Almen Bibic.Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

Rögle blöder defensivt och har släppt in 24 mål på de inledande fyra SHL-omgångarna. För en spelare med Almen Bibics roll i laget är siffrorna extra smärtsamma. 
– Som defensiv spelare gör det ont i hjärtat att vi har släppt in så många mål, säger han till hockeysverige.se.

Rögle har inlett säsongen milt sagt skakigt. Målskillnaden 11–24 på fyra matcher – i snitt sex insläppta mål per match – imponerar inte. Nu vann Rögle den senaste matchen, derbyt mot Malmö, med 8-7. Ljuset i tunneln är att laget från Ängelholm tog sina första poäng i SHL för säsongen i och med den övertidssegern.
– Som defensiv spelare gör det ont i hjärtat att vi har släppt in så många mål, det är inte alls roligt och något vi måste få bukt på, säger Rögles back Almen Bibic till hockeysverige.se och fortsätter:
– I framtida matcher kan vi inte behöva göra åtta mål för att vinna. Vi måste verkligen upp i försvarsspelet och då handlar det om alla fem gubbarna som är ute på isen. Vi måste hjälpas åt mycket bättre.

Vad är det som gjort att det rasslat till så mycket bakåt?
– Oj, det är jättemycket. Alla fem ute på isen måste få ihop det bättre. Det har varit lite att defensiven har spelat lite för sig själv och dom offensiva mer gjort sitt. Vi måste helt enkelt hjälpas åt mycket bättre.
– Det är så tajt där ute så tappar en forward i exempelvis ”backchecken” då får vi emot oss en tre mot tvåa och då kan det smälla bakåt. Sen har det inte alltid göra med forwards utan även med oss backar samtidigt som vi måste hjälpa vår målvakt bättre.

Almen Bibic tycker att han själv kan betydligt bättre än vad har presterat så här långt.
– Min säsong har varit helt okej, men vi har släppt in för många mål och jag är en defensiv spelare så det är siffror som jag måste dämpa. Jag kan bättre, säger 24-åringen självkritiskt.

”LÄSER BARA DÅ DET GÅR BRA”

Det har också varit en ganska tuff kritik inledningsvis både mot laget och tränaren Anders Eldebrink.
– När det kommer kritik utifrån tror jag att man går ihop ännu mer som grupp. Det är också där man kan finna motivation att visa alla där ute att vi är mycket bättre än vi visat så här långt.
– Jag tycker också att vi visade mot Malmö att vi har en fantastisk offensiv samtidigt som spelvändningarna är av yppersta klass. Vi har mycket i oss, men vi måste få till båda delarna, både det offensiva och defensiva i matcherna.
– Vi lever i den här branschen och kritik får man. Alla i laget är så pass professionella så dom kan ta det.

Hur mycket följer du själv det som skrivs om Rögle och dig i olika medier?
– Ska jag vara helt ärlig så läser jag bara då det går bra och inte då det går dåligt. Det är så jag förhåller mig till media.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

8–7 mot Malmö… Vad hände egentligen?
– Ja, vad hände…? Det var en märklig match och mål i röven åt båda hållen hela tiden. Hela Hockeysverige jublade säkert över den här matchen och tyckte att det här var precis vad svensk hockey behövde.
– Som ledare och vi spelare, speciellt vi defensiva spelare, ser det som ett jätteunderbetyg för oss i defensiven. Vi var absolut inte nöjda med så många mål bakåt.

Kan man skratta åt en sådan här match och sedan lägga den bakom sig eller hur går snacket i laget så efteråt?
– Nej, det kan i alla fall inte vi. Vi har släppt in för mycket mål många matcher i rad så det är allvar och något vi måste korrigera. Okej om man släpper in många mål en gång under en säsong, men nu har det blivit lite för mycket.

Var det ändå inte viktigt att få med sig två poäng från matchen?
– Oh ja, verkligen. Det är skönt att ta första segern, på hemmaplan och mot Malmö. Det var jätteviktigt även för våra fans och publiken.   

”FÖRSÖKER ATT INTE SITTA LIKA MYCKET I UTVISNINGSBÅSET”

Förra säsongen blev tuff för Rögle som avslutades med negativt kvalspel mot Karlskoga. Ett kval som Rögle gick segrande ur. Almen Bibic tycker att det är en ganska stor skillnad på laget som spelade då jämfört med den här säsongens.
– Vi har adderat med ännu mer spetsspelare, exempelvis Juhamatti Aaltonen. Sedan har vi fått in en riktigt bra ledare Ted Brithén. Dessutom några fler spelskickliga backar. Vi var många defensivt lagda backar förra säsongen, men nu känns det som vi har hittat en lite bättre balans, en offensiv och en defensiv i varje uppställning.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Du gör nu din femte säsong i Rögle, hur har du utvecklats som spelare under den här tiden?
– Det har inte gått i någon raketfart, men det känns som jag har tagit steg i rätt riktning. Jag försöker att inte sitta lika mycket i utvisningsbåset längre och trycka ner siffrorna där. Sedan vill jag bli bättre i spelet med puck, men det är en process som tar tid.

Du är en fysisk spelare, blir du inte hämmad i ditt spel om du tänker i banor som att hålla dig från utvisningsbåset?
– Jo, i början på förra säsongen åkte jag runt och tänkte jag för mycket på att inte sitta i utvisningsbåset. Jag satt inte utvisningsbåset i början, men jag spelade heller inte mitt spel fullt ut.
– Det gäller att hitta en balans där också och inte gå och tänka för mycket, men jag hjälper absolut inte laget i utvisningsbåset. Man måste vara extremt noggrann om man ska spela fysiskt.

”VI HAR NÅGRA FÖRLORADE TALANGER HÄR”

Almen Bibic kommer från Rättvik i Dalarna, men nu har han bott i Skåne under fem år. Även om det var tufft i början så stortrivs han i Ängelholm numera.
– Jag har tagit jättekliv som människa under den här tiden. I början hade jag jättehemlängtan. Jag hade ”GP”, Gunnar Persson, som tränare. Han frågade mig om vad mitt mål var med att vara här. Då svarade jag ärligt att jag ville komma tillbaka fort som fan till Leksand.
– Nu har jag hittat mitt sociala liv här med många vänner. I dag har jag fru och allt det där runt om så det känns som jag har växt upp, gått från pojke till man.

Hemma i Rättvik samlade Almen Bibic på både varningar och mål som fotbollsspelare i division 5. Det händer att det blir en del fotboll även i Ängelholm.
– Vi är ett gäng ”juggar” här som brukar spela då och då. Det är jättekul och jag älskar fotboll, speciellt att få utöva sporten.
– Vi har några förlorade talanger här som varit bra i fotboll men som aldrig tagit steget. Vi brukar åka upp och spela på en lite plan. Det brukar vara lite folk då så vi brukar utmana dom. Vi gjorde det här i somras och det är verkligen jätteroligt.

Är brorsan också med då?
– (Skratt) Alen har också varit med. Han brukar haka på.