”MEGAPROBLEM” L-G Jansson tycker att Brynäs målvaktsspel har varit ett av lagets stora problem.
SHL

Experten om kaoset i Brynäs: ”Han är precis vad de behöver”

ANNONS

Från SM-final till botten av tabellen. Brynäs är höstens stora mysterium i SHL. Radiosportens expertkommentator Lars-Gunnar Jansson tycker till om lagets svaga säsongsinledning och pekar ut en värvning som han tror skulle kunna rädda laget.
– Han är precis vad Brynäs behöver, en rutinerad fältherre längst bak, säger Jansson till hockeysverige.se.

Brynäs inledning på SHL-säsongen har inte riktigt blivit vad vare sig laget eller hockeyfolk i allmänhet trott. En sparkad tränare efter mindre än tio spelade omgångar och just nu en tolfteplats i tabellen är naturligtvis ett underbetyg för förra säsongens finallag.

Radiosportens Lars-Gunnar Jansson följer SHL på nära håll och är liksom oss andra besviken på Brynäs prestation så här långt.
– Säsongsinledningen är helt undermålig. Det fanns stora förväntningar, naturligtvis, uppe i Gävle och hos oss andra vanliga. Efter den formidabla säsongen med finalplats mot HV71, där dom lika gärna kunde han vunnit enligt mig, trodde nog jag att Brynäs skulle gå en härlig vår till mötes, säger Lars-Gunnar Jansson till hockeysverige.se.

Efter bara åtta spelade omgångar och 13:e plats i tabellen valde Brynäs sportchef Stefan Bengtzén att sparka den för säsongen nytillträdde tränaren Roger Melin.
– Det tycker jag var alldeles fel, vilket jag tycker generellt med så här kort tålamod. Nu hade Brynäs (Thomas) ”Bulan” Berglund som är en aktiv, dynamisk och härlig kille, i båset förra säsongen. Han har ett ledarskap som entusiasmerar och hans attityd till liret och spelarna bygger på väldigt mycket på just entusiasm.

”DET GÖR MIG BESVIKEN PÅ LAGET”

– Klart att sportchefen i Brynäs mycket väl måste har förstått vad Roger Melin står för. Det är nästan ytterligheterna med ”Bulan” på ena sidan och Roger på den andra. Roger har hållit på kolossalt länge och har naturligtvis en erfarenhet som är grym. Jag kan inte se någon annan coach i Sverige och på den här nivån som har varit med så länge.
– Sedan har Roger en ledarstil, ledarskap och personlighet som helt annorlunda jämfört med ”Bulan”. Det förutsätter jag att Brynäsledningen hade förankrat hos grabbarna, sig själva och i styrelsen. Roger är inte den som hoppar omkring som ”Bulan” gör. Nu säger jag inte att det ena är bättre än det andra, men Rogers ledarskap präglas av eftertänksamhet och lågmäldhet även om jag vet att han kan bli förbaskad också. Det gick inte hem här vilket gör mig besviken på laget.

Vilka signaler kring truppen skickar det här med att spelarna ville ha en tuffare tränare?
– Det skickar väldigt dåliga signaler. Jag hörde en spelare som uttalade sig och sa att ”vi är vana att ha en tränare står över huvudet med piskan och skriker och eldar på oss”. Man kanske kan ha den uppfattningen att det är så, men ska dom här killarna som är den yttersta eliten i Sverige, både utländska och svenska, ska dom behöva ha någon som står och skriker för att dom ska åka fort, svänga eller skjuta slagskott? Det är ett sådant underbetyg till ett sådant uttalande så det finns inte.


Tommy Sjödin. Foto: Bildbyrån

Nyligen utsåg Brynäs tidigare assisterande tränare Tommy Sjödin som ny head coach resten av säsongen för laget.
– ”Sjödda” är kolossalt erfaren, inte minst som spelare på alla möjliga nivåer och har upplevt en och annan ”frostnatt”, men han har inte tidigare varit förstacoach på den här nivån. Han har varit det i Valbo och runt omkring i Gävle. Det är inget fel i det, tvärtom.
– Men för mig, innan allt det här dök upp, så har jag alltid sett ”Sjödda” som den här alldeles utmärkta assisterande coachen. Han som är framme hos killarna med tekniska och taktiska grejer mellan deras byten på isen. Däremot har jag inte sett honom som en huvudcoach. Det kan bero på att just jag har svårt att se det.
– Han kommer få ordning på det här så till vida att Brynäs kommer spela bättre, men jag är ändå lite lur på att i en förlängning är jag inte alls säker på att det är den rätta lösningen för Brynäs.

”HAN ÄR PRECIS VAD BRYNÄS BEHÖVER”

Vad tror du måste till om Brynäs ska vända den negativa trenden?
– Brynäs har ett megaproblem och det är målvaktssidan. Man hade två problem med (David) Rautio och (Felix) Sandström. Nu har man tre problem när man dessutom tog in (Linus) Fernström.  Jag har inga synpunkter på Fernström och han har inte heller lirat så mycket.
– Jag tyckte mig höra för en tid sedan att Brynäs kontaktade (Johan) ”Honken” Holmqvist. Han är rutinerad, väldigt bra och skulle kunna sprida ett lugn. Sedan dog dom diskussionerna ut. Om han sedan inte var indisponibel eller som någon sa att han var sjuk vet jag inte riktigt, men det gjorde att man istället tog det här beslutet och det tror jag är ett gigantiskt misstag.
– Samtidigt måste dom, herregud, ha en målvakt. Men i min värld, nu är visserligen Rautio på gång igen, skulle ”Honken” in illa kvickt. Han är precis vad Brynäs behöver, en rutinerad fältherre längst bak.

Kan Brynäs trots allt spela SM-final i vår?
– Det ska mycket till. Man ska aldrig säga aldrig, men det är hypotetiskt. Nej, det är klart inte Brynäs gör det. Dom är för långt efter och för stukade. Brynäs ska koncentrera sig på att få ordning på det här för att göra en nysatsning nästa säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch