Emil Molin.
Nyheter

”Spelar du i Modo så ska inte trycket lägga sig”

ANNONS

Fjolåret var en gigantisk flopp. Med en ny sportslig ledning och en ny tränare hoppas hockeyfansen att Modo ska studsa tillbaka efter förra årets krampartade säsong. Kanske kan laget uppträda mer avslappnat, men det får absolut inte bli utan press, menar lagets unge veteran Emil Molin.
– Jag hade inte velat spela någon annanstans i Hockeyallsvenskan än i Modo, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Emil Molin är bara 24 år, men ändå något av en veteran sett till vad han har hunnit med under sin karriär. Under flera säsonger slogs han för att ta plats i Brynäs, där hans pappa Ove är en ikon. Han var med och vann SM-guld med klubben 2012 och JVM-silver året därpå. Men det har också blivit några säsongers irrande sedan NHL-klubben Dallas Stars lånat ut honom till bland annat Mora och Rögle. Även om hans spel fungerade okej så blev inte poängskörden optimal på allsvensk nivå under första vändan i ligan. Säsongen 2014/15 spelade han med Rögle i Hockeyallsvenskan, men där blev det bara nio assist på 50 matcher.

Året därpå valde Emil Molin att testa på spel i Nordamerika. Där blev det spel i Dallas farmarlag Texas och Idaho i AHL respektive ECHL. Även om det var en tuff säsong kom han hem som ”en ny spelare” och var under förra säsongen en av Modos ledande spelare både speltids- och poängmässigt.
– Tiden i USA var jätterolig och väldigt lärorik för mig, att få spela på små rinkar där du tvingas att vara obekväm, gå rakt på mål och så vidare som kanske var sämre sidor hos mig innan jag var i USA. Det där har blivit mycket bättre hos mig och något jag har haft nytta av sedan jag kom hem, säger Emil Molin till hockeysverige.se när vi slår oss ner vid ett av spelborden på Casino Cosmopol under Hockeyallsvenskans upptaktsträff.

Emil Molin gjorde ett gott avtryck i ECHL, men återvände ändå till Sverige efter endast en säsong i USA.
– Jag kände att det skulle mycket till och att det var en väldigt lång väg att gå därifrån till NHL. Alltså min dröm är inte att spela i AHL. Då spelar jag mycket hellre i SHL. Vägen att gå från ECHL till NHL är lika lång som att gå från Hockeyallsvenskan till NHL. Då kände jag att jag skulle trivas bättre på hemmaplan, säger den 24-åriga forwarden som kanske hade kunnat stanna i Dallas organisation om han velat.
– Att stanna i ECHL hade jag antagligen fått göra eftersom jag hade fått en bra kontakt med tränaren (Neil Graham) där. Han gav mig väldigt mycket förtroende så där hade jag absolut fått stanna. Men jag bestämde mig ganska tidigt för att ta den där säsongen, vara kvar och göra det bästa av situationen och efter det så drar jag hem.


Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

”Ö-VIK – EN SPECIELL STAD ATT SPELA I”

Emil Molin är uppväxt runt Gavlerinken i Gävle och hans pappa är tränare för Karlskrona. Ändå blev det spel för Modo när han valde att flytta hem.
– När jag kom hem hade jag några lag som var intresserade. Jag tyckte Modo var mest intressant och det dom ville ha mig mer än dom andra lagen.
– Om jag ska spela i Hockeyallsvenskan så betyder det mycket för mig att spela i ett lag som vill någonting och inte i ett lag som accepterar att vara ett bottenlag eller inte har stora målsättningar. Modo är ett lag som vill slå sig uppåt och därför vill jag också vara med på den resan.

Modos förra säsong i Hockeyallsvenskan blev en berg- och dalbana. Laget var tippat att tillhöra toppen, men det slutade med att laget med nöd och näppe klarade sig ifrån ett negativt kval.
– Det var en lärorik säsong för alla som var med. Örnsköldsvik är en speciell stad att spela i. Jag kände att det var många som var ganska obekväma med att spela i den stan där det är ganska mycket press att spela.
– Jag var ändå ganska van eftersom jag tycker att det är ganska likt hockeystaden Gävle. Det är hockey som gäller och det finns inte så mycket mer även om Gävle också har ett duktigt fotbollslag. Det var, precis som du säger, en riktig berg- och dalbana som jag hoppas att vi har tagit lärdom av till den här säsongen.

Det upplevdes som att Modo blev mer och mer ett stukat lag som höll tillbaka, upplevde du det också så?
– Ja, och det blir lätt så när du förlorar mycket men förväntningarna är att du ska vinna mycket. Då tar man det säkra före det osäkra, skulle jag säga, och med det sköt vi oss i foten lite grann.

Det är Michael Sundlöv och Hans Särkijärvi som styr Modo den här säsongen, hur märks det organisatoriskt?
– Det jag känner och märker, jag känner Micke sedan tidigare, är att han är en väldigt lugn och trygg person som man kan luta sig emot. Han har gjort den här resan förut.
– Likadant är det med ”Säcken”, han är otroligt lugn, pratar om prestation och sådana bitar i stället för att ha bråttom. Det känns jättebra.

”EN REVANSCHLUST I LAGET”

Känner du att trycket som var på laget utifrån har lagt sig lite grann inför årets säsong?
– Spelar du i Modo så ska inte trycket lägga sig. Det har inte lagt sig heller. Jag tycker att man ska se det på andra sätt, att i stället säga att det är ett jättestort intresse. Det tycker jag att vi ska ta vara på. Jag hade inte velat spela någon annanstans i Hockeyallsvenskan än i Modo.

Hur går dina tankar inför den kommande säsongen?
– Det ska bli väldigt roligt att få börja nu, men sedan finns det även en revanschlust i laget. Det ska jätteintressant att se ännu mer av våra nya killar och våra juniorer som fick en säsong förra året.

Vilka unga juniorer tänker du bland annat på då?
– Det är många… Jesper Sellgren gjorde det jättebra förra säsongen. Det ska bli intressant att se om han kan hålla samma nivå som jag tror att han kommer göra. Lukas (Wernblom) som är jätteung. Jag tycker inte att man ska ha för stora förväntningar på honom redan eftersom han bara är 17 år, men otroligt duktig.
– Tim Wahlgren, (Oscar) Öhman, (Oskar Stål) Lyrenäs, Emil Alba och så vidare. Det kommer jättemånga intressanta juniorer som jag tycker att vi ska kunna ställa krav på den här säsongen samtidigt som jag är helt övertygad om att dom kommer vara bra.

Emil Molin svarade för 16 mål och totalt 38 poäng förra säsongen. Nu har han kontrakt med Modo till säsongen 2019/20, men frågan är vad som händer om han gör en lika fin säsong 2017/18 och SHL-lagen börjar höra av sig till honom.
– Då är det så och jag får ta det som det kommer. Jag kände förra säsongen att jag trivdes väldigt bra i Ö-vik, fick en roll som jag har kämpat hårt för i många år. Jag har bara bra saker att säga om Ö-vik så varför inte skriva på för tre säsonger?

Det kanske blir kvalspel till SHL mot Karlskrona där din pappa är tränare…
 Vi vill spela kvalspel. Om det sedan är Karlskrona, Brynäs eller vad det nu blir spelar ingen roll. Sedan är det såklart lite speciellt med farsan och så där, men så pass professionella är vi båda så det blir inga problem, avslutar Emil Molin med ett leende. Samtidigt som Panterns tränare Håkan Åhlund går förbi och hälsar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL