NÄST PÅ TUR? Kjell Samuelsson och Oliver Ekman Larsson är två backar från Tingsryd som tagit sig till NHL – tar Lawrence Pilut samma väg?
SHL

Blir han näste NHL-back från byn? ”Tänker inte på vem som sitter på läktaren”

ANNONS

Spelaromsättningen i regerande mästarna HV71 har varit hög under sommaren. En av de som klivit fram i inledningen av säsongen är Lawrence Pilut som än så länge verkar ta till vara på chansen till mer speltid. Han har gjort det så bra att det till och med har börjat viskas om NHL och Tre Kronor för den 21-årige smålänningen. Själv behåller han fötterna på jorden.
— Jag vill vara en toppback i SHL och jag strävar åt det varje dag, berättar han för hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lawrence Pilut har i många, många år sett som en talang med en fin framtid framför sig. I inledningen av denna säsongen har han tagit ytterligare ett kliv och har varit HV71:s ledande back.
— Det är på det sättet jag vill utvecklas och jag vet att jag har många nivåer i mig, berättar han när hockeysverige.se träffar honom efter tisdagens hemmamatch mot Karlskrona.
— Jag vet att jag inte är fullt utvecklad än, så jag fortsätter jobba och fortsätter ta för mig. Jag får bättre självförtroende hela tiden.
— Det är väl det som är grejen: Att ta för sig, och jag känner att jag gör det mer när jag utvecklas, säger han och berättar vidare att han tycker att han tagit kliv framåt sen förra säsongen och känner själv att han blivit en ledande back.
— Men jag vill utveckla det ännu mer och bli ännu bättre, slår han fast.

ÖVERLÄGSET MEST ISTID

Tittar man på tabellen över mest istid per match i HV71 leder 21-åringen från Tingsryd den överlägset efter fyra spelade matcher. Hans 21:55 minuter är hela 3:20 mer än tvåan, backkollegan Dylan Reese. Per match, och han är före etablerade backar som Topi Jaakola och Kristofer Berglund i den statistiken. I den interna poängligan är han tvåa med sina tre assist bakom forwarden Pierre Engvall som ståtar med fyra poäng. I hela SHL:s poängliga för backar ligger han med bland de åtta främsta, där samtliga gjort tre poäng.
— Det är kul att spela mycket och att man får sånt förtroende av Rahm, berättar Pilut.
— Det gäller att göra de där minuterna ännu bättre hela tiden oavsett hur många minuter man får, kommenterar han vidare om sin istid.
Vad har backtränaren Nicklas Rahm betytt för dig?
— Han har betytt mycket. Han hjälper till hela tiden och han är mycket för smådetaljer, såna saker som man kanske inte alltid tänker på. Men han påminner och försöker utveckla mig hela tiden.
Tjatar han på dig?
— (skratt). Jaja, det ska han göra.

SCOUTER PÅ LÄKTAREN

Ifjol gjorde Filip Sandberg resan att som odraftad skriva NHL-kontrakt med San José. Under gårdagens match mellan HV71 och Karlskrona satt det NHL-scouter på läktaren. Pilut, som inte är draftad av någon klubb på andra sidan Atlanten, funderar inte över sådant.
— Ingenting, jag visste det inte ens, säger han och syftar på scouterna läktaren.
— Bara kul att de sitter och kollar. Nu vet jag inte om de kollar på mig, men det är kul att man får visa upp sig och spela inför scouter och sånt.
Kjell Samuelsson och Oliver Ekman Larsson är två andra backar som fått sin fostran i småländska Tingsryd och sedan nått framgång på andra sidan Atlanten.
— Jag försöker bara gå ut och spela mitt spel och ha roligt. Jag tänker inte på vem som sitter på läktaren, mitt fokus är alltid på isen. Jag vet själv att om jag fokuserar på fel saker så blir det fel, säger Lawrence Pilut.

Det har under inledningen av säsongen höjts en del röster för att Lawrence Pilut borde testas i Tre Kronor.
— Det hade varit roligt såklart. Men det är aldrig något jag strävar efter, blir jag uttagen så blir jag, det får bli en bonus i så fall. Mitt fokus är alltid här, bli bättre, bli en ledande back, fortsätta jobba och vara ödmjuk. Det är då man kommer längst.
Men du måste ju ha målsättningar?
— Absolut, det är klart man har mål. Men det får komma av sig själv. Det viktigaste är att man jobbar hårt och gör bra ifrån sig här. Då kommer de bonusarna som att kanske spela i landslaget eller något annat. Det får man ta allt eftersom, men för att något sånt ska hända så måste man ju vara här, tänka här och spela här och nu.

VET VAD DE BEHÖVER JOBBA PÅ

HV71 har varit upp och ner under säsongsupptakten om man ser till träningsmatcher, CHL och de fyra inledande SHL-matcherna, som inleddes med två raka segrar men bara två poäng på de två senaste. De poängen kom mot Karlskrona på tisdagskvällen när HV71 kunde vinna på straffar. När hockeysverige frågar backen vad de ska jobba på för att hitta en jämnare nivå kommer svaret blixtsnabbt.
— Kontinuiteten. Vi måste vara konsekventa och vi snackar om det. Vi måste följa vår gameplan, vi vet vad vi behöver göra och gör vi det så spelar vi som vi gjorde i de två första matcherna. Då spelar vi bra hockey med fart och puckkontroll.
— Vi vet att om alla maler på och håller oss till vår gameplan, det är då det går vägen. Vi får inte falla ur den ramen, utan hålla oss därinne och fortsätta jobba hårt hela tiden.

Spelaromsättningen har varit hög i HV71 sedan vårens guld. Men Lawrence Pilut har känslan av att årets lag kan göra om bedriften.
— Vi har ett otroligt bra lag. Sen gäller det ju alltid hur man får ihop allting. Jag tycker de nya grabbarna som kommit in är sjukt bra och riktigt härliga grabbar. Så jag tycker det ser bra ut hittills.
— Självklart, det är tidigt på säsongen och det är svårt att säga, lägger han till.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL