Johannes Kinnvall.Foto: Bildbyrån/Pär Olert

I fjol fick han känna på hetluften i SHL och till och med spela en SM-final med Brynäs. Nu har Gävlekillen Johannes Kinnvall letat sig norrut till Timrå, där karriären är på väg att få nästa lyft hos den allsvenska serieledaren.
– Vi har ett jäkla härligt lag samtidigt som det känns bra med tränaren och allt runt omkring laget, säger Kinnvall till hockeysverige.se.

Johannes Kinnvall debuterade i SHL redan förra säsongen och fick dessutom vara med i en av SM-finalerna med Brynäs mot HV71. Men efter finalerna stod det klart att 20-åringen inte skulle bli kvar i Brynäs den här säsongen. Ny klubbadress blev i stället Timrå där han gjort bra ifrån sig. På 17 matcher har den offensiva backen svarat för två mål och totalt sex poäng.

Även om Kinnvall stortrivs i sin nya klubb så är det ändå som brynäsare han växte upp. Hockeyvaggan stod i Gävle där han från början spelade för Sätra.
– Jag har spelat i Gavlerinken många gånger och det har alltid känts roligt. Brorsan (Rasmus Kinnvall) har alltid spelat vilket gjort att jag också tyckte om det, berättar Johannes Kinnvall för hockeysverige.se och fortsätter:
– Även om jag inte stod i hejarklacken så har jag ändå alltid hejat på Brynäs, så är det. Jag har ju stått där på matcher eftersom det var där vi fick biljetter, men jag har inte stått där och skrikit.

HAFT ”LIDAS” SOM FÖREBILD

Kinnvall har också ett speciellt minne som supporter från Gavlerinken som etsat sig fast i hans minne.
– Det var nog 2012 då Brynäs vann guld. Då var det bra tryck där inne och det var riktigt roligt att se (Jakob) Silfverberg, (Calle) Järnkrok och dom här var hur bra som helst.

Hade du själv någon speciell förebild då du växte upp?
– I början var det mest brorsan eftersom han var back, vilket jag tyckte var häftig. Sedan har jag alltid tyckt om ”Lidas” (Nicklas Lidström) i Detroit. Det var nog min största idol då jag var liten. Nu är Erik Karlsson en självklar förebild om man gillar att vara offensiv som jag är.

Du spelade i Gävle GIK och sedan i Valbo innan du kom till Brynäs som J20-spelare, varför tog du inte det steget tidigare?
– Det var dom som tog ut lagen som bestämde det. Jag tänkte inte så mycket på att jag inte kom med i U16. Jag kommer ihåg att jag var fundersam första dagen, men sedan tänkte jag inte på det. I stället såg jag fram emot säsongen jag skulle med Gävle och Strömsbro som hade slagit ihop. Där fick jag dessutom spela väldigt mycket.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

HYLLAR SIN JUNIORTRÄNARE: ”GER OSS FRIHETEN”

Säsongen 2015/16 tog trots allt Johannes Kinnvall steget över till Brynäs där han fick Mats Bäcklin som tränare. En person som kom att betyda mycket för hans utveckling som hockeyspelare.
– Jag trivdes jättebra med Bäcklin. Han är en duktig tränare och sätter över ansvaret på oss spelare, ger oss friheten att bestämma saker. Han har absolut varit en del i min utveckling.
– Jag har alltid strävat efter att bli en elitback, men det var först då jag kom upp i J20 som jag insåg vilket bra tempo det var där. Det tog en liten stund att komma in i det och jag visste att jag måste lära mig släppa i väg pucken tidigare och allt det där.
– Jag skulle säga att det var där, första säsongen i J20, som allt började och jag insåg att här gick det fort. Samtidigt kände jag att är jag i J20 så kan jag fortfarande bli någonting eftersom det är en liga där man kan utvecklas.

Utvecklingen gick snabbt för Kinnvall. Förra säsongen fick han SHL-debutera mot Rögle.
– Under sommarfysen hade jag inte ens en tanke på att jag skulle få chansen i A-laget. När chansen kom så var det självklart jätteroligt. I debuten spelade jag i alla fall runt tio minuter har jag för mig. Det var perfekt som förstamatch.
– Resten av säsongen var lite upp och ner mellan J20 och A-laget. Jag körde på och tyckte det var hur roligt som helst. När jag väl fick chansen uppe i A-laget så kände jag också att det kunde bli någonting efter säsongen med Hockeyallsvenskan eller SHL, vilket mitt mål var då.

”EN HÄFTIG UPPLEVELSE, NÄSTAN SJUKT FAKTISKT”

Du spelar i första finalen mot HV71, vilka erfarenheter tar du med dig från det speciella tillfället?
– Framför allt var det mycket nerver i början. Jag kommer ihåg första matchen, då jag var med, att det var ett jäkla tryck inne i Jönköpings arena. Allt kretsar runt dom två lagen som är i finalen och erfarenheterna jag tar med mig är att jag trots det fortfarande måste fokusera på mitt och lagets bästa. Sedan får man ta det andra efteråt, hur det går i finalen och så vidare. Det var en häftig upplevelse, nästan sjukt faktiskt, säger Kinnvall med ett skratt.

Varför blev det ingen fortsättning i Brynäs?
– Brynäs har väldigt många backar och det ser bra ut på den positionen hos dom. Sedan skulle jag kanske få mer speltid om jag kommer till Hockeyallsvenskan så jag verkligen får rutin inom A-lagshockeyn.

Ny klubbadress blev alltså Timrå, ett självklart val enligt Kinnvall.
– Jag har haft Tommy Sjödin som tränare och han är därifrån och jag har sedan jag var yngre alltid fått höra att Timrå är en bra förening.
– Första tiden här har varit jättebra och jag trivs verkligen här. Vi har ett jäkla härligt lag samtidigt som det känns bra med tränaren (Fredrik Andersson) och allt runt omkring laget. Det känns helt fantastiskt.

Ni har fått in Jonathan Dahlén också, hur har det påverkat laget?
– I laget vet alla att det är en riktigt duktig kille på att göra mål, vilket han även har bevisat nu då han har kommit hem. Sedan tror jag inte att det har påverkat själva laget så mycket eftersom vi har ett så pass ungt lag där alla vill framåt, men självklart var det en bonus för oss då han kom tillbaka.