Jacob Ragnarsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Han har nyss fyllt 18 år och är så sakteliga på väg att spela sig in i Hockeyallsvenskan och Almtuna med pappa Marcus Ragnarsson som tränare. När Jacob Ragnarsson, 18, lyckats med det är det inte omöjligt att han tar samma kliv som farsgubben gjorde tidigt i sin framgångsrika karriär.
– Det vore en dröm att få spela i Djurgården eftersom jag alltid hållit på dem, berättar Ragnarsson junior för hockeysverige.se.

Almtuna har inlett årets upplaga av Hockeyallsvenskan relativt starkt. Efter sex spelade matcher ligger laget sexa. I laget spelar också två av seriens mest spännande unga backar, 18-åringarna Gustav Lindström och Jacob Ragnarsson.

Det är faktiskt så att det handlar om två kusiner som båda inlett sin hockeybana i Uppland. Lindström i Östervåla och Ragnarsson i Iron.
– Vi har varit tajta under alla år som vi har träffats, men vi har inte spelat i samma lag förrän nu, eller rättare sagt före J18. Vi har bara mött varandra då han spelade i Östervåla och jag i Björklinge (Iron), säger Jakob Ragnarsson och fortsätter:
– Det var såklart speciellt att spela mot sin kusin. Annars har det alltid blivit hockey eller golfsnack vi träffats. Både han och jag spelar golf så det blir att vi både kollar och spelar mycket golf ihop.

Vem har lägst handikapp i golfen?
– Gustav har lite lägre än jag…

Svider det?
– Lite kanske, haha…


Gustav Lindström. Foto: Ronnie Rönnkvist

”VI ÄR GANSKA LIKA I SPELSÄTTET”

Jakob Ragnarssons pappa är som bekant tidigare NHL-backen Marcus Ragnarsson, som numera är tränare i Almtuna. Det hände också att Gustav Lindström var över till USA för att hälsa på familjen Ragnarsson.
– Han var över några gånger i alla fall. Det var bland annat då jag fyllde år, men även under några andra högtider.
– Jag gick på hockeyskola i Philadelphia. Det var där jag fick lära mig åka skridskor och sådant, men jag minns i dag faktiskt ingenting av det där och jag kommer inte ihåg om Gustav var med någon gång, men jag tror inte det.

Om Jakobs pappa var en skicklig spelare så valde Gustavs pappa, Anders Lindström, en helt annan väg inom hockeylivet.
– Han spelade inte utan han var domare. Han dömde nog inte på den högsta nivån, men jag tror att han dömde i division 2 eller 3 och dömer fortfarande några enskilda matcher.

Givetvis har Marcus Ragnarsson varit en viktig person i Almtuna-backens utveckling som spelare.
– Jag var själv ganska liten när han spelade i NHL och kommer inte ihåg så mycket av hans tid i där. Det är mest från hans tid i Djurgården i slutet av hans karriär som jag kommer ihåg.
– Pappa har betytt mycket för mig. Han har gett mig en del tips under åren, lärt mig några knep och hur jag ska tänka i olika situationer. Bästa tips jag fått? Det var en svår fråga, men det har handlat om småtips som exempelvis att gå ut hårt i hörnen, få stopp i spelet, bra ”gap” och så vidare. Enkla, små detaljer.

Har du fått höra att du spelar lite liknande som din pappa gjorde?
– Ja, lite kanske. Vi är båda ganska defensiva, men jag har ändå lite offensiv. Jag tycker nog att vi är ganska lika i spelsättet.

Känner du en extra press på dig eftersom det står just Ragnarsson på din rygg?
– Nej, det tycker jag inte. Det handlar bara om att spela mitt eget spel och sedan se hur långt det räcker. Det är bara för mig att koppla bort att han är min pappa.
– Det blir faktiskt inte så mycket hockeysnack hemma heller. Lite blir det givetvis, men inte så mycket som man kan tro.


Marcus Ragnarsson. Foto: Bildbyrån/Pär Olert

”ETT STORT STEG FAKTISKT”

Förra säsongen spelade den Ragnarsson, född i Mountain View, Kalifornien när pappa spelade för San José Sharks i NHL, två matcher med Almtuna i Hockeyallsvenskan. Men han debuterade i A-laget tidigare än så.
– Jag spelade två träningsmatcher. Den första var mot Leksand uppe i Falun. Jag spelade tillsammans med ”Gurra” (Lindström) och jag tycker att det gick bra. Sedan mötte vi Örebro hemma och då var jag också med.
– Det var verkligen skillnad och jag upplevde att deras spelare var både större och starkare. Det kändes som att det var två snäpp uppåt.
– Debuten i Hockeyallsvenskan var här hemma mot Västerås. Då spelade jag också med ”Gurra”. Jag var verkligen nervös i början, men det gick bra. Nu spelade jag inte så jättemycket, men jag fick några byten.

Vad gnällde farsan på dig efteråt?
– Han gnällde inte alls, skrattar Ragnarsson

Så här långt den här säsongen har Ragnarsson spelat sex matcher i Hockeyallsvenskan med Almtuna och svarat för en assist.
– Min säsong har känts helt okej faktiskt. Det har varit några bra och några mindre bra matcher. Det handlar mest om smådetaljerna som har gått jättebra ibland, att få stopp i spelet och sådant. Det har fungerat bra i vissa matcher medan det inte har fungerat lika bra i andra matcher. Det är väl främst det.

Hur har du upplevt steget in i seniorvärlden?
– Det är ett stort steg faktiskt. Alla är större, starkare och snabbare. Det är verkligen några steg upp från J18 och J20.

HOPPAS PÅ JUNIORLANDSLAGSSPEL

Har du spelat något med Gustav Lindström även den här säsongen?
– Ja, i vissa byten. Jag har varit sjunde back så jag har nästan spelat med alla våra backar. Givetvis är det lättast för mig att spela med Gustav eftersom vi spelat ihop i J18 och så vidare. Vi vet var vi har varandra och då blir det väldigt enkelt.

Gustav Lindström, som draftades av Detroit Red Wings i somras, har spelat i Juniorlandslaget under säsongen. Givetvis är landslagsspel något som lockar även Ragnarsson.
– Ja, så är det. Det vore kul att få spela i landslaget, men det blir nog tufft att få vara med redan den här säsongen eftersom det är många bra backar med där. Vi får se, gör jag en bra säsong nu kanske jag får vara med nästa säsong.

Marcus Ragnarsson förknippas starkt med Djurgården efter att ha spelat för klubben både före och efter sin NHL-karriär. Stockholmsklubben har redan börjat få upp ögonen för hans son.
– Djurgården har ringt och frågat om jag vill spela och gå på gymnasiet där. Sedan har man frågat mig även den här säsongen om jag vill spela i J20 där. Anledningen till jag ändå är kvar i Almtuna är att jag hellre spelar seniorhockey än juniorhockey, berättar Jacob Ragnarsson.
– Djurgården är annars ett av lagen som lockar och visste vore det kul att en dag spela där. Det vore en dröm att få spela i Djurgården eftersom jag alltid hållit på dem.