Nóra Brgles.
SDHL 1

Drömmer om att träna elitidrottare: ”Kanske någon eller några som satsar på OS”

ANNONS

Förutom att vara forward i SDHL-laget SDE är hon till vardags personlig tränare. I framtiden vill hon träna elitidrottare, men i närtid handlar det för Nóra Brgles om att hjälpa sitt lag att undvika negativt kval – något de aldrig lyckats med.
— Det är bara hårt jobb som gäller och vi kommer ha två lag efter oss när serien är slut, berättar hon i en intervju med hockeysverige.se.

ÄLTA (HOCKEYSVERIGE.SE)
SDE Hockeys Nóra Brgles från Székesfehérvár i Ungern är numera ett etablerat namn i svensk hockey. Bland annat har hon spelat med storspelare som Erika Holst i Segeltorp och Gizela Ahlgren Bloom och Lisa Johansson i AIK. Nu är hon inne på sin fjärde raka säsong i det tippade bottenlaget SDE Hockey, ett lag som för övrigt tycks ha lyft sig rejält inför årets säsong. Efter elva omgångar ligger man bara tre poäng efter AIK på en åttonde plats.

Det ser alltså inte helt omöjligt ut för laget med Enebybergs IP som hemmaplan att undvika negativt kval, vilket i så fall skulle bli första gången i klubbens historia.

JOBBAR SOM PERSONLIG TRÄNARE

Men när hockeysverige.se ska träffa den 26-åriga forwarden för en intervju så är det inte Enebybergs IP som gäller utan Älta IP i södra Stockholm. Inte alls långt ifrån där tidigare stormålvakten Tommy Söderström växte upp.
— Jag har tränat en sponsor till oss, Ica Nära här i Älta, under två år nu. Först var jag hans ”PT” (Personlig tränare). Vi behövde sponsorer för att slippa betala flera tusen för att spela och Magnus (Reinhed), som han heter, är ICA handlare här i centrum. Jag frågade honom om han kunde sponsra mig lite och efter det har vi utvecklat det samarbetet, berättar Nóra Brgles när vi slår os ner på cafét i ishallen samtidigt som Reinhed själv går ner i omklädningsrummet för att dra på sig hockeyutrustningen.
— Jag får lite mål och assistpengar i sponsring av honom. Förra året bestämde vi att vi skulle köra hockeyträningar också. Han hade varit och kollat på några av våra matcher, men han har själv aldrig spelat. Så förra året fick vi gå och handla lite hockeyutrustning till honom.

Magnus Reinhed och Nóra Brgles. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur ofta tränar ni tillsammans?
— Förra året körde vi två gånger i veckan på is. Nu kör vi en gång i veckan plus tre pass på gymmet. Jag tycker det är jätteroligt och helt fantastiskt.
— Han sponsrar inte bara mig utan han sponsrar hela laget. Han började sponsra oss redan förra året med lite frukt och sådant innan matcherna. Det kanske är andra saker också, men vad är jag inte helt säker.

Du är utbildat till personlig tränare, hur kommer det sig att du ville satsa på det yrket?
— Jag har alltid velat vara tränare så jag tänkte för fyra år sedan att jag borde jobba med något som jag tycker om.
— Jag gick utbildningen och sedan har jag börjat jobba som ”PT”. Det är verkligen kul att hjälpa människor att uppnå sina mål samtidigt som jag själv gillar att träna, säger Brgles med ett leende innan hon fortsätter:
— Det är även lite lättare att jobba som ”PT” eftersom jag då har möjligheten att åka bort ibland då jag kan välja själv när jag vill jobba. Exempelvis ska jag åka hem till Ungern på träningsläger nästa vecka och spela tre matcher, mot Danmark, Sydkorea och Frankrike. Då låter min chef på Actic mig åka i väg på det, vilket är jättebra. Samma sak är det då vi i SDE har matcher. Då får jag gå lite tidigare och så vidare.

DRÖMMER OM ATT FÅ TRÄNA ELITIDROTTARE

Nóra Brgles har fått intresseanmälan från Ungens U16-landslag att bli fystränare där. I framtiden hoppas hon också att just kunna jobba inom idrotten med att utveckla dom fysiska bitarna för idrottskvinnor och idrottsmän.
— Det skulle jag kunna tänka mig. Min största dröm är att få träna elitidrottare. Det behöver inte vara inom hockeyn och det spelar ingen roll om det är inom lagsporter eller individuellt, kanske någon eller några som satsar på OS.

Som hockeyspelare har Brgles i Sverige spelat för Växjö, Västerås, Ormsta, AIK, Segeltorp och nu alltså SDE Hockey. Men allt började hemma i Ungern.
— Jag har spelat överallt (skratt). Jag började spela då jag var 14 år, alltså ganska sent. När jag var 16 år blev jag uttagen till landslaget. Ett år senare fick min kompis, Kitti Trencsényi, från Ungern frågan från Växjö om att spela här i Sverige. Dom frågade henne om hon kände några forwards som också ville spela där. Hon nämnde mitt och Zofia Jókais, som nu spelar i Luleå, namn. Vi var på try-out och fick efter det stanna och gå på deras hockeygymnasium.

Ungern är ett fotbollsland, varför valde du hockeyn?
— I min hemstad fanns det bästa hockeylaget i hela Ungern. Jag brukade kolla på deras matcher och blev lite sugen på att börja spela.
— Jag har aldrig spelat fotboll, men däremot har jag tävlingssimmat fram till det jag var 13-14 år. Efter jag slutat simma tänkte jag att jag måste börja med någon annan idrott och då blev jag kär i hockeyn.

Varför slutade du simma?
– Det blev lite tråkigt att bara simma fram och tillbaka hela tiden, skrattar Brgles.

ERIKA HOLST BETYDDE MYCKET

En spelare som har kommit att betyda mycket för Nóra Brgles är Erika Holst.
— Det var i Segeltorp och att få spela med henne betydde jättemycket för mig. Jag kommer ihåg när jag kollade på OS 2006 på TV att jag tänkte att ”fan vad bra dom är”. Jag kunde då inte ens drömma om att jag skulle få spela mot dom.
— Erika var verkligen en förebild och under tiden i Segeltorp peppade hon oss verkligen. Sedan körde hon extra fys och så vidare så hon betydde mycket både på och vid sidan av isen.

Varför hittar vi dig i SDE Hockey numera?
— Jag spelade i Segeltorp som sedan blev Djurgården. Jag hade kunnat stanna kvar och spela Division 1-matcher i Segeltorp och sedan kanske få byta fram och tillbaka till Djurgården.
— Nu ville jag spela i SDHL och därför bytte jag också till SDE. Men jag tränade faktiskt med Djurgården fram till det att den säsongen (2014/15) började. Sedan sa dom att det här med Segeltorp…
— Jag hade spelat i Ormsta (Idag: SDE Hockey) tidigare och har hela tiden haft kontakt med dom. SDE hade frågat tidigare också om jag ville komma dit. Jag har alltid sagt nej men nu kändes det rätt.

Känns det lite speciellt att idag möta Djurgården?
— (Skratt) Ja, jag vill göra mål på Djurgården och visa att dom hade fel.

FÅTT KVALA VARJE ÅR

SDE Hockey har sedan deras inträde i SDHL säsongen 2014/15 legat i botten av serien och har fått kvala för att hålla sig kvar.
— Det har varit ganska slitigt och man får kämpa både fysiskt och psykiskt eftersom det inte är så kul att förlora så pass mycket. Jag tycker ändå att vi har ett bättre lag den här säsongen jämfört med tidigare säsonger.

Nóra Brgles. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad är det som gör att ni är bättre den här säsongen?
— Vi har, som sagt var, ett bättre lag och dessutom har vi spelat ihop oss mer sedan förra säsongen. Vi har fått ihop laget bra redan nu, men jag tror att det kommer att bli ännu bättre.

ÅTTA NATIONER

I skrivande stund har SDE Hockey nio svenska spelare och inte mindre än elva utländska spelare i sin laguppställning. Trots att det är spelare från åtta nationer tycker Nóra Brgles att det fungerar bra.
— Jag tycker att det fungerar bra. Vi hade en regel tidigare att vi bara fick prata engelska i omklädningsrummet. Dessutom är ju tränaren (Maggie Lichfiel Medd) kanadensiska.
— Ibland bli det ändå att vi pratar på vårt eget språk. Det är ju en ungersk spelare till hos oss, Lili Pintér, och det händer att vi pratar ungerska ibland, säger Brgles med ett skratt.

Hur snabbt lärde du dig själv att prata svenska?
— Första året kunde jag ingenting. Andra året förstod jag, men jag vågade inte prata svenska. Tredje året var jag i AIK och då tvingade dom mig att börja prata svenska och det var jättebra. Dessutom gick jag på gymnasiet då och där var allting på svenska så att jag har lärt mig svenska har betytt jättemycket för mig.

Undviker äntligen SDE Hockey kval den här säsongen?
— Ja, det tror jag. Jag tror stenhårt på laget. Det är bara hårt jobb som gäller och vi kommer ha två lag efter oss när serien är slut.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch