Magnus Hellberg.
Nyheter

Succéstart i den nya kinesiska klubben – då ringde Tre Kronor: ”Drömt om sedan jag var liten”

ANNONS

Fem säsonger i Nordamerika fick räcka för Magnus Hellberg. Men målvakten flyttade inte hem. Istället drog han till KHL och spel i det kinesiska laget Kunlun Red Star. Ett val som än så länge har varit en succé, men också ett stort äventyr i en helt ny kultur. För hockeysverige.se berättar Hellberg om första tiden och om drömbeskedet – 26-åringen är för första gången uttagen i Tre Kronor.
– När de ringde och sa att jag var uttagen till Karjala Cup kändes det otroligt roligt.

Inför årets säsong valde Magnus Hellberg att lämna livet i Nordamerika och New York Rangers organisation för Kina. Efter fem säsonger med mestadels spel i AHL var det nu en dags för en flytt. Målvakten skrev på för kinesiska Kunlun Red Star som spelar i KHL.

Valet av flytt har också blivit mycket lyckosamt för 26-åringen från Uppsala. Dels har han hyllats för sitt målvaktsspel i den ryska högstaligan, men dessutom sätter han sig i eftermiddag på flyget hem till Sverige för att debutera i Tre Kronor.
– Jag tycker att jag kom in i spelet bra från start och säsongsinledningen har varit väldigt spännande. Dessutom har det gått ganska bra så jag har inget att klaga på direkt, säger Magnus Hellberg när hockeysverige.se når honom i Shanghai mitt i packningen för hemresan till Arlanda.
– Sedan finns det saker som jag behöver jobba på hela tiden för att bli bättre. Då menar jag både för mig som individ och oss i Kunlun som lag. Vi har haft lite svårt att göra mål på senaste tiden, men vi krigar på. Jag tror fortfarande att vi är på slutspelsplats, vilket också är vårt första mål för säsongen.

Det talas om att Hellberg aldrig tidigare har spelat ett bättre målvaktsspel, men vad det som gett honom det här lyftet har han själv svårt att sätta fingret på.
– Jag har svårt att lyfta fram något konkret, men jag kände att jag utvecklades enormt mycket under mina fem säsonger i Nordamerika. Jag hade en bra grund att stå på redan då jag kom till USA genom mitt samarbete med Micce Andreasson.
– Sedan var jag självklart tvungen att utveckla andra kvalitéer borta i USA. Spelarna gick mycket hårdare på mål och det var mycket renare skott. Det gjorde att jag var tvungen att bli snabbare i fotarbetet samtidigt som jag tränade extremt mycket på klubbtekniken. Jag tror att spelet i USA har gynnat mig mycket då jag kom tillbaka till europeisk hockey.
– Jag tänkte nog att det skulle vara en stor omställning då jag kom hit, men jag tycker att jag anpassat mig bra och känner mig stabil. Jag försöker också prata mycket med backarna samtidigt som vi har ett bra defensivt spel i grunden.


Magnus Hellberg (höger) byter några ord med tidigare lagkamraten ”Henke”.
Foto: imago sport

”NU HAR VI DESSUTOM EN LITEN HUND HÄR SOM VI RÄDDADE FRÅN GATAN”

Hur upplever du hockeymiljön i Kina och hur trivs du vid sidan av i Shanghai?
– Jag och min flickvän bor i Shanghai och vi trivs extremt bra. Lite nervös var jag ändå innan, men Shanghai är en riktigt cool stad. Däremot är det ingen vidare hockeystad. Jag skulle säga att det är lite New York-stuk på den.
– Vi bor mitt i smeten bland alla shopping-center och nu har vi dessutom en liten hund här också som vi räddade från gatan…

Hur menar du nu? 
– Det var alltså en ‘gat-hund’ och vi tror att det är en blandning av Labrador och Bordercollie. Han är fem månader och jättesöt. Han heter för övrigt Rubert.
– Vi kom i kontakt med en organisation som räddar hundar från gatan och det finns verkligen jättemycket gatuhundar här. På den vägen var det.

Ska ni även ta med er Rubert hem till Sverige efter säsongen?
– Vi har planer på det. Det började med att vi var fosterhem för honom, men nu har man börjat pratat om att vi ska adoptera honom.
– Det blir många promenader eftersom vi går ut med honom ganska ofta. En gång på morgonen, en gång efter träningen, men även ytterligare ett par gånger på eftermiddagen. Jag kan ju också säga att det var min flickvän som övertalade mig, säger Hellberg med ett skratt.

”KINA ÄR ETT COOLT LAND”

Nu är Magnus Hellberg inte ensam svensk i Kunlun utan i laget spelar även Andreas Thuresson.
– Det bor över 20 miljoner människor i den här staden så det finns alltid någonting att göra. Thuresson har sin familj och sin lilla son. Dom har självklart fullt upp med det.
– Nu när vi reser så mycket, vi kan vara borta två veckor och då vi kommer hem, eftersom det är ett så intensivt schema, orkar man inte göra så mycket. Jag tar det oftast lugnt och försöker återhämta mig så mycket som möjligt. Oftast blir det att vi shoppar lite och går ut och äter god mat på kvällarna.
– Vi har även turistat lite, åkt runt till några tempel och så vidare. Kina är ett coolt land eftersom det finns så pass mycket historiska turistattraktioner att se på här. Det är faktiskt över förväntan att spela hockey och bo här i Kina.

Är det mycket folk på matcherna?
– Blandat. Ibland kan vi ha hyfsat men ibland kanske det bara är 4000…
– Det är att ta i, inflikar Magnus flickvän Emma.
– Haha… Okej, vi säger 3000, kontrar Magnus med. Om jag jämför med i början av säsongen så växer intresset.
– Sedan är det mycket svenskar i Shanghai så vi ska faktiskt dra ihop ett litet event. Volvo, Scania och så vidare, det är många svenska företag här. Så vi ska som sagt dra ihop ett event för 60 svenskar som ska få komma och kolla på matchen mot St. Petersburg den 18:e november. Vi försöker med andra ord promota hockeyn lite själva också.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”NÅGONTING JAG DRÖMT OM SEDAN JAG VAR LITEN”

I förra veckan fick Magnus Hellberg ett samtal som han drömt om länge att få. Han fick besked om att han var kallad till spel med Tre Kronor i Karjala Cup.
– Det var speciellt och någonting jag har drömt om sedan jag var liten. Då jag spelade i Almtuna hoppades jag på att komma med till JVM på något hörn. Nu gjorde jag inte det, men sedan dess har det varit att jag verkligen vill spela i landslaget.
– Innan den här säsongen kände jag att det fanns en stor chans att komma med i landslaget om jag spelar bra, så Tre Kronor är absolut något jag har haft i tankarna. När dom sedan ringde och sa att jag var uttagen till Karjala Cup kändes det otroligt roligt.

Är det bara roligt att komma med eller känner du också en press att du måste leverera direkt?
– Klart att det är en press, men jag tror att jag sätter den största pressen på mig själv. Nu har jag blivit uttagen och känner att jag har fått in en fot i landslaget så det är nu jag ska visa vad jag kan prestera
– Det är OS-säsong och jag har jag har såklart chans att komma med dit, men det är ingenting jag funderar på nu. Nu är jag otroligt laddad för att vara med grabbarna i Karjala Cup och bara att få dra på sig landslagströjan är… (Hellberg tystnar lite innan han fortsätter) galet. Det är något jag verkligen ser fram emot.

Ett bra Karjala Cup innebär ändå att du har chansen att komma med till OS, finns inte det ändå någonstans i tankarna?
– OS skulle vara… Jag känner att jag nu ska ta ett steg i taget. Självklart vet jag att slutdestinationen på den här resan kan vara OS. Det skulle givetvis vara hur häftigt som helst att få uppleva det och att få spela hem ett guld till Tre Kronor.
– Nu njuter jag av det här. Jag åker till Karjala Cup för att visa framfötterna och visa vad jag står för som målvakt och person. Sedan är det upp till tränarna och ta beslutet vad dom tycker i slutändan. Att få sätta på mig landslagströjan är väldigt stort för mig och något jag värderar väldigt högt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch