Tindra Holm
SDHL 1

Skellefteås damsatsning – en nyckel i superlöftets utveckling: ”Får väldigt bra förutsättningar”

ANNONS

Hon har redan hållit nollan i SDHL. Hon har dessutom tagits ut till TV-pucken. 16-åriga Tindra Holm spås bli nästa svenska målvaktsstjärna. Hockeysverige.se träffade supertalangen.

UPPLANDS-VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tindra Holm är en av Sveriges mest lovande målvakter. Bara 16 år gammal har hon redan debuterat i SDHL och även fått chansen som back-up målvakt i TV-pucken. Trots att många klubbar i SDHL gärna sett henne i sitt lag redan den här säsongen har hon valt att stanna hemma i Skellefteå för att spela och träna med klubbens nystartade Division 1-lag.

Pappa är Krister Holm som så sent som säsongen 1997/98 var en av två Skellefteåmålvakter i Division 1 (dagen Hockeyallsvenskan), så Tindra har en del att brås på.
– Undermedvetet, att jag såg upp till honom, så kanske det påverkade att jag blev målvakt. Det var aldrig så att han sa ”jag tycker du ska bli målvakt” utan jag valde att bli det eftersom jag tyckte det var roligast, säger Tindra Holm till hockeysverige.se då vi ses för en intervju på U18-landslagets camp i klassiska Vilundahallen i Upplands-Väsby.
– Från början var det pappa som fick med mig till Tre Kronors hockeyskola. Efter det har jag fortsatt och tyckt att det varit väldigt roligt. Jag får träna hårt samtidigt som jag tycker hockey är en rolig sport. Jag har testat andra sporter också, men hockey är roligast.

Som så många andra idrottstalanger så har Tindra Holm även testat på bland annat fotboll men även en koreansk kampsport.
– Jag spelade fotboll fram till det jag var 14 år. Sedan har jag spelat innebandy men även hållit på med lite Taekwondo…

Taekwondo?
–  Det var inte så länge jag höll på med det, men senare har vi även kört det med laget som fysträning när vi var mindre.

Hur såg dagarna ut efter skolan då du var lite yngre?
– När jag var yngre bodde vi Kåge som ligger en mil utanför Skellefteå. Efter skolan brukade vi vara några stycken som gick hem och åt lite nudlar. Sedan fick vi skjuts till träningen. Vi körde även en del landhockey där.

Förra säsongen fick alltså Tindra Holm, som ensam tjej, vara med och spela TV-pucken.
– Det var kul och väldigt inspirerande. Nu fick jag inte spela någon match utan bara stå i båset, men givetvis blev jag väldigt inspirerad att se dom andra.
– Sedan blev det lite snopet eftersom vi släppte ett mål med en sekund kvar och med det missade vi kvarten. Det är ändå fortfarande ett minne för livet och ett roligt äventyr.

Under matcherna, när du spelar mot killar, tänker du på om det är tjejer eller killar du möter eller hur går tankarna när du jobbar där i målet?
– Jo, men det är såklart det är skillnad. Jag spelar nu både med killar och tjejer och visst blir det en omställning. Det går oftast lite snabbare när man spelar med killar och det känns som dom är lite skickligare. Jag menar att har dom tänkt skjuta på ett visst ställe så går ofta pucken dit. Det innebär också att jag kan läsa skottet bättre.
– Tjejerna här på campen är också riktigt bra, men när det gäller tjejer i allmänhet så gäller det att vara mer fokuserad och kolla på pucken eftersom mycket kan hända på vägen.

Fick du några kommentarer kring att du var ensam tjej bland alla killar i TV-pucken?
– Det var några som kollade på mig undrade  ha ha… Men jag tänkte faktiskt inte mycket på det där. Jag fick säkert någon kommentar också, men jag brydde mig inte.

Förra säsongen fick dessutom Tindra Holm chansen att debutera i SDHL för Luleå i en match mot Djurgården. Det blev ett ganska lyckat inhopp eftersom Luleå vann matchen och Holm höll nollan.
– Dom ringde samma morgon då jag låg och sov, väldigt trött var jag (skratt). Mina föräldrar kom upp och sa att Luleås målvaktstränare, Linda Blomqvist, hade ring och sagt att dom inte hade någon målvakt.
– Matchen var i Malmberget så jag var bara på någon lektion i skolan innan jag var tvungen att åka iväg. Vi käkade lunch i Luleå innan vi åkte upp dit. På uppvärmningen tänkte jag ”hur ska det här gå” eftersom jag inte var van att spela med tjejer. Jag hade ju enbart spelat Stålbucklan, men det gick ganska bra ändå.

Inledningsvis upplevde också att det var en ganska stor omställning att kliva in och spela i SDHL jämfört med att spela med killarna hemma i Skellefteå.
– Ja, på uppvärmningen kändes det så. När jag väl spelade så blev det inte att jag tänkte så mycket på det.

Det fanns också intresse från Luleå att ha kvar Tindra Holm i laget även den här säsongen.
– Jag hade lite kontakt med Luleå, men jag blev kvar hemma eftersom jag fick plats i U16 plus att jag fick träna på skoltid. Då visste jag inte att Skellefteå skulle starta ett damlag, men även om det inte är SDHL får jag väldigt bra träning med killarna samtidigt som jag får utvecklas på ett bra sätt med damerna också.

Hur upplever du den satsningen Skellefteå gör på damhockeyn?
– Jag tycker att den verkar seriös. Vi får väldigt bra förutsättningar så det gäller för oss att vi tar dom också och gör det bästa av chansen.

Är intresset för damhockeyn i Skellefteå stort eller hur upplever du det?
– Jag skulle ändå säga att det är ett ganska stort intresse med tanke på att laget bara har funnits några månader. Bland annat hade vi 650 åskådare på vår senaste hockeymatch då vi mötte ”Löven” (Björklöven). Folk betalar ändå för att komma och se oss.
– Att AIK (Skellefteå) gör en så bra marknadsföring av matcherna gör att fler kommer och tittar. Dom säger och visar ”kom och kolla” och gömmer inte undan våra matcher och damhockeyn på något sätt. Sedan kommer det också fram många och frågar hur det går vilket är roligt.

Hur har du upplevt du säsong så här långt?
– Eftersom jag spelar med damer också har det blivit att gå in på det sättet att spela också. Sedan har jag också fortsatt träna med killar vilket jag också tycker är väldigt roligt.
– Hittills har det varit en ganska jobbig säsong med mycket träningar. Det är två scheman som jag får försöka pussla ihop, men det har varit både roligt och utvecklande.

Hur länge kan du stanna i Skellefteå innan du måste ta steget upp i SDHL för att fortsätta utvecklas som målvakt?
– Jag känner att jag fortfarande utvecklas i Skellefteå. Sedan får vi se hur utvecklingen i laget är. Men den frågan är svår att svara på. Ramlar vi upp i SDHL den här säsongen så kan jag självklart stanna.
– Bra träning får jag ju i Skellefteå, men det är mer den här matchvanan som jag kommer sakna.

Ser du att det finns möjligheter att redan den här säsongen gå upp i SDHL med Skellefteå?
Målet den här säsongen är att gå till playoff, men inom tre år har klubben sagt att vi ska försöka vara upp i SDHL. Nu är det nytt för alla, men relativt fort så vill vi ändå gå upp i SDHL.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch