Axel Jonsson Fjällby.
SHL

Juniorens intensiva jakt på första SHL-målet: ”Verkligen känt att det borde släppa”

ANNONS

Fortfarande inget SHL-mål, men ett spel som bådar gott. Djurgårdens forward Axel Jonsson Fjällby har varit en av de positiva överraskningarna under säsongsinledningen.
– Man såg att det fanns frö för det redan i fjol, men i år får han skörda mer för det, säger tränaren Robert Ohlsson till hockeysverige.se om 19-åringen.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Axel Jonsson Fjällby grimaserar.
Trots åtskilliga riktigt bra målchanser under säsongsinledningen lyser första SHL-målet fortfarande med sin frånvaro för Djurgårdens 19-årige snabbskrinnare. I torsdagens möte med Färjestad, där det blev förlust med 2–4, hade han ett par goda möjligheter att spräcka den där retfulla nollan i kolumnen, men då gick han bet.
– Senaste tiden har jag verkligen känt att det borde släppa, att snart kommer det där första målet. Så det är såklart surt att missa. Det här var andra matchen i rad jag hade ett friläge. Det tär på en. Speciellt nu när vi torskade. Hade jag satt mina lägen hade det kunnat bli vinst…

Surt, som sagt var. Men att döma av takten han är med och skapar lägen borde det bara vara en tidsfråga innan pucken sitter. Kedjan med Jonsson Fjällby och bröderna Marcus och Jonathan Davidsson har varit den kanske roligaste att följa i Djurgården senaste tiden. Mot Färjestad var trion lagets bästa enhet och ett ständigt hot. Det gjorde att man fick betalt i form av massor med speltid, till och med i powerplay.
– Med rätta, utbrister tränaren Robert Ohlsson, bevisligen nöjd med vad hans yngsta spelare har bidragit med sista tiden.
– De har varit väldigt svårfångade för motståndarna, spelar med ett tempo och en fart som motståndarna har svårt att kontrollera.

Kemin mellan Jonsson Fjällby och bröderna Davidsson härstammar från juniortiden. De matchades tillsammans redan i J20 innan de nu fått en mer permanent roll tillsammans även i SHL.
– Vi lirade ihop ganska mycket i juniorerna. Förra året var jag mycket extraforward i SHL, men när jag väl fick spela var det oftast med bröderna.
– Vi är rätt lika i spelstilen alla tre, har mycket fart och tänker på samma sätt. Då blir det lätt att spela.

På vilket sätt?
– Vi har många bra knep, chippa pucken bakom motståndarnas backar och köra. Vi vet att vi är snabba och kan åka runt backarna. När sådana saker sitter blir det farligt.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”MAN SÅG ATT DET FANNS FRÖ REDAN I FJOL”

Jonsson Fjällby noterades för 24 SHL-matcher i fjol. Det var först i slutet av säsongen han började få lite mer regelbunden speltid av Robert Ohlsson. Den här säsongen har han tagit steget fullt ut och blivit ordinarie.
– Han har gjort stora framsteg, tränat bra och skaffat sig de här goda dagliga vanorna och börjar få betalt för det nu, berömmer tränaren.
– Man såg att det fanns frö för det redan i fjol, men i år får han skörda mer för det. Jag är ganska säker på att det i fallet för alla tre, honom och bröderna, kommer att bli mer och mer och bättre och bättre.

Vänsterforwarden nickar instämmande när han hör tränare Ohlssons beskrivning.
– När man kommer upp som junior vet man egentligen inte alls vad som krävs för att vara senior, men man lär sig med tiden. Det var det jag gjorde förra året, kontinuerligt, och blev bättre, smartare och mer proffsig helt enkelt. Den här säsongen har jag mycket mer erfarenhet, säger han.

Det är erfarenhet och proffsighet som på sikt ska landa honom en plats i Tomas Monténs JVM-trupp. Axel Jonsson Fjällby har varit med i de flesta juniorlandslag från U18 och uppåt och ser i nuläget ut att vara en självklar kandidat till årets trupp.
– Jag har som mål att komma med. Jag ska inte säga för mycket, men just nu känns det bra i klubblaget. Sedan vet man inte om det räcker, men förhoppningsvis…

Passande nog fanns förbundskapten Montén på läktaren när Djurgården mötte Färjestad.
– Var han det? Okej… Ja, då får vi hoppas att han gillade det han såg.

Den inledande grimasen som Axel Jonsson Fjällby gjorde har vid det här laget förvandlats till ett leende. Kan han bara göra det där första SHL-målet kommer han att stråla ännu mer. Kanske mot Mora redan i eftermiddag?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch