Oliver Dackell.
SHL

Värvades till Hockeyettan – inledde säsongen i SHL: ”Jag är inte så långt efter”

ANNONS

Värvad till Helsingborg HC i Hockeyettan – då fick Oliver Dackell inleda säsongen med ett Skånederby i SHL. Flytten från Brynäs till Helsingborg gav honom en oväntad chans att bli tredjemålvakt för Rögle.
– Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag inte att jag är så långt efter, säger den unge keepern till hockeysverige.se apropå konkurrensen med Emil Kruse och Ville Kolppanen.

Redan förra säsongen fick Oliver Dackell, 19, känns på hetluften i SHL från reservbänken. Vid ett par tillfällen fanns han med i SM-finalisten Brynäs trupp, dock utan att få speltid i högstaligan. Det fick han heller inte i lördags när han backade upp Emil Kruse i Rögles 0–5-förlust mot Malmö i SHL-premiären.

Skillnaden är att Dackell i fjol tillhörde Brynäs juniorverksamhet och fick vara beredd på ett snabbt inhopp om David Rautio eller Felix Sandström inte kunde spela. Den här säsongen är han värvad till Hockeyettan och Helsingborg HC – och inte Rögle. En skada på Rögles tilltänkte förstakeeper Ville Kolppanen gjorde dock att han hamnade i SHL-lagets trupp när säsongen startade.
– Jag hade spelat i Brynäs under hela mitt liv och kände nu mig redo för något nytt för att växa som människa. Då kändes den här flytten ner hit till Helsingborg bra och det har gått bra hittills tycker jag, säger förre Oliver Dackell på typiskt gävlemål till hockeysverige.se.

Trots att Dackell inte fick chansen i SHL med Brynäs förra säsongen så känner han sig inte besviken på sin gamla klubb.
– Nej, jag är faktiskt inte besviken över Brynäs. Jag är jätteglad över min tid där och har haft en jättebra målvaktstränare i ”Pecka” (Alcén). Han har även varit med och stöttat mig i det här bytet från Brynäs till Helsingborg.
– Brynäs har självklart betytt jättemycket. Det är där min grund kommer ifrån och där jag har byggt upp allting.


Andreas Dackell efter Brynäs SM-guld 2012. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

PAPPA – EN VÄLMERITERAD NHL-SPELARE

Olivers pappa. Andreas Dackell, har som bekant en fin NHL-karriär bakom sig i Ottawa och Montréal. Men trots pappans framgångar har aldrig målvaktstalangen känt någon större press att han måste leverera och prestera för att han heter just Dackell.
– Att jag heter Dackell har nog varit mer en dörröppnare än en nackdel. Ibland kan det vara lite tufft eftersom jag nästan alltid får frågan om pappa, säger Oliver Dackell med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag har inte haft något bekymmer med det eftersom jag är målvakt, det är en lite annan position. Jag har inte känt någon press utifrån det namnen faktiskt.
– Visst blir man alltid jämförd, men jag har aldrig haft någon annan pappa så jag vet inte hur det skulle vara annars, haha…

Varför blev du just målvakt då pappa var forward?
– Det är många som frågar den frågan. Sedan jag var liten och satt och kollade på pappas matcher, mamma och pappa har berättat, då var jag mest intresserad av målvakterna. När jag var nere i omklädningsrummen då pappa spelade hockey beundrade jag alltid målvakterna. Det var den coolaste grejen. Sedan blev det självmant att jag blev målvakt.

Vem hade du som idol av alla målvakter som pappa spelat med?
– Jag har faktiskt inte riktigt haft någon idol, men det jag minns från då pappa spelade i NHL var José Théodore, han som spelade i Montréal samtidigt som pappa. Det är den första målvakten jag minns och beundrade när jag var liten.

Spelade du någon hockey själv då ni bodde i Kanada?
– Vi flyttade hem då jag skulle fylla sju år så det var bara lite skridskoskola och inget riktigt lag. Det här var i Montréal som också var den sista staden som vi bodde i där borta.


Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

”FÖRSÖKER TA NÅGRA PUCKAR OCKSÅ”

Nu är alltså tiden i Brynäs slut för den här gången för Oliver Dackell. Ny klubbadress blev Helsingborg i Division 1.
– Det var genom lite kontakter som vi blev tipsade om Helsingborg. Vi kontaktade tränaren här, Tim Brithén, och allt kändes väldigt bra. Tim är en ambitiös och engagerad tränare och då kändes det här valet bäst.

Visste du om redan från början att du skulle få chansen att träna med Rögle?
– Nej, inte riktigt. Det kom lite efter att jag hade skrivit på och lite sådana grejer. Då hade vi lite kontakt med Rögle, att jag kunde åka upp dit och träna lite.
– Nu har det blivit en del träningar med Rögle på försäsongen. Dessutom har det blivit en match, mot Malmö borta, och det var riktigt kul att få vara med där och se hur det är.

Hur har det varit att kliva in och träna med Rögle?
– Det har varit jättekul och en jättebra träning för mig samtidigt som det har utvecklat mig som målvakt. Sedan försöker jag ta några puckar också, säger Oliver Dackell med ett skratt.

Vilken nivå känner du själv att du håller jämförelsevis med Rögles målvakter Emil Kruse och Ville Kolppanen?
– Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag inte att jag är så långt efter. Det är egentligen inte så stort steg som många tror. Jag tycker att jag är där, tampas och försöker göra så gott jag kan och visa upp mig.

Du har hunnit med att spela en match med Helsingborg också, men kommer du fortsätta träna med Rögle under säsongen?
– Det är Rögle som kontaktar mig så vi får se när dom hör av sig och hur dom vill ha det. Jag tror säkert att det kan bli någon träning till i alla fall.

Är målet den här säsongen att ta en plats i Rögle eller hur går tankarna?
– Jag ska inte sätta för höga mål, men det skulle vara kul om jag väl fick chansen i Rögle. Då skulle jag verkligen ta den, men vi får se hur det blir helt enkelt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch