom hit för två säsonger sedan var det min första säsong i ligan samtidigt som Luleå var ett nystartat lag så jag visste inte riktigt vilka förväntningar jag kunde ha, säger den 27-åriga forwarden till hokceysverige.se och fortsätter:
– På det sättet som Luleå Hockey har hanterat hela dam-verksamheten och hur hela staden och fansen sluter upp kring Luleå Hockey, alltihop har varit helt fantastiskt.

En fördel Karvinen hade då hon skrev på för Luleå var att hon redan kunde en hel del svenska eftersom den finska landslagsspelaren är uppvuxen i Danmark.
– Jag tror det var viktigt samtidigt som jag snabbt lärde mig mycket då jag kom hit. Jag pratade nog även en del danska då.
– Det betyder nog ändå ganska mycket när man förstår allt som händer och kan prata med alla i laget. Sedan var det såklart viktigt då det gäller jobb och sådana saker. Att jag kunde språket gjorde att det var lättare för mig att hitta ett jobb.

Karvinen är utbildad inom grafisk design och har jobbat under sina första två säsonger i Luleå, men den här säsongen är det hockey på heltid som gäller för henne.
– Jag gick på skola i UND (University of North Dakota). Där tog jag några ”bachelor” i grafisk design och kommunikation. Senaste två åren har jag också jobbat på en kommunikationsbyrå, men nu har jag valt att satsa enbart på hockeyn närmsta månaderna med tanke på OS och Luleå Hockey. Jag kommer inte jobba någonting den här säsongen.

Hur mycket träning blir det för dig då?
– Jag har tränat på mornarna tidigare också, men nu kommer jag ha en ännu bättre möjlighet att göra det nu. Jag får mycket mer tid över att slappna av på dagarna eftersom jag inte behöver sitta på kontoret hela dagen.
– Nu blir det att jag tränar jättemycket med Jenni (Hiirikoski) på morgonen med saker som bland annat landslaget satt ihop, men även vad Luleå hockey tycker att jag ska jobba på.

Har du ökat din träningsdos sedan du var i USA?
– Så mycket som jag tränar nu har jag aldrig tränat tidigare. Jag tränade ganska mycket även i USA, men jag tycker att det blivit mer den här sommaren och jag satsar väldigt mycket på den här säsongen.

Hinner du hem till Danmark något under säsongen eller blir du kvar och tränar och spelar med Luleå hela tiden fram till OS?
– Jag hoppas jag hinner det, i alla fall en helg innan jul och sedan kommer jag helt säkert åka hem till julen också. Jag har tur eftersom min familj och mina kompisar har varit här och hälsat på mig.
– Det är såklart alltid svårt att vara hemifrån, men jag träffar ändå familjen och vännerna lite här och där. Min pappa var dessutom och kollade på vårt senaste landslagsläger.

Pappa Heikki Karvinen spelade under många år i danska ligan, men har även jobbat som ledare under ett stort antal år.
– Han har hållit på med hockey senaste 40 åren och har själv varit både spelare och tränare. Senaste fem åren har han jobbat med skridsko och klubbteknik, alltså varit lite mer specialiserad.

Michelle Karvinen

Experter ser dig som den bästa spelaren i SDHL just nu, vad är det som gjort att du tagit ytterligare ett kliv i din utveckling senaste säsongen?
Luleå hockey är en otrolig klubb som gör allt för att vi ska lyckas. Spelar jag bara varje dag som man vill i Luleå så gör det mig också till en bättre spelare. Det är en bra miljö, vi tävlar och vill bli bättre varje dag.
– Det här har också gjort att det är roligt att komma till hallen och att utmana sig själv. Nu har jag, som jag sa, möjligheten att inte jobba utan i stället satsa lite mer och det kommer kanske också göra det lättare för mig att ta ett kliv framåt i min utveckling.

Känner du en press att du måste vara en av spelarna som verkligen levererar i Luleå?
– Det gör man väl alltid, men jag tror ingen sätter en större press på mig än vad jag själv gör. Så har det alltid varit. Jag vill hela tiden bli bättre och bättre samtidigt som jag är medveten om att det ibland kan gå mindre bra. Sedan är det så att man lär sig en hel del när det går lite dåligt.
– Jag vet såklart att det finns förväntningar på mig men jag försöker hantera det på ett bra och positivt sätt och jag använder det som en motivation.

Förra säsongen blev inte vad Luleå förväntade sig. Laget var storfavoriter till att vinna SM-guld, men åkte ut redan i semifinal mot HV71 efter att ha förlorat två raka matcher efter straffar.
– Vi har pratat om det där som att förlora på straffar och att vi hade en del otur, men jag tycker att vi hade så många grejer som vi kunde kontrollera själva. Saker som vi kunde ha gjort mycket bättre.
– Jag tror att vi lärt oss jättemycket av den här säsongen, att alla smådetaljer är otroligt viktiga. Vi måste verkligen vara beredda eftersom det bara är bäst av tre matcher. Har man ett par dåliga matcher så är det slut.

Kan du peka på någonting där du känner att ni kunde gjort bättre?
– Det kändes som vi var klara för final redan från början av slutspelet. Vi kanske tänkte lite för långt fram och inte var där till 100 procent från början. Givetvis var det delar i matchen när vi var där, men vi var det inte hela tiden som vi tillexempel var då vi vann Linköping säsongen innan. Då var det hela matcherna, 60 minuter, full fokus.
– Nu blev det att vi tänkte på finalen. Så får man inte tänka för då försvinner fokuset från där man är för stunden och då inte heller kommer upp på den nivån som man önskat.

Hur går då tankarna inför den här säsongen?
– Jag och alla i laget är otroligt taggade inför den här säsongen. Vi tränat så otroligt hårt hela sommaren och vi är jättesugna på att komma tillbaka och visa vilka vi är som lag. Vi vill verkligen tävla och vinna tillbaka guldet till Luleå.
– Vi gör det också med den största respekten och ödmjukheten för alla andra lag i SDHL. Vi vet att det är många bra lag och vi måste ha den rätta attityden om vi vill vinna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch