• Publicerat 13 november, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Linus Johansson.Foto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

Djurgårdens center Linus Johansson kan komma att missa stora delar av årets säsong. Detta sedan det upptäckts att han drabbats av diabetes typ 1.
– Jag måste lära mig hantera mitt blodsocker så det ligger på en nivå. Just att lära mig hur mycket insulin jag ska ta. Lära mig hur jag kan äta och vad jag kan äta, berättar han via Djurgårdens webbsida.

Det var förra tisdagen som Linus Johansson tvingades ta emot det dystra beskedet. Efter att helt plötsligt ha tappat sex kilo på en vecka insåg han att något var på tok.
– Jag stod på vågen och såg att jag hade gått ner 6 kilo på en vecka och bara ”Wow. Är det fel på vågen”. Det var då jag fattade att det var på riktigt. Jag ringde till vår lagläkare och han såg till att vi tog blodprover. Samma dag var jag uppe på sjukhuset så det gick snabbt, berättar han på Djurgårdens webbsida.

25-åringen, som gjorde en fin rookiesäsong i klubben i fjol, kommer inte att kunna spela den närmaste tiden och mycket tyder på att han kanske blir borta en längre tid. Hur lång tid det blir beror på hur hans kropp svarar på träning.
– Jag måste lära mig hantera mitt blodsocker så det ligger på en nivå. Nu när jag inte har tränat på ett tag så kan jag se hur mitt blodsocker går upp och ned hela tiden. Nu har jag fått cykla lite lätt så då kan jag se hur träningen påverkar blodsockret också. Just att lära mig hur mycket insulin jag ska ta. Lära mig hur jag kan äta och vad jag kan äta. Det är många saker som ska plussas in.

”HAR FÅTT ETT FANTASTISKT STÖD”

Trots den jobbiga nyheten och allt sjukdomen innebär för Johansson är han inställd på att komma tillbaka, bättre ön någonsin.
– Det här kommer stärka mig. När jag lär mig vilken sockernivå jag ska ligga på och när jag ska äta både innan och efter så kommer jag inte vara trött på isen på grund av dålig balans i kroppen utan där kommer det alltid stämma, säger han-
– Jag har fått ett fantastiskt stöd av tränare och spelare. Massor av sms och samtal. Man märker att de bryr sig om en. Överväldigande.

Andra hockeyspelare som nått framgång trots diabetes är gamle Philadelphia Flyers-legendaren Bobby Clarke samt Arizona Coyotes forward Max Domi.