• Publicerat 13 oktober, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Rickard Palmberg. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Sju säsonger i Hockeyettan – och sedan braksuccé i Hockeyallsvenskan. Vid 28 års ålder har Rickard Palmberg fått ett rejält genombrott i Vita Hästen. Borde fler klubbar gräva guld i Sveriges tredjeliga? 
– Jag har spelat med många spelare i ettan som är duktiga. Vi har fått upp några från ettan nu i år och dom är extremt skickliga. Man kanske inte ska titta så blint på i vilken division man spelar, säger Palmberg till hockeysverige.se.

NORRKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hockeylivet leker för Rickard Palmberg. Hans klubb Vita Hästen har i skrivande stund fem raka segrar. Själv toppar han både skytteligan och poängligan. Han är med andra ord en stor anledning till att laget radar upp vinster. Centern har prickat in sju mål på lika många matcher och har dessutom tre assist. En stekhet spelare som ändå tar framgången med ro.
– När jag var mindre kollade jag alltid stenhårt poängligan men nu när jag är äldre tar jag det inte på för stort allvar. Jag brukar inte titta på det där allt för mycket, det brukar mest låsa sig om man kollar för mycket.
– Men kul att vi vunnit nu fem raka. Visserligen två poäng här, men det känns som vi har något bra på gång och det känns jävligt spännande.

Palmberg gör sin blott andra säsong i Hockeyallsvenskan men har alltså redan satt rejält avtryck. Förra året sköt han 24 mål och det var endast fyra andra i hela ligan som kunde stoltsera med fler nätrassel.
– Jag skjuter mycket och har kommit in i ett bra flow och känner mig stark i kroppen. Jag tycker inte det är så märkvärdigt.
– Jag gjorde mycket poäng förra året också och har väl fortsatt så.

”MÅNGA KILLAR I ETTAN SKULLE GÖRA DET BRA HÄR UPPE”

Det låter som att Rickard Palmberg inte funderar så mycket. Kanske är det nyckeln till framgång för 28-åringen som äntligen fått chansen på ålderns höst. Äntligen får han visa vad han går för i en högre serie. Säsongen 2008/2009 gjorde han sina första matcher i Hockeyettan. Han har visat upp fina siffror varje år, men det var först som 26-åring han på allvar fick chansen i Hockeyallsvenskan.
– Det är väl inte så stor skillnad på mig som spelare nu jämfört med för några år sedan. Det är väl bara att man ska få chansen också. Det finns många bra killar i ettan som skulle göra det bra här uppe också.
– Jag har tränat på bra och fått chansen i en bra roll. Då gäller det att ta vara på det också. Det har gått bra från början, förklarar han sin framgång.

Att du har fått ett sånt genombrott så pass sent i karriären, vad kan det bero på?
– Jag vet inte riktigt. Det är väl som jag sa innan att jag har fått chansen att spela här uppe och fått mycket förtroende. En roll som man trivs med och som passar mig. Jag har gnuggat på bra och sen får man en chans, då får man ta vara på det.

Bättre förutsättningar vid sidan av isen är också en anledning till Palmbergs succé.
– Jag har spelat i division ett och här i allsvenskan är det bättre fys. Jag känner mig starkare i kroppen och orkar mycket mer, så det är klart att det är något viktigt.
– Sommarfysen i några ‘ettanlag’ kanske inte är topp-topp. Här har vi kört stenhårt hela tiden.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”MAN KANSKE INTE SKA TITTA SÅ BLINT PÅ I VILKEN DIVISION MAN SPELAR”

Han är själv inne på att man måste få chansen. Kanske kan det finns fler i Hockeyettan som skulle kunna leverera på en större scen bara de fick chansen. 
– Jag kan bara se till mig själv. Nu när jag fick en chans så tycker jag att jag gör det bra här uppe.
– Jag har spelat med många spelare i ettan som är duktiga. Vi har fått upp några från ettan nu i år och dom är extremt skickliga. Man kanske inte ska titta så blint på i vilken division man spelar.

Är det Douglas Lögdal och Jonathan Tholander du tänker på?
– Ja precis. De har sett riktigt fina ut. Bra killar och de har riktigt bra skills, så vi hoppas mycket på dem.

‘PALMBERG-EFFEKTEN’

Både Lögdal och Tholander har precis som Rickard Palmberg många år Hockeyettan bakom sig. Frågan är om man kan kalla dessa två nyförvärv för en ‘Palmberg-effekt’. Att det är tack vare hans succé som Vita Hästen väljer att ge fler chansen från samma serie.
– Haha, nja, det jag vet inte.
– Nej, men det är klart att gör man det bra i ligan under så får man ögonen på sig från ligan över. Det vore konstigt om man inte fick det. Det är kul att de har valt att komma till oss.

Kanske är de Lögdal och Tholander på väg mot samma fina resultat som Palmberg själv gjorde när han fick chansen. Exempelvis så var det Douglas Lögdal som sköt avgörande målet i senaste vinsten borta mot Troja-Ljungby.
– Det hoppas jag på. Man ser dem på träningarna varje dag och det syns att de har mycket hockey i sig. Så det tror jag absolut, det hoppas jag verkligen på.

PALMBERG, SNART I EN SHL-KLUBB NÄRA DIG?

Det är högst oklart om Palmberg skjuter högt när han gör sina mål, men i karriären råder det ingen tvekan om att han siktar ännu högre än Hockeyallsvenskan.

Siktar du ännu högre och sneglar mot SHL?
– Det är klar att jag gör. Man vill ju spela så högt upp som möjligt och det ska man inte hymla om. Det är klart att man gör det.

Kanske får vi se Palmberg i SHL i framtiden. Han är själv ytterst fåordig i frågorna om det finns ett eventuellt intresse från Sveriges högsta liga.
– Det får du ta med någon annan, det vet inte jag någonting om.

Har du hört något?
– Nej, men jag vill inte kommentera något sådant, säger han lurigt och drar på smilbanden.
– Det känns onödigt.

Menar du att det finns någonting? 
– Nej, men det känns onödigt att spekulera i saker som inte är aktuellt.
– Men det var kul att vinna i dag som sagt.

Framtiden får helt enkelt utvisa om vi får se Rickard Palmberg i SHL. Hur som helst så ser han ut att gå mot en riktigt bra säsong. Kanske till och med hela karriärens bästa.