LÄNGE SEDAN SIST. Det är nästan sex år sedan Jens Westin sköt sitt senaste SHL-mål.
SHL

Första SHL-målet på nästan sex år – FBK-backen om långa vägen tillbaka: ”Hade inga tankar på SHL”

ANNONS

Han har inte spelat i SHL på över fem år, men det har inte tagit lång tid för Jens Westin att finna sig till rätta i ligan efter sin tid i Hockeyallsvenskan. I kväll sköt han Färjestad till seger mot Djurgården med sitt första SHL-mål sedan 2011.
– Jag hade inga tankar på SHL, säger Westin till hockeysverige.se efter 4–2-segern på Hovet.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
En säsong i Finland och fyra i Timrå. Jens Westins väg tillbaka till SHL har varit lång, men inför den här säsongen gavs den nu 28-årige backen chansen i Färjestad. På torsdagskvällen tackade han för det förtroendet genom att skjuta de serieledande värmlänningarna till sin sjunde seger på åtta matcher.

I bortamötet med Djurgården klev Westin fram och sköt det matchvinnande 3–2-målet med ett distinkt skott. Hans första mål i högsta ligan sedan 28 december 2011, då han spelade för Modo.
Dick (Axelsson) gör det bra vid blålinjen, spelar in den till ”Linkan” (Michael Lindqvist) som ger mig ett bra pass så att jag får öppen gata in. Det är bra skymning och jag försöker bara lägga in den där jag ser att det finns nät, säger Jens Westin till hockeysverige.se samtidigt som den nämnde ”Linkan” kommer förbi och ger honom ett par uppskattande dunkar i ryggen.

Att Kramforssonen hamnade i just Färjestad beror kanske framför allt på en man: klubbens assisterande tränare Anders Karlsson. Karlsson, med rötterna i Timrå, hade Westin under en säsong i Hockeyallsvenskan och har följt hans framsteg sedan dess.
– Jens har utvecklats en hel del sedan han kom till Timrå när jag var i Timrå. Han är född 89, men har tagit steg och jag tycker att han var en riktigt bra allsvensk tvåvägsback i fjol. Han spelar en väldigt enkel hockey, gör få misstag, är väldigt vältränad och går på jobbet varje dag. Det har tagit honom dit han är i dag, att han är tillbaka i SHL efter så lång tid, säger Karlsson.

”MAN HAR BLIVIT ÄLDRE OCH DE FLESTA VILL SATSA YNGRE”

Just det där med att vara tillbaka i SHL är lite speciellt. Det är trots allt över fem år sedan han spelade i ligan senast och Westin erkänner att han egentligen inte haft några större förhoppningar på att få en ny chans i ligan. Inte vid 28 års ålder.
– Jag hade inga tankar på SHL. och har varit ganska nöjd med tillvaron i Timrå och Hockeyallsvenskan. Drömmen har varit SHL, men man har blivit äldre och de flesta vill satsa yngre, så jag har inte lagt så mycket energi på det. Nu är det grymt att vara tillbaka, säger Westin.

Att han är tillbaka kan också förklaras med hans fysiska framsteg. Som Anders Karlsson nämnde är Westin en vältränad spelare som inte bangar för någon extra timme i gymmet.  – Det har varit mycket extra sånt och det har betalat av sig, speciellt under de senaste åren i Timrå. Jag älskar att träna så mycket att man nästan måste hålla tillbaka mig ibland, ler han.

4–2-segern mot Djurgården var Färjestads sjunde på de åtta inledande omgångarna av SHL. Laget har plockat 21 av 24 möjliga poäng, toppar serien och är givetvis det stora utropstecknet så här långt. Inte illa för ett lag som tippades i tabellens mittenskikt.
– Vi hade målsättningen att vara topp åtta. Vi har ju bytt ut mycket, gjort en liten omstart och det här var inget vi hade räknat med, att det skulle gå bra som det har gjort nu. Samtidigt är jag inte helt förvånad. Vi har bra spelare och bra spel. Vi har fått ihop det snabbt, konstaterar Jens Westin.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL