Matilda Rantanen.
SDHL 1

En SDHL-nykomling som handlar om mer än hockey: ”Vi har över 20 nationaliteter i klubben”

ANNONS

Göteborg HC är nykomling i SDHL. Men det är en klubb vars betydelse för stadsdelen Angered sträcker sig långt bortom ishockey. Här handlar en hel del om integration och att få unga tjejer involverad i en idrott de aldrig skulle komma i kontakt med annars.
–  Vi har över 20 nationaliteter i klubben. Däribland många unga tjejer som aldrig hade sett en is innan dom kom till Sverige, säger lagets back Matilda Rantanen till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Många tror att det kommer bli en lång och tuff säsong för Göteborg i årets SDHL. I ett ganska okänt lag är det några spelare som sticker ut lite extra och som ser spännande ut. En av dom är en kulla från Falun, Matilda Rantanen.

Trots att den 20-åriga backen är uppväxt i Falun, har spelat med Leksand, har en pappa, Mikael Rantanen, som spelade juniorhockey i Leksand med bland andra Tomas Forslund och Niklas Eriksson, hittar vi henne i dag på västkusten.
– Jag ville ha en nystart och nytändning inom hockeyn. Då såg jag att Göteborg storsatsade och jag ville gärna vara i en klubb där damer prioriteras. Det gör damerna i Leksand också såklart, men jag tyckte att det skulle bli kul med en ren damförening, säger Matilda Rantanen och fortsätter:
– Självklart betydde studierna en hel del också eftersom jag pluggar till läkare i Göteborg. I Göteborg har man ett bra universitet och min dröm har alltid varit att bli läkare så jag ville gärna dit.

”EGENTLIGEN INGEN STORSTADSTJEJ”

Trots att hon spelat i Leksand under flera säsonger fick hon där bara spela i klubbens andralag.
– Jag har varit ganska skadedrabbad så det tog lite tid för mig att växa in i hockeygymnasiet. Det var först sista året där som jag kände att jag tog kliv.
– Klart att det hade varit kul att få prova A-laget på slutet där men jag känner mig sugen nu och vill gärna visa hur jag utvecklats. Självklart hoppas jag att ta ytterligare kliv den här säsongen.

Var det en stor kontrast att flytta från Leksand till Göteborg?
– Det var absolut en stor kontrast. Jag trivdes väldigt bra i Leksand och är nog egentligen ingen storstadstjej. Samtidigt känner jag att är det någon gång jag vill bo i en storstad så är det nu när jag är ung.
– Jag har såklart hockeykompisarna i Göteborg och sedan har jag även klasskompisarna. Men det är klart svårare med den sociala biten där nere. I Leksand känner alla varandra och det är jättelätt att vet vem jag vill ha kontakten med och vara kompis med. I Göteborg är man mer anonym och då är det såklart att man blir ensammare. Sedan har jag ingen familj där heller.

”KAN GÖRA SÅ ATT VI ALLA BLIR STORA FÖREBILDER”

Göteborg HC håller till i Angered, ett område som har fått en dålig klang hos en del eftersom det förekommer en viss kriminalitet där. Just därför tror också Matilda Rantanen att det är viktigt att klubben tagit klivet upp i SDHL.
– Jag tror att det betyder jättemycket. Vi har över 20 nationaliteter i klubben. Däribland många unga tjejer som aldrig hade sett en is innan dom kom till Sverige. För dom att se oss, men också andra lagen som kommer dit, hur duktig man kan bli kan göra så att vi alla blir stora förebilder.
– Det här tror jag är viktigt för området, integrationen och så att damhockey växer bland många olika nationaliteter.

Hur har intresset varit uppe i Angered sedan det blev klart att ni fick Sundsvalls plats i SDHL?
– Intresset ökar. Vi har valt att ha kvar division 1- och division 2-laget samtidigt som vi har vårt lag i SDHL och hockeyskolan. Klart att vi nu fått mycket mer spelare. Det är också många fler svenska spelare som har hört av sig och vill komma till oss jämfört med vad det var inför förra säsongen.
– Vi hade även kanadensiska spelare förra säsongen som trivdes väldigt bra. Det här har givetvis spridit sig så vi har fått in ytterligare kanadensiska spelare. Klubben växer hela tiden och vi är verkligen positiva till den här chansen och hoppas att alla media och våra framgångar ska leda ännu mer tillväxt.


Matilda Rantanen använder skottrampen – i folkdräkt. Foto: Privat

”JAG VAR LITE SARGAD”

Förra säsongen svarade Matilda Rantanen för tre mål och totalt sju poäng på 16 matcher från sin backplats.
– Jag hade ett lite dåligt självförtroende till en början, var lite sargad. Ju längre säsongen gick fick jag en större och större roll i Göteborg. Från att aldrig fått chansen att spela i Leksand står jag här idag som assisterande lagkapten och fick åka med hit till Stockholm.
– I dag har jag växt jättemycket och utvecklats. Det är jag glad över att Göteborg lät mig göra. Dessutom tycker jag att det gick bra för mig i kvalet så jag känner mig jättenöjd, säger Matilda Rantanen med ett leende och fortsätter:
– Vi är bara fem spelare kvar från förra säsongen. Min roll, eftersom jag vet hur det fungerat innan så kan jag vara med och berätta hur det går till, så här gör vi och så vidare. Samtidigt känner jag att vi är ett tajt gäng och man känner sig omtyckt i Göteborg. På isen känner jag också, i och med istiden, att jag har fått en större roll.

LOCKADE LANDSLAGSMERITERADE VÄNNEN TILL GÖTEBORG

Ett mycket starkt nyförvärv som Göteborg har fått till den här säsongen är Matilda Rantanens vän från Leksand, landslagsforwarden Hanna Sköld.
– Hanna hörde såklart av sig till mig och ville veta hur det hade varit i Göteborg och så vidare. Hon och jag är goda vänner sedan länge. Klart att jag då gärna ville ha hit Hanna eftersom hon är en fantastiskt skicklig hockeyspelare och god vän.
– Även om jag peppade på lite så var det ändå i slutändan hennes beslut. Hon ansåg att klubben hade bra saker att erbjuda och att det var rätt nu då hon skulle plugga.

Vad betyder det för laget att få henne till laget?
– Jättemycket. Hon har rutin och är, förhoppningsvis, aktuell för landslaget. Sedan är hon en väldigt ödmjuk ledarskapstyp. Hon leder med det hon gör på isen och inte så mycket i ord. Det behöver vårt lag.
– Vi har många som kan prata och göra sig hörda, men Hanna visar verkligen på isen vart skåpet ska stå. Dessutom är hon väldigt vältränad och seriös i allt hon gör. På så vi är hon en stor förebild för många.

Vad talar för att Göteborg ska klara av att undvika negativt kval?
– Vi spelade otroligt jämt mot lagen (SDE Hockey och Sundsvall) som kvalade mot oss förra säsongen. Nu har vi alltså en bättre trupp den här säsongen vilket innebär, tror jag, att vi kommer ta en hel del poäng.
– Sedan tror jag att vi kommer bli ganska svåra att möta eftersom vi har ett annat spelsystem än vad andra lagen har. Det ska bli spännande att se hur andra lagen kommer reagera på det.

På vilket sätt är det annorlunda?
– Vi kommer att vara extremt aggressiva och grisiga, avslutar Matilda Rantanen med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga