Alexander Wennberg.
Vägen till toppen

Svenske NHL-stjärnan om TV-pucken: ”Mitt värsta hockeyminne någonsin”

ANNONS

I dag avgörs TV-pucken i Göteborg, ett stort ögonblick för många 15-åriga hockeyspelare med drömmar om en glimrande framtid i sporten. Men TV-pucken behöver inte betyda speciellt mycket i det stora hela. Det är den svenske NHL-stjärnan Alexander Wennberg ett bevis på.
– Jag kommer ihåg hur jag såg alla jag hade tränat och spela med vinna guld och fira och jag fick sitta på sidan och titta på, berättar han för Camilla Enström i podcasten Vägen till toppen.

VÄGEN TILL TOPPEN PRESENTERAS I SAMARBETE MED BAUER

Alexander Wennberg är en av de mest spännande unga svenska stjärnorna i NHL. 23-åringen draftades av Columbus Blue Jackets i första rundan 2013 och debuterade i NHL året därpå. I fjol svarade han för 59 poäng och belönades med ett sexårskontrakt värt 235 miljoner kronor.

Men resan till NHL har inte varit så spikrak som man kanske skulle kunna tro. I podcasten Vägen till toppen, som presenteras av Bauer och hockeynews.se, berättar han för Camilla Enström om hur han gick miste om möjligheten att delta i TV-pucken på grund av en skada.
– Det var en av de tuffare tiderna i hockeyn. Jag hade precis kommit med i laget till TV-pucken och det var två veckor innan vi skulle spela. Då åkte jag på en tackling på en träning och nyckelbenet hoppar från fästet.

Trots att han bröt nyckelbenet och hindrades från spel i TV-pucken följde han med laget till Norrköping, där Stockholm erövrade titeln efter en finalseger med 1–0 mot Skåne. För Wennberg var det ingen positiv upplevelse.

”DET TOG VÄLDIGT HÅRT”

– Det är mitt värsta hockeyminne någonsin när de vinner guld och jag får inte hänga med ut på isen, utan får sitta och vänta på att de är klara. Jag kommer ihåg hur jag såg alla jag hade tränat och spela med vinna guld och fira och jag fick sitta på sidan och titta på. Det tog väldigt hårt som ung och hur man alltid har drömt om att vinna någonting, berättar han i podden.

För den unge Alexander Wennberg innebar bakslaget att han flög lite under radarn. TV-pucken är en turnering som ger eko och missar man den riskerar man att bli bortglömd.
– Jag var ung, kom från en liten klubb (Boo IF) och kände att min chans att visa upp mig försvann lite grann. Det var tufft. Jag fick jobba lite i uppförsbacke efter det för att visa vem jag var och komma in på hockeygymnasiet, säger Wennberg som ändå ser att det här gynnade honom i långa loppet.
– I efterhand tror jag att det har gjort att man har blivit mer motiverad och att man känner att man jobbar ännu hårdare, för man kände att man jagade hela tiden.

Med tiden kom också insikten att ingenting är kört bara för att man missar TV-pucken.
– TV-pucken är jättestort, men det är inte då man ska vara som bäst. Även fast man drömde om det då måste man lägga undan och fokusera på större mål i livet, säger Wennberg.

Camilla Enströms intervju med Alexander Wennberg finns tillgänglig på iTunesAcast och alla andra större podcast-plattformar. Eller här:

 

Dessutom kan du vara med och buda på en signerad matchtröja från Alexander Wennberg. Alla intäkter från auktionen kommer att gå oavkortat till Enströms och Bauer Hockeys insamling, vars syfte är att stötta en person eller förening i deras idrottsutövande:
https://www.tradera.com/item/2937/294410579/signerad-matchtroja-fran-columbus-stjarncenter-alexander-wennberg

Tidigare avsnitt av Vägen till toppen:
Henrik Lundqvist
* Elias Lindholm

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL