• Publicerat 13 oktober, 2017
  • Skrivet av Hockeysverige
  • 0 Kommentarer
Henrik Lundqvist.Foto: All Over Press

Han har hunnit bli 35 år gammal och har fyra år kvar på kontraktet med New York Rangers. Men hur ser Henrik Lundqvist på framtiden. I podcasten Vägen till toppen med Camilla Enström berättar han om utmaningen att försöka stanna på toppen till och med 39 års ålder.
– Det är väldigt många som kommer och vill ta min plats, säger Lundqvist.

VÄGEN TILL TOPPEN PRESENTERAS I SAMARBETE MED BAUER

Camilla Enström (tidigare Nordlund) är tillbaka med andra säsongen av sin NHL-podcast Vägen till toppen, som presenteras i samarbete med Bauer och hockeynews.se. I första avsnittet träffar hon ingen mindre än Henrik Lundqvist för ett djuplodande samtal om hans karriär och just ”väg till toppen”.

Lundqvist har hunnit bli 35 år gammal, en ålder när många målvakter börjar tappa i effektivitet. För Enström berättar han om den tuffa utmaningen han har framför sig att hålla spelet uppe till hans är 39 år gammal och kontraktet med New York Rangers löper ut.
– Jag inser att ingenting varar för evigt och att det är otroligt hård konkurrens. Det är väldigt många som kommer och vill ta min plats. Det gäller att ha kort minne. Även fast vi har haft hyfsade resultat genom åren så krävs det hela tiden att du höjer dig och förtjänar din plats, säger han i Vägen till toppen.

”JAG HÅLLER INTE PÅ FÖR ATT JAG SKA SITTA PÅ BÄNKEN”

Henrik Lundqvist säger att han fortfarande har glöden och tävlingsinstinkten intakt, men erkänner samtidigt att det kommer att krävas en hel del för att hålla den uppe.
– Man går in i varje säsong med vetskapen att jag måste lägga ned den här tiden och det här engagemanget i min träning och mitt spel för att behålla min plats. Och det vill jag ju.
– Jag håller inte på för att jag ska sitta på bänken eller göra någonting annat. Så länge jag spelar hockey kommer jag att tävla och göra det jag kan för att vara så bra som möjligt. Den dagen jag inte känner det, den dag jag jag känner att jag inte orkar ge så mycket av mig själv, då tror jag att det är dags att göra något annat. Men just nu tycker jag det är kul att spela hockey, allt runt omkring är kul och livet därborta i New York, vi trivs jättebra.

”ETT MÅL ATT BEVISA ATT JAG KAN SPELA TILLS JAG ÄR 39”

Med åldern har Henrik Lundqvists liv förändrats radikalt. När han kom till New York som 23-åring 2005 fanns det mer tid för nöje. Numera är han tvåbarnsfar till två döttrar, två respektive fem år.
– Så länge jag håller på med hockey är det prioritet ett hela tiden. Då blir det så att familjen anpassar sig för jag anpassar mig till ett lag, så jag kan inte bara sticka i väg och göra mina grejer, utan jag har sajnat upp för det här, konstaterar han.
– Mina prioriteringar i livet har förändrats ju äldre jag har blivit. När det kommer till framtiden tar jag det år för år. Jag har fyra år kvar på kontraktet och mitt mål är att spela ut det. Sedan får man se hur man mår, hur kroppen mår fysiskt och mentalt. Har jag energin att bli bättre? Kan jag leverera? Kraven är höga. Någonstans är det ett mål jag har, att bevisa att jag kan spela tills jag är 39.

Lyssna på podden här:

 

Kika på auktionerna där du kan buda hem en signerade Henrik Lundqvist-memorabilia. Alla intäkter går till välgörande ändamål:
https://www.tradera.com/item/293316/291957246/signerad-henrik-lundqvist-malvaktsmask-tavla

https://www.tradera.com/item/2937/291958829/signerad-henrik-lundqvist-malvaktsmask-tavla-world-cup-2016

https://www.tradera.com/item/2937/291958448/signerad-henrik-lundqvist-malvaktsmask-tavla-nyr-2015