Robin Kovacs.
SHL

Valde bort storstaden för lugnet: ”Ville komma ifrån Stockholm och bara kunna fokusera på hockeyn”

ANNONS

Säsongen inleddes med ett rivet kontrakt med New York Rangers. Robin Kovacs valde att flytta hem till Sverige för spel i Luleå för att hitta tillbaka till toppen. Men målet är tydligt: han ska tillbaka till NHL.
– Mitt mål är fortfarande NHL, så länge jag tränar på bra och spelar bra så finns det absolut möjligheter, säger han till hockeysverige.se.

Robin Kovacs är född och uppvuxen i Stockholm och representerade AIK i stort sett hela juniorkarriären. Efter två säsonger med AIK:s A-lag belönades han med ett NHL-kontrakt med New York Rangers. Det efter att ha vunnit Guldgallret, pris till HockeyAllsvenskans bästa junior, två år i rad.

VALDE BORT STORSTADEN

Något spel i NHL blev det inte för 20-åringen. När han dessutom var med om en tragisk händelse där hans bästa vän omkom i en bilolycka, var valet enkelt.
– Jag kände att det var rätt val efter allt som jag gått igenom. Det kändes bra att komma hem till Sverige, hitta lugnet, fokusera på hockeyn.
Varför blev det just Luleå?
– Jag fick en bra känsla av dom, en mindre stad, det var också en del i det. Kunna komma ifrån Stockholm och storstaden och bara kunna fokusera på hockeyn till hundra procent.
Hur tycker du att första tiden i Luleå har varit?
– Det har varit bra, dom har tagit emot mig jättebra. Sen hockeymässigt tycker jag också att det har gått bra. Jag har spelat sju matcher och har en bra känsla i kroppen. Vi är ett härligt gäng och ett bra lag och jag tror det kommer bli riktigt bra.


Foto: Getty Images

”EN AV DOM BÄSTA KEDJORNA I SHL”

Kovacs beskriver sig själv som en offensiv spelare med bra målsinne och stark skridskoåkning. Han har inlett säsongen tillsammans med skjutglade Patrick Cehlin och passningsgeniet Niklas Olausson. En kedja han håller väldigt högt.
– Jag tycker samarbetet har funkat bra. Det tog ett tag att komma in matchtempot för min del. Men för varje match som går så blir det bättre och bättre. Så länge vi kör hårt och hittar varandra och har en bra kemi så tror jag absolut vi kan vara en av dom bästa kedjorna i SHL. Bara vi får igång det så kan vi bli livsfarliga. Det såg man i sista matchen mot Rögle. Vi börjar hitta varandra på isen.
Vad har ni för mål i Luleå med säsongen?
– Det är självklart att ta sig till slutspel. Komma så högt upp som möjligt. Nu har jag kommit in här efter några matcher, men mitt mål är att hjälpa laget till vinster, sen får man se hur långt det går. Men jag ska inte sticka under stolen att ett SM-guld vore roligt och det tror jag att vi är kapabla till. Så länge alla tror på det.

VILL KOMMA TILLBAKA TILL TOPPEN

Trots en mindre lyckad säsong i AHL, där Robin skrapade ihop tolv poäng på 72 matcher, lärde han sig ändå något av tiden i Nordamerika.
– Man lärde sig mycket. Hur det var där borta, den amerikanska mentaliteten, hur dom ser på hockey, allting sånt. Det var självklart lärorikt. Men jag tyckte för min egen del att det var bättre att komma hem.
Vad har du för framtidsmål?
– Just nu är det komma tillbaka till toppen, kunna spela bra och hjälpa laget. Nu har jag två år med Luleå där jag kan försöka hitta tillbaka till sig själv och till toppen där jag en gång varit. Vad som kommer efter det får man se. Mitt mål är fortfarande NHL, så länge jag tränar på bra och spelar bra så finns det absolut möjligheter.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch