Mattias Karlsson.
SHL

”Kolan” har koll på pulsen – och vill se Per Ledin i SHL: ”Skulle dra 500 pers mer till hallen”

ANNONS

Han har passerat 30-strecket och nu har tankarna på hur man kan hålla koll på träningen och därmed nå bättre resultat börjat komma. Därför har Karlskronas back Mattias Karlsson börjat mäta och registrera sin puls under träningar och matcher.
— Jag blir liksom inte snabbare, så det gäller på något sätt att man hittar ett sätt att träna som passar, berättar han för hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är torsdagskväll och Karlskrona har just förlorat mot HV71 i Kinnarps Arena. Stämningen i korridoren där bortalaget håller till är dämpad och spelarna återhämtar sig efter matchen genom att cykla eller jogga ner.

Backen Mattias Karlsson har precis gett en intervju där han gett sin syn på matchen som nyss varit och börjar så sakteliga gå iväg när hockeysverige.se hinner ikapp honom. Det vi vill prata om är den här tweeten som Karlsson lade ut för en vecka sedan:

https://twitter.com/MK850415/status/921368061101395968

— Under försäsongen investerade klubben i pulsklockor och jag började nörda ner mig lite i det där. Jag tycker att det är väldigt intressant, inleder Mattias Karlsson samtalet med hockeysverige.se.

Det är inte första gången Mattias Karlsson använder pulsklockan. På försäsongen 2015, innan han åkte till KHL och Severstal Cherepovets, kom den till nytta.
— Jag tränade mycket på egen hand och då var pulsklockan till väldigt stor hjälp för att se att träningen doserades rätt.
— Därav fick jag förnyat intresse nu när vi fick nya pulsklockor. Sen tänkte jag: ”Varför bara nöja sig att köra den på barmark?” Jag tog med den till isen också och till en början var det bara för att se vad skillnaden var, en isträning kontra ett löppass till exempel. Eller en match kontra en isträning.

ADRENALINET KICKAR IN

Han berättar att han sett stora skillnader på pulsnivån när det handlar om träning jämfört med match.
— Nästan alla byten jag gör så ligger jag över 90 procent av min maxpuls. På träning, oavsett vilken övning, så är det svårt att komma över 90.
— Jag tror någonstans att mycket ligger i att adrenalinet kickar in på matcherna. Det gör att pulsen rusar iväg.

Det märks att Mattias Karlsson är påläst i ämnet. Han slänger sig med termer och procentsatser som för en helt oinvigd är omöjliga att hänga med i. Han inleder ett resonemang om laktatmätning, alltså hur mycket mjölksyra man drar på sig och klubben har genomfört mätningar på alla spelare där det under tiden på testcykeln togs blodprov.

Mattias Karlssons test visade att han aldrig, eller mycket sällan, drar på sig mer än 50 procent mjölksyra. Lätt för att återhämta sig mellan bytena med andra ord.
— Jag ligger på runt minuter ungefär från det att jag kliver in i båset till att min puls är nere på 70 procent igen. Det är ganska positivt. Om jag till exempel har spelat vartannat byte, rimligtvis då har ju pulsen hunnit gå ner så man inte kliver på isen igen med 85 procent och håller på och spy, säger han och skrattar.
Du verkar väldigt intresserad av hur kroppen funkar?
— Jag tycker det är kul och sen så börjar jag bli äldre. Jag måste träna på ett bra sätt och det kommer så många unga, bra spelare nu som är så skickliga, snabba och allting. Jag blir liksom inte snabbare, så det gäller på något sätt att man hittar ett sätt att träna som passar. Alla de här grejerna är intressanta och jag vill väldigt gärna lära mig.

FÅTT STOR HJÄLP AV MIRO OCH NANNE

Karlskronas fystränare heter Miro Zalar, före detta stavhoppare. Han tar hjälp av Nanne Olsson, som bland annat jobbar för handbollslandslaget.
— De är väldigt duktiga på det här och vet extremt mycket. Jag har fått all info från dem vad som är bra, vad som är dåligt och så vidare, berättar Mattias Karlsson.
— Jag pratade med dem och frågade om det var okej att jag delade det här på sociala medier för vi kanske skulle kunna få någon annan syn på det med. Folk som har en åsikt, det är kul att lyssna eftersom det finns så mycket data nu och det kommer finnas fyra gånger så mycket när säsongen är slut.

Mattias Karlsson visar upp sin smartphone där han är i full färd med att ladda in pulsklockans resultat från senaste matchen i en app. Han fortsätter sitt resonemang om pulsmätningen.
— Det är mer vetenskapssyfte och försöka lära mig själv. Har jag en hel säsong dokumenterad så kanske man kan gå tillbaka och titta nästa säsong till exempel… ”Varför är det så här just nu?” Då kan man gå tillbaka och titta på året innan. Det kanske finns samband till att pulsen sticker och varför den inte gör det?
— Generellt tycker jag, jag har i alla fall inte sett det någonstans att man har dokumentation på match och träning gällande det här. Det är därför jag sparar allting, berättar Karlsson.

VILL SE LEDIN I SHL

Per Ledin är en annan spelare som tar stort ansvar för sin träning. Ledin och Karlsson är vänner och har tidigare varit lagkamrater i HV71. Kompisen fyller 40 nästa år och är just nu klubblös.
— Han är extrem och det är därför han fortfarande kan spela, för att han tränar bra. Nu har han ju tyvärr inget lag, men jag skulle älska att se honom i SHL igen.
Karlskrona?
— Ja, varför inte? Han ensam skulle dra 500 pers mer till hallen, bara genom att ha honom i laguppställningen. Men jag gillar bara själva auran kring Per Ledin för det finns så mycket mer än bara hockeyspelaren.

Per Ledin. Foto: Bildbyrån

Att Mattias Karlsson skulle hålla på lika länge som Ledin har han svårt att tro.
— Jag är 1.90 lång och väger 105 kilo. Det är nog tveksamt att jag kan hålla till jag är 40.
32-åringen berättar att han ser det som troligt att han måste lägga om sin träning ju äldre han blir. Dessutom gå ner i vikt.
— Det är tungt att bära på, det är tungt att springa på sommaren. Men jag tycker att så länge det funkar och så länge jag hänger med så ser jag själv inget problem med att vara stor. Sen får det inte gå till överdrift såklart, men jag är i bättre form nu än vad jag varit tidigare i min karriär.

KONTRAKTET GÅR UT I VÅR

Mattias Karlsson gör sin andra säsong i Karlskrona, dit han kom efter KHL-säsongen 2015/2016. Kontraktet går ut i vår och han säger själv att han inte vet någonting om nästa säsong.
— Jag har verkligen ingen aning, skrattar han..
— Jag… Vi ska jag säga, vi är ändå fem stycken i familjen. Vi får ta oss en funderare, så det är jättesvårt att säga. Först och främst ska ju någon vilja ha en, så vi får se. Jag har inte jättebråttom.
På tal om bråttom, siktar du på att hinna med bussen idag?
— Ja, det hade varit bra. Så vi måste nog sluta snart, säger Mattias Karlsson med ett jättegarv.

Det var den 26 september, efter lagens föregående möte i Jönköping, som Karlskronas Mattias Karlsson och Joseph Jonsson glömdes kvar efter att spelarbussen haft bråttom från arenan.

För den som är intresserad kan man gå in på polar.com och följa Mattias Karlsson. Alla som skapar ett konto där kan ta del av hans information.
— All min data ligger där. Alla mina träningspass och alla mina matcher, berättar backen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL