Jonas Gunnarsson.Foto: Henrik Skoglund

Han är tillbaka i klubben han SHL-debuterade i och verkar trivas med tillvaron i HV71. Men målvakten Jonas Gunnarsson är medveten om att han är på lånad tid i Jönköpingsklubben. Dock ser tiden i staden ut att bli mer permanent då han skaffat bostad.
— Jag tillhör HV till sista oktober och jag ska försöka hjälpa det här laget att vinna, berättar han för hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter två raka förluster kom ett hårt skadedrabbat HV71 tillbaka i gårdagens hemmamatch mot Rögle och kunde stå som segrare med 2-1. Förutom att han tappade in ett mål i matchen stod Jonas Gunnarsson i övrigt för en stabil insats i målet och gjorde några avgörande räddningar när det som bäst behövdes.
Faktum är att Eksjöprodukten är den av HV71:s tre målvakter som har bäst statistik hittills under säsongen.

Trots det ser det just nu ut som han inte blir kvar, hans låneavtal går ut sista oktober och efter det vet han inte vad som händer.
— Först och främst nu så har Linus (Söderström) missat ett par matcher och då gäller det att vara redo här, berättar Gunnarsson när hockeysverige.se träffar honom efter lördagens match.
— Sen är det klart att agenten har ju lite krokar ute inför framtiden såklart, men det är ingenting som spelar så stor roll nu så länge jag spelar matcher här.
— Jag vill ju hitta något ställe där jag kan få spela. Sen är det klart att Malmö ska få säga sitt om det hela, fortsätter han resonemanget om framtiden.

SLOG IGENOM I MALMÖ

Gunnarsson tillhör Malmö och det var i den klubben han slog igenom på allvar förrförra säsongen i SHL efter att ha plockats upp från allsvenska Pantern (dit han var utlånad från Malmö) en bit in på säsongen då Redhawks drabbats av skador på sina ordinarie målvakter. Han gjorde det så bra under sitt vikariat att han blev kvar säsongen ut och visade upp ett stabilt målvaktsspel.

Han kom till Malmö, då i allsvenskan, säsongen innan, på lån från HV71, och han tror att de två åren betytt mycket för hans karriär, inte minst för att hitta jämnheten i sitt målvaktsspel.
— Jag fick två a-lagssäsonger nere i Malmö och ett år i USA och det är klart att jag fick spela väldigt mycket i SHL med Malmö. Det gör att man känner att man hittar den här tryggheten och jämnheten när man får spela mycket, berättar han.

Gunnarsson i Malmö. Foto: Bildbyrån

Målvakten spenderade hela sin juniortid i HV71 och gjorde även två a-lagssäsonger som backup med klubben innan han lämnade för tre år sedan. Förutom att han samlat på sig fler matcher sedan sist tror han även åldern och rutinen spelar roll till att han utvecklats som målvakt.
— Jag har haft olika målvaktstränare och har snappat upp grejer. Jag tror att det är en bra blandning faktiskt, men jag känner ändå att jag framförallt blivit ett par år äldre och känner att jag kan hantera situationer annorlunda idag än vad jag gjorde då, berättar han och syftar på sin förra sejour i HV71.

SPORADISKT MED ISTID I USA

Efter succésäsongen i Malmö, då han också fick landslagsdebutera, skrev han på ett NHL-kontrakt med Nashville. Men några matcher för den klubben blev det inte, istället blev det spel i AHL med farmarlaget Milwaukee Admirals. Trots att det inte blev så många matcher (16) i AHL tycker han ändå att året var lärorikt.
— Man vill ju spela så mycket som möjligt, men samtidigt tycker jag att det var väldigt lärorikt på andra sätt. Mycket mentalt, man får ju lära sig att klara sig mycket själv och få lite mer skinn på näsan och det tycker jag att jag kan dra nytta av när jag kommit hem också, att man har lite mer kött på benen och lite större grund att stå på.
— Det var nyttigt på det sättet, sen är det klart att jag gärna spelat mer än vad jag gjorde men det är inte alltid man kan styra över det mer än att försöka göra sitt bästa.
Funkade det bra de matcher du stod?
— Det var en liten omställning i början och det gick inte jättebra då. Men jag tycker ändå att det kändes bättre och bättre. Men det blev lite ryckigt, man fick spela någon match och sen fick man sitta i två veckor.
— Jag fick inte det här riktiga ”flowet”, men det kan man inte riktigt skylla på heller, hade jag presterat tillräckligt bra så hade de ju inte kunnat peta mig, om man vänder på det hela, säger Gunnarsson.

SVÅRT MED NY KLUBB

När säsongen var över i Nordamerika var det dags för Gunnarsson att försöka hitta en ny klubb, helst i SHL, men det visade sig vara svårt.
— Tittar man på målvaktssidan så är det fruktansvärt stark uppsättning i nästan vartenda lag i SHL. Så det såg ganska fullt ut. Sen dök det här upp i och med att Wentzel hade opererat sig. Då kände jag att det var en bra lösning att hoppa på det här tåget och dra igång säsongen här.

Fredrik Pettersson Wentzel. Foto: Bildbyrån

Fredrik Pettersson Wentzel tvingades till en höftoperation i somras och det innebar en möjlighet för Gunnarsson att komma tillbaka till sin gamla klubb. En möjlighet som han uppskattar.
— Jag är uppvuxen i Eksjö, inte så långt härifrån, och det har alltid varit lite hemmaklubb för mig. Det var riktigt kul när de hörde av sig i augusti och sa att de behövde hjälp.

SKAFFAT BOENDE I JÖNKÖPING

Spekulationerna har gått varma de senaste veckorna om var den 25-åriga målvakten kommer hamna någonstans efter låneavtalet med HV71 går ut. Han tillhör Malmö, men även de har fullt på målvaktssidan. Gunnarsson vill inte avslöja någonting om sin närmaste framtid, men berättar att han och hans sambo skaffat bostad i Jönköping, men att det faktumet inte ska tolkas på något sätt när det handlar om hans framtid. Det sista är han noga med att poängtera.
— Vi är från området och känner någonstans att det här är hemma. Man vill ha en fast punkt någonstans, oavsett hur hockeylivet ser ut.

Erbjudandet från SHL:s nya huvudsponsor: Få 200 kr i riskfritt spel när du spelar för 500 kr på hockey - varje vecka!