• Publicerat 5 november, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Johan Pennerborn. Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN

Han hade noll erfarenhet som huvudcoach i SHL. Men det var inget som skrämde Johan Pennerborn. Färjestads nya tränare har så här långt gjort succé. 
– Det är fortsatt samma 1800 kvadratmeter där ute, säger han till hockeysverige.se. 

Färjestad byggde om rejält efter förra säsongen. Resultaten de senaste åren har inte alls speglat målsättningarna. Klubben valde att i mångt och mycket att göra en totalrenovering på ledarsidan. En hel del gamla trotjänare tackade för sig i FBK. Sportchefen Håkan Loob valde att lämna sitt uppdrag och föreningen gick skilda vägar med dåvarande huvudtränaren Leif Carlsson . På sportchefsrollen heter efterträdaren Peter Jakobsson och på posten som huvudtränare valde FBK att ta in Johan Pennerborn. En coach som vid det tillfället endast hade ett års erfarenhet av SHL.
– Men jag var med förra året i alla fall. Ett år som assisterande. Sedan har jag jobbat med ishockey egentligen hela mitt liv. Och jag har jobbat med människor. Människor med problematik. Jag har stor erfarenhet av att leda människor.

Men med ett huvuduppdrag för Grums i HockeyEttan som största merit var det nog en hel del som tvivlade på att Pennerborn var rätt man att styra spakarna i FBK.
– Jag har alltid haft huvudtränaruppdrag när jag har varit tränare. Förutom i fjol då.
– Det är fortsatt samma 1800 kvm där ute. Pucken är svart, klubborna är där och skridskorna och kroppen också.

”JAG STÅR KVAR MED BÄGGE FÖTTERNA PÅ JORDEN”

Om det var några som tvivlade från början är det nog ganska få som gör det nu. Karlstad-laget har fått en kanonstart och man kan minst sagt säga att Pennerborn har gjort succé. I skrivande stund ligger laget på andra plats i tabellen med 36 poäng efter 17 spelade matcher.
– Vi har sagt att vi ska ha en rak enkel struktur i vårt arbetssätt både på och utanför isen. Den har vi byggt upp redan i våras och planen vi satte då den följer vi. Men det är långt kvar påpekar han och förklarar sitt framgångsrecept.
– Jag har flera bra kollegor runt om mig som göt ett jättebra jobb. Jag leder genom att fördela arbete. Både genom att leda spelare och kollegor.

Trots framgångarna verkar han ta det hela med ro. Johan Pennerborn ger ett väldigt stabilt intryck.
– Min natur är ganska lågmäld. Jag står kvar med bägge fötterna på jorden. Jag tror att det finns en anledning till att jag har fått det här uppdraget.