170818, Ishockey, trŠningsmatch, TPS bo – VŠxjš Lakers: Joel Persson #94, VŠxjš Lakers during ice hockey TPS cup match between TPS and VŠxjš Lakers 18. August 2017 in Turku, Finland. (Newspix24/Kalle Parkkinen) © BildbyrŒn – COP 211 – SWEDEN ONLY …
Växjö Lakers HC

Succébackens osannolika resa till SHL: ”Aldrig fått några indikationer på att jag inte ska vara här”

ANNONS

Han har varit det stora utropstecknet i Växjö under tränings- och CHL-matcherna med mål och assists från sin backplats. Förra säsongen öste han in poäng i Hockeyettan och många menar på att steget två divisioner rakt upp kan vara för stort. Joel Persson själv njuter av tillvaron – men vägrar gå med på att han redan skulle tagit en ordinarie tröja i Växjö.
— Det kan gå väldigt snabbt i hockey, på båda hållen, säger han till hockeysverige.se.

För de som såg Joel Persson spela i Kristianstad förra säsongen är det föga överraskande att han inte längre spelar kvar i Hockeyettan. Stundtals såg det ut som han höll till i en egen, bättre, division än övriga aktörer på isen. Men att det skulle bli SHL direkt var det nog få som trodde. Inte heller han själv.
— Även fast jag hade en bra säsong fanns väl kanske inte tanken på att jag skulle hamna här, berättar Joel Persson för hockeysverige.se.
Det normala steget att ta för en toppspelare i Hockeyettan är till ett lag i Hockeyallsvenskan.
Överraskade det dig att Växjö hörde av sig?
— Såklart gjorde det det. Jag kommer aldrig glömma den första kontakten vi hade. Jag satt hemma och jobbade och fick ett SMS. Det började så och sen bestämdes att vi skulle höras under eftermiddagen och jag tänkte: ”Jaha, vem är det som driver med mig?” säger han och skrattar.
— Men det var ju sant, konstaterar han.
Det var inga tveksamheter att skriva på?
— Såklart inte. När man får en sån här chans fanns det absolut inga tveksamheter.

TIDEN FÅR UTVISA VAR HAN SPELAR

När Joel Persson skrev på för Växjö spekulerades det i att backen skulle få vara med laget under uppbyggnadsträningen och försäsongsmatcherna, för att sedan lånas ut till en klubb i Hockeyallsvenskan. Enligt honom själv har det aldrig talats om något sådant.
— Jag vet egentligen inte vad som gäller. Jag tar en dag i taget, men jag har aldrig fått några indikationer på att jag inte ska vara här. Sen får vi se när tiden går, framförallt nu när det börjar dra igång med matcher och så. Jag tar en träning och match i taget.

Joel Persson har fått mycket beröm för sina insatser under träningsspelandet och CHL-matcherna. På kontot kan han bland annat sätta två mål i Växjötröjan, men att han redan nu skulle tagit en ordinarie plats slår han ifrån sig direkt.
— Det skulle jag inte vilja påstå att jag har. Men jag har fått en bra start i alla fall, det måste jag säga, och det är positivt. Det ger mig arbetsro och jag kan träna på och jobba eftersom jag känner att jag är där och nosar och slåss om en plats.
Vad gör ledarteamet i Växjö för att hjälpa dig att utvecklas i rätt riktning?
— Det kan bara vara en enkel sak som att ”Fredde” (Fredrik Hellgren), backtränaren, kommer och ger tips under träning. ”Kommer det en två mot en så tänk på att ligga nära rätt spelare och tänk på att du kan ha klubban där för att skära av vinklar”. Såna där smågrejer hela tiden för att man ska utvecklas. Det är väldigt viktigt.
— Framförallt i defensiven, det är någonstans där man får börja när man är back. Det är ju dels därför man är värvad, för att man är back.

BEHÖVER FÖRBÄTTRA DEFENSIVEN

Defensiven är något han känner att han behöver förbättra för att bli en etablerad SHL-back.
— Det är jag känner i första hand att jag vill fixa. Så man blir en pålitlig spelare i egen zon, att laget ska lita på en där och inte någon känner att: ”Fan, nu måste jag täcka upp för honom”. Hela tiden jobba på det och det har varit prio nu att inte tänka offensivt, utan att spela klart defensiven och inte ”tjuva”. Spela rejält och säkert och inte tänka att man måste slå den här fina passningen hela tiden.

Foto: Pelle Börjesson, Idrottsfoto/Bildbyrån

23-åringen berättar att han inte riktigt visste vad han skulle förvänta sig när han kom till sin nya klubb två steg upp i seriesystemet.
— Jag hade svårt att sätta tankar på vad skillnaderna skulle kunna vara på förhand. Såklart visste jag att det skulle gå mycket snabbare och att det gäller att röra på fötterna. På så sätt har jag inte varit förvånad, sen har alla lag väldigt skickliga spelare och ger du dem meter för mycket så är du rökt.
Har du satt dig i någon skräcksituation under de matcher du spelat för Växjö?
— Det är väl kanske någon gång när man har rusat. Säg att spelaren har puckkontroll i sarghörnet och man har varit någon meter efter och tänkt ”nu ska jag gå hårt”. Men sen när man gjort det så: ”tjoff”, vänder han åt andra hållet.
— Så funkar det överallt, men här märker man det ännu tydligare.

JOBBIG FÖRSTA TID

Joel Persson fick mängder med förtroende i Kristianstad förra säsongen och spelade väldigt mycket. Den arbetsmängden var något han märkte av när han anslöt till Växjö för de första testerna.
— När jag kom upp så hade jag inte speciellt bra testvärden. Du tränar betydligt mer här, men du har också möjlighet att göra det när du spelar hockey på heltid. Det har jag inte haft möjlighet att göra någon gång innan i min karriär.
Han berättar att det har blivit en skillnad fysiskt sedan han kom till Växjö, något han beskriver som nödvändigt och han uppskattar den extra tiden han kan lägga på träning. Något som kunde vara svårt förr då han jobbade vid sidan av hockeyn.
Känner du att du har kommit in i det nu?
— Ja, absolut. Jag kommer ihåg att jag var helt slut de första veckorna efter fysen. Men nu, även fast det är högre tempo på is, så känner man att man är bra grundtränad och klarar mjölksyran bättre och såna grejer. Vilket gör att man orkar träna mer.

Ett samtal med Joel Persson om hans hockeyspelande kan inte undgå att beröra det faktum att han så sent som för lite drygt två år sedan spelade i division två med Tyringe.
En karriär som på senare år gått i raketfart.
— Jag kom upp i a-laget i Kristianstad som 17-åring, och då kände jag att ”fan, det här kanske kan bli något på sikt”. Jag fick känslan att om jag krigade på så skulle jag kunna ta mig uppåt efter några år.
— Sen gick det ganska…Inte tungt, men jag fick kanske inte riktigt chansen och rollen jag behövde. Jag kanske inte var tillräckligt bra heller, vad vet jag.
Efter en period med speltid som splittades mellan a-laget, juniorlaget och Osby i division två var det tänkt att han skulle ta en fast plats i Hockeyettan och Kristianstad hösten 2013, men ödet ville annorlunda.
— Jag bröt tummen första träningsmatchen och det blev operation och hela köret. Jag missade hela försäsongen och då valde jag att bryta kontraktet med Kristianstad och flytta hem till Osby. Dels för att jag kände att det inte var så kul, för jag ville spela och hitta glädjen till hockeyn igen.

FICK EN STOR ROLL

Hockeyglädjen kom tillbaka under sejouren i Osby och till säsongen efter bytte han division två-lag, från Osby till värsta rivalen Tyringe.
— Det fick man höra från både det ena och andra hållet, men med facit i hand blev ett ganska bra val.
Joel Persson kom till ett topplag i division två med planer på avancemang uppåt. Dessutom fick han själv en stor roll i det lag som på våren tog klivet upp i Hockeyettan. Han stannade ytterligare en säsong i Tyringe och gjorde bra ifrån sig där. Trots en skada på försäsongen.
— Jag åkte på en ganska bra smäll på försäsongen. Laget gjorde det helt okej, det var första säsongen i division ett och vi etablerade oss ganska bra tycker jag.
Trots skadan på försäsongen gjorde backen 16 poäng på 31 matcher och han kände att han ville ha en ny utmaning.
— Det kände jag väl på något sätt när jag lämnade Kristianstad, att jag ville visa vad jag går för där. Det kände jag inte att jag fick förra gången.

I Kristianstads tröja förra säsongen. Foto: Bildbyrån

Nog fick Joel Persson visa vad han gick för under Mats Lusths ledarskap i Kristianstad. 40 poäng på 38 matcher, följdes upp av 13 på 14 matcher i kvalet som slutade med en tredjeplacering i kvalserien för skåningarna. Kristianstad var något av en segermaskin förra säsongen och det är något Persson tror hjälpte honom.
— Visst utvecklades jag som spelare också. Men jag spelade med många väldigt, väldigt skickliga spelare i laget. Det finns många i det laget som jag tycker hade kunnat spela,i allsvenskan, om man mäter på de lagen vi mötte i kvalserien.
— Spelar man i en bra omgivning medan man fortfarande utvecklas så kan det gå ganska snabbt. Det kändes som att det gjorde det förra året.
— Jag tycker själv att jag gjorde en okej höstsäsong, men jag hade ändå inte flytet med skott och såna grejer. Men sen kom det igång, vi hade ett fantastiskt powerplay efter jul och det var en starkt bidragande orsak till att jag gjorde så många poäng.

UPPSKATTAD

Efter succén i Växjö slås man av att Persson är starkt ihågkommen av sin förrförra klubb Tyringe, där många supportrar tar tillfället i akt på sociala medier och hyllar sin gamle spelare. Man kan kanske tro att det inte borde vara på det sättet då han gjorde ett känsligt byte till derbyrivalen i Hockeyettan inför den förra säsongen.— Det är väl ett tecken på att man gjort någonting bra där man varit innan. Att man varit omtyckt och uppskattad. Det ser jag bara som positiva och roliga grejer.

Målet för Joel Persson är självklart att ta en ordinarie plats i Växjös SHL-trupp.
— Såklart är det det. Sen får vi se vad som är bäst för min utveckling och hur det fortsätter här framöver. Det kan gå väldigt snabbt i hockey, på båda hållen.
Han berättar att han tycker tiden hittills i Växjö varit utvecklande.
— Det är fantastiskt skickliga spelare och det händer saker varje träning och match. Kolla en sån som Elias Pettersson och en sån som Janne Pesonen, vad skiljer det på dem? 15 år? Det är hur skickliga spelare som helst. Vi har väldigt bra spelare i varje lagdel och jag lär mig dagligen saker av de här grabbarna. Man behöver inte be om råd, utan de kommer ofta och själva och berättar vad man ska tänka på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL