• Publicerat 22 september, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
John Tavares.Foto: All Over Press

John Tavares framtid hänger i luften och klubbens arenaproblem skapar osäkerhet. Gamla storklubben New York Islanders går in något av en ödessäsong som kan komma att påverka deras identitet under många år framöver, skriver Uffe Bodin när det är dags att analysera Brooklyns NHL-bidrag.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Linus Söderström, mv, HV71, Kristers Gudlevskis, mv, Tampa Bay, Seth Helgeson, b, New Jersey, Sebastian Aho, b, Skellefteå, Jordan Eberle, fw, Edmonton.
Förluster: Linus Söderström, mv, HV71 (lån), Jean-Francois Berube, mv, Vegas, Travis Hamonic, b, Calgary, Michail Grabovskij, fw, Vegas, Ryan Strome, fw, Edmonton, Bracken Kearns, fw, New Jersey.

S9

S1Nick Leddy
En av NHL:s läckraste skridskoåkare på backsidan. Leddy är en fantastisk pucktransportör som dessutom har blivit ett riktigt vasst offensivt vapen sedan han lämnade Chicago Blackhawks för Islanders organisation för tre år sedan. Satte personbästa med 46 poäng förra säsongen och är god för runt 50 poäng om lagets powerplay klickar.

S2Josh Bailey
Spåddes en lysande framtid när han draftades som nionde spelare i första rundan 2008. Men det har tagit Bailey närmare tio år att bli den spelare Islanders hoppades på. När han fick chansen intill John Tavares förra säsongen började poängen trilla in. Hans 56 poäng var en putsning av personbästat med hela 15 pinnar. En till produktiv säsong skulle göra 28-åringen gott. Efter säsongen kan han bli unrestricted free agent och casha in på öppna marknaden.

S3Jordan Eberle
Utskälld och hånad i Edmonton efter ett slutspel där han inte alls fick spelet att stämma. Oilers valde att offra Jordan Eberle för att få mer utrymme under lönetaket. Nu är han värvad till New York Islanders för att försöka skapa magi tillsammans med John Tavares. Eberle har tappat en del i produktivitet sedan sina bästa säsonger för några år sedan, men hans underliggande siffror ser bra ut och det är inte alls uteslutet att han studsar tillbaka med råge om han och Tavares får det att stämma ihop.

S4Anders Lee
Den kraftfulle och store amerikanen hade sitt livs säsong i fjol och satte prydligt personbästa med 34 mål och 52 poäng. Var det en engångsföreteelse, eller finns det mer att hämta. Hans effektivitet på 17,8 procent antyder att han överpresterade, men i rätt omgivning kan Lee åtminstone göra de 25 mål han mäktat med tidigare i karriären.

S6
Lagets poängkung: 
John Tavares
Kaptenen, härföraren och superstjärnan. John Tavares har känts lite som Mats Sundin under sina år med Islanders. Sundin var ofta skrämmande ensam att stå för klass när han spelade för Toronto Maple Leafs. Tavares har haft samma problem i New York Islanders, men ändå producerat och varit den som har hållit klubben (någorlunda) ovanför vattenytan. Nu är den stora frågan om han blir kvar i klubben, eller väljer att utnyttja möjligheten att bli unrestricted free agent och testa marknaden nästa sommar. Kan han rent av bli trejdad under säsongen? Frågorna är många inför den här ödessäsongen…

S5Josh Ho-Sang
Sedan han draftades sent i första rundan 2014 har Josh Ho-Sang mest omgärdats av skadalrubriker. Det har varit konflikter med kanadensiska juniorlandslagets ledning, en omskriven försovning under Islanders träningsläger för ett par år sedan och ilska över att han spelar med 66 på ryggen. Mitt i allt det här har det kanske glömts bort att han är en gudabenådad hockeyspelare som har potential att bli en av de mest underhållande spelarna i NHL på sikt. Hans 21 matcher långa sejour med Islanders i slutet av förra säsongen gav mersmak och många av fansen hoppas nu att Ho-Sang på allvar ska få chansen att visa sina framfötter i en framträdande roll. Han är en av lagets många spännande talanger som mitt i allt kaos skapar hopp för framtiden.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

När ska det egentligen vända för gamla stolta New York Islanders. Klubben som vann fyra raka Stanley Cup mellan 1980 och 1983 fortsätter att vara ett av NHL:s stora sorgebarn. I våras misslyckades man att bygga vidare på framgångarna från slutspelet 2016, där man för första gången sedan 1993 lyckades ta sig förbi den första slutspelsrundan. Med liten marginal missade man slutspel och var ännu en gång en besvikelse för fansen. Men det är inte bara resultaten som gör att det finns anledning att misströsta som New York Islanders-supporter. Efter 35 år av mer eller mindre stora bakslag står klubben inför en säsong som på många sätt kan förändra hela dess identitet.

För det första har vi hela John Tavares-soppan. Stjärnan och kaptenen, som så lojalt har kämpat för klubben i ur och skur de senaste åtta åren, sitter på ett utgående kontrakt. Vid snart 27 års ålder måste han ta ett beslut kring huruvida han ska förlänga karriären i klubben som draftade honom som första spelare 2009 eller gå vidare till en ny miljö där han har bättre möjligheter att nå framgång. Tavares agerande inför den potentiellt sista säsongen i Islanders har varit tvetydigt. Å ena sidan har han bedyrat att han trivs i organisationen, å andra sidan har han valt att inte skriva på något nytt kontrakt. Det gör att han, om inget drastiskt sker innan säsongsstarten, kommer att tvingas genomlida en säsong med återkommande frågor om framtiden. Precis som Steven Stamkos gjorde innan han sent omsider beslutade sig för att stanna kvar i Tampa Bay Lightning. Skulle Tavares lämna Islanders skickar det tillbaka klubben flera år i utvecklingen och tvingar dem indirekt att starta en ny generationsväxling. Det finns gott om spännande unga spelare i organisationen, men det skulle ändå innebära ett enormt avbräck före både klubben och dess anseende.

För det andra har vi arenafrågan. Många trodde och hoppades att den skulle vara ur världen när Islanders flyttade från gamla slitna Nassau Coliseum på Long Island och valde att slå sig ned i hippa Brooklyn. Tyvärr har Barclay Center, som klubben spelat i de två senaste åren, visat sig vara usel som hockeyarena. Arenan är konstruerad för att husera basket i och det har märkts. Varken de som driver arenan eller Islanders själva vill ha laget där. Och inom kort kan klubben tvingas göra ännu en flytt. Men var? Osäkerheten kring klubbens framtida hemvist gör det knappast enklare att attrahera fans eller sponsorer att investera tid och pengar i klubben. Att man återigen löper en ganska stor risk att missa slutspel gör det inte heller.


Jordan Eberle och John Tavares. Foto: Getty Images/Bruce Bennett 

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Thomas Greiss
41) Jaroslav Halák

BACKAR:
2) Nick Leddy
4) Dennis Seidenberg
14) Thomas Hickey
42) Scott Mayfield
44) Calvin de Haan
50) Adam Pelech
55) Johnny Boychuk

FORWARDS:
7) Jordan Eberle
10) Alain Quine
11) Shane Prince
12) Josh Bailey ”A”
13) Mathew Barzal
15) Cal Clutterbuck ”A”
16) Andrew Ladd ”A”
24) Stephen Gionta
25) Jason Chimera
27) Anders Lee
29) Brock Nelson
53) Casey Cizikas
66) Josh Ho-Sang
72) Anthony Beauvillier
86) Nikolaj Kuljomin
91) John Tavares ”C”

COACH: 
Doug Weight (coach sedan 2016)