Marcus Björk
Nyheter

Spelade i Hockeyettan i fjol – nu toppar han backarnas poängliga i allsvenskan: ”En spelare som vill göra poäng”

ANNONS

I fjol spelade Oskarshamns Marcus Björk i Hockeyettan. Nu toppar 19-åringen backarnas poängliga i HockeyAllsvenskan. Men han siktar ännu högre.
– Nästa mål är SHL, men självklart har jag mål högre än det också, säger han till hockeysverige.se.

Inför den här säsongen värvade IK Oskarshamn från Asplöven i Hockeyettan. Per Kenttä har huserat som sportchef i Asplöven de senaste sex åren. I samband med flytten till Oskarshamn tog han med sig Marcus Björk.
Jag fick mycket förtroende i Asplöven. Det var ett lag som ville ta steget upp till HockeyAllsvenskan. Sedan blev Per Kenttä klar för Oskarshamn. Han kände väl att jag spelade bra och ville få med mig hit, säger Björk.

”RÄTT KLIV ATT TA”

Under fjolårssäsongen blev det 15 poäng på 27 matcher för 19-åringen. På de 15 inledande matcherna den här säsongen har han stått för 14 poäng, vilket tar honom högst upp bland backarna i poängligan.
– Poäng är självklart jätteroligt att göra. Jag är en spelare som vill göra poäng. Jag har fått förtroende av tränaren så det är jätteroligt. Jag känner att klivet till HockeyAllsvenskan var rätt att ta till den här säsongen och jag känner att jag har fortsatt utvecklas.

Marcus är född och uppvuxen i Umeå och spelade i Björklöven fram till U16. Därefter bar det av till Luleå för hockeygymnasium i tre år. Efter gymnasiet testade han på lyckan i den amerikanska juniorligan USHL.
– Det var riktigt roligt. Självklart lite nervöst att åka över till USA, men det var riktigt nyttigt att spela där. Tyvärr blev det en ganska kort tid där, men jag tar med mig mycket från både på och utanför isen. Sedan skedde det en trejd inom laget, så jag bestämde mig för att flytta hem. Då var asplöven intresserade och det kändes som det bästa valet för mig.

Hörde inte Björklöven av sig eftersom du som kommer från Umeå?
 Det blev ganska hastigt att Oskarshamn var intresserade. Jag hörde inget från Björklöven, men jag visste att det fanns ett intresse. Kenttä vara helt enkelt snabbare.

Oskarhamn slutade i fjol på en niondeplats i HockeyAllsvenskan. Den här säsongen har börjat betydligt bättre och laget ligger tvåa i tabellen med endast Timrå framför sig.

Hur kommer det sig att ni fått en så pass bra start på säsongen?
– Självklart beror det mycket på att vi är ett skönt lag, sköna grabbar, vi är en bra grupp. Vi har hjälpt varandra med alla nya spelare och har en bra lagsammanhållning. Sedan har vi självklart tränat hårt på sommarfysen. Men den största delen är att man kommer in väldigt bra i laget från början. Vi följer även ett spelsystem som vi har som vi tror på stenhårt, så det känns jättebra.

Hur ser du på era chanser med Oskarshamn i år?
– Jag tror vi kan gå riktigt långt om vi fortsätter på det spår vi är på. Det är en lång och jämn säsong så det gäller att träna hårt.

Marcus Björk och Rögles Linus Sandin.                                                FOTO: Bildbyrån/Suvad Mrkonjic

Var tanken att du skulle gå direkt in i laget och producera som du gjort, eller hur gick snacket med ledningen?
– Det var inget större snack. Vi var ett ganska nytt lag från början. Så det gäller att visa från början vad man kunde. Som jag sa så fick jag mycket förtroende i början så då vara det bara att ta chansen och visa upp sig.

FÅR VANDRA DEN LÅNGA VÄGEN TILL NHL

Den 191 centimeter långe och 93 kilo tunge backen är inte inte draftad av något NHL-lag. Han kommer i stället få gå den långa vägen för att få chansen att spela i världens bästa ligan. Men det är inget han ser negativt på.
– Jag har tänkt mycket på att jag får ta den längre vägen. Det är bara bra för mig. När jag fick året i division 1 så hjälpte det mig bara. Den längre vägen tror jag inte är så tokig för min del.

Han beskriver sig själv som en offensiv spelare med bra skott och bra förstapass och med storleken som främsta egenskap. Det nuvarande kontraktet med Oskarshamn sträcker sig till säsongen 2018/19, vad som händer sedan låter han vara osagt. 
 Jag har inte hört något än utan det är Oskarshamn som gäller. Jag har ett år till på kontraktet. Självklart har jag mina mål som jag strävar efter, nästa mål SHL, att kunna visa sig där. Sedan har jag väl fler mål högre upp, NHL det vill säga.

Du som spelat i Luleås juniorverksamhet, är det där du vill spela senare också?
 Jag har inget speciellt val. Men självklart känner jag till Luleå. Jag har bott där i tre år och känner stan och vet vad Luleå Hockey går för. 

Björn Oldéen på C More rankade nyligen HockeyAllsvenskans mest värdefulla spelare. Unge Björk placerades då som femma på den listan.
– Det visste jag inte ens om. Men det är självklart roligt, man vill ju verkligen visa upp sig så mycket som möjligt och vara så bra som möjligt. Man vill ju bli bättre varje dag, så det är otroligt roligt att man får uppmärksamhet. Det boostar ens självförtroende. Men man får inte sväva iväg utan fortsätta träna hårt och vilja utvecklas.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL