• Publicerat 21 oktober, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
En känslosam afton, även för Lias Andersson. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Frölundas hyllningsceremoni för Niklas Andersson blev väldigt speciell för hela familjen. För sonen Lias var det en tillbakablick på allt han upplevt som barn. Han växte upp med en pappa som stjärna i Frölunda. Nu är han själv en del av det.
– Jag har växt upp med detta och det har betytt allt för mig. Det kom tillbaka mycket minnen där ute. Det var väldigt känslosamt, säger 19-åringen till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
En barndom till stor del präglad av pappa Niklas insatser i Frölunda. Ikväll stod plötsligt Lias och hela familjen samlad på isen i Scandinavium. Samlade för att hylla Niklas Andersson och se hans tröja, nummer 24, åka upp i taket bland de andra klubbikonerna. En känslostorm för 19-åriga Lias Andersson som fällde mängder med glädjetårar.
– Jag var förberedd. Jag visste att det skulle komma tårar. Det gick liksom inte att hålla tillbaka det. Det var väldigt stort. Jag försökte så gott jag kunde men det gick inte så bra, säger han och pustar ut i omklädningsrummet.
– Det var mest när alla de gamla klippen spelades upp och man fick tillbaka så många minnen man nästan glömt. Allting kom på samma gång. Man fick se videohälsningar redan på uppvärmningen.
– Man vet hur mycket det har betytt och hur mycket mamma har stöttat honom, hur mycket det har betytt för mig och min lillebror. Det var svårt att hålla tårarna tillbaka.

Det var inte bara pappa Niklas som höll ett tal den här kvällen. Även sonen greppade mikrofonen och sa några väl valda ord till sin far.
– Det var väl en liten rolig grej och få säga ett par ord. Det kändes som att jag ville göra det.

”STÅ PÅ EN MATTA I 30 MINUTER ÄR KANSKE INTE BÄSTA UPPLADDNINGEN”

Efter dryga 30 minuter känslostorm skulle han så plötsligt spela match. Det var dags för toppmöte i SHL, Frölunda mot Skellefteå.

Hur laddar man om efter en sådan upplevelse?
– Det var svårt såklart. Det vara bara att försöka göra så gott man kunde. Dricka lite vatten och skaka av sig det.
– Jag försökte bara gå ut och spela enkelt och hålla mig till det enkla. Att stå på en matta i 30 minuter är kanske inte den bästa uppladdningen. Lite nervöst innan också.

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

”NÅGOT UTÖVER DET VANLIGA”

Ja, Frölunda vann matchen (3-2 efter övertid) och Lias Andersson kunde andas ut igen. Det var en märkbart lättad, nöjd och nästan lite tom 19-åring som satt och eftersvettades i Frölundas omklädningsrum. Allt kring ceremonin har inte bara varit enkelt att hantera.
– Det var inte vad man är van vid. Det var något utöver det vanliga. Det är ändå väldigt kul att vara med om det, men samtidigt lite skönt att det är över också.

Har det även varit jobbigt?
– Nej, men det har varit en liten anspänning och mycket frågor utifrån och massa sådant. Det är skönt att få hänga upp nummer 24 och få börja om på nytt.

RÖNNBERG: ”KOMMER ALLTID ATT KOMMA IHÅG”

Roger Rönnberg fick se sitt sitt lag ta fjärde raka segern mot toppkonkurrenten Skellefteå. En seger som tillägnades, ja, gissa vem? Niklas Andersson.
– Det var det första jag tänkte på. Skönt att vi fick vinna en sådan här kväll, för det kommer man alltid att komma ihåg.

Det här var någon form av avslut för en av klubbens största genom alla tider. Men Niklas Andersson kommer alltid vara en del av Frölunda.
– Det här är ett lag som är ödmjuka och jobbar hårt i hans anda, säger Frölundas huvudtränare.

De orden får sammanfatta en magisk afton i Göteborg.