• Publicerat 12 oktober, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Fredric Andersson Fredric Andersson bjuder på ett klassiskt måljubel. Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Han fullkomligt öser in mål i årets säsong av HockeyAllsvenskan. Björklövens Fredric Andersson står på sju baljor på sju matcher. Det är bäst i hela serien. Åndå stod målsprutan från Gnesta i oddset 3,6 för att göra mål i matchen mot Vita Hästen. ”Freddan” gjorde ingen besviken och levererade både nytt mål och assist.
– Ett ganska bra odds tycker jag. Det var spelbart, säger han med ett leende till hockeysverige.se. 

NORRKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inför säsongen handplockades Fredric Andersson som lagkapten till Björklöven. Så här långt ett genidrag av huvudtränaren Joakim Fagervall. ”Freddan” har inte bara axlat rollen som kapten, han har även gått i bräschen när det gäller målskyttet. Detta trots att han tidigare inte är någon erkänd målgörare. Men den här säsongen har han öppnat galet starkt. Efter de sju första matcherna står han på sju gjorda mål.
– Det är klart man är inne i ett litet flow. Men fokus ligger på laget. Såklart jag vill gör mål och hjälpa laget att vinna. Och så länge jag kan göra det är ingen gladare än jag.

Det senaste målet kom borta mot Vita Hästen i måndags (förlust 3–4 efter övertid). Andersson bidrog alltså återigen och hängde en ny kasse för sitt lag, och han gjorde det till ett finfint odds kring runt 3.6. Faktum är att han fanns med som speltips på en av de stora kvällstidningarna. Och Gnesta-sonen gjorde ingen tippare besviken.
– Jag fick faktiskt några sms från polarna som frågade om det var spelvärt. Jag hoppas att de spelade, säger han och ler stort.

Du har öst in mål i början på säsongen. Var det rentav ett bjudodds? 
– Ett ganska bra odds tycker jag. Det var spelbart, säger han och ler och fortsätter med fler luriga svar.
– Men det borde höjas för varje match för någon gång tar det slut.

Foto: Pelle Börjesson / Bildbyrån

”FÅR MAN FÖRTROENDE OCH SPELTID, DÅ VILL MAN GE TILLBAKA”

”Freddan” fyller 29 år nu på fredag. Han har en fin karriär bakom sig men aldrig varit en utpräglad målskytt. Vad tror han är hemligheten att det lossnar nu, så pass sent in i karriären.
– Jag tyckte att jag utvecklade målskyttet lite grann förra året. Jag har varit många år i SHL och haft en annan roll, men sedan kom jag till Västervik efter ett år av skador i Linköping. Då fick jag chansen att där utveckla min offensiva kraft med Karlin (Mattias) som coach (nu huvudtränare i Mora)
– Det är kul, man vill göra poäng och man vill hjälpa laget på det sättet också. Får man förtroende och speltid så vill man ge tillbaka. Det är skithärligt att kunna göra det. Verkligen superkul.

Han blev som sagt handplockad som lagkapten till Björklöven och skrev ett treårskontrakt. Ett bevis på att klubben tror stenhårt på honom. ”Freddan” tackade för förtroendet och har levt upp till förväntningarna.
– Just självförtroendet är det jag tror är den största anledning. Och det har väl mest byggts på från förra året till nu i Björklöven, för min rollen ser hyfsat lik ut här.
– Jag tror mest att det handlar om förtroende och att man kan ge tillbaka, lite ”give and take”. Förtroende, självförtroende och sen självklart måste man ha tur också, det är inge snack om det.

Fredric Andersson i Västervik-tröjan. Foto: Pär Olert / Bildbyrån

”HAN HAR EN GRYM SOMMARTRÄNING BAKOM SIG”

Björklöven fick kvala sig kvar förra säsongen men har öppnat desto starkare i år. Huvudtränare Joakim Fagervall verkar äntligen fått ordning på torpet och det var han som såg till att  ”Freddan” kom till klubben. Fagervall ger sin syn på kaptenens succé.
– Jag tror någonstans att det är mycket beroende av just var man är någonstans. Man är i olika faser och just nu är Freddan väldigt het i sin roll, han producerar poäng i alla matcher.
– Han har en grym sommarträning bakom sig och jag tror mycket av det ligger till grund för den formen han är i just nu. Att han orkar leverera matcherna igenom. Det gäller överlag i våran grupp att vi orkar spela hockey i 60 minuter.

Du har tidigare sagt att han passar perfekt in i ert system. Vad är det han bidrar med, förutom en massa mål?
– Det jobbet han gör och hans personlighet. Men framför allt hans jobb, hans arbetsmoral och förmåga att jobba för det här laget.
– De spelarna som finns i vårt omklädningsrum passar in i vårt system. Det bygger på att man ska passa in och göra jobbet.

Joakim Fagervall. Foto: Johanna Lunderberg / Bildbyrån

”JAG HAR INGA PLANER PÅ ATT SLAPPNA AV”

Sju mål efter sju matcher. Det personliga målrekordet för ”Freddan” i allsvenskan ligger på 17 mål på 50 matcher  från säsongen 2012/2013 i Södertälje. Förra året gjorde han elva på 38 matcher i Västervik. Båda ger ett snitt kring 0,3 mål per match. Just nu ligger centern på i snitt ett mål per match. Fredric Andersson verkar med andra ord vara på väg mot sin bästa säsong någonsin i karriären.
– Vi får se, säger han och ler.
– Jag har inga planer på att slappna av på det sättet. Det är inget snack utan bara att köra på.